Pittige pepernoten, dat bekt toch alleen al lekker? Ik kan je vertellen, het smaakt ook nog eens heerlijk. Als je van een pitje houdt natuurlijk! Dit zijn namelijk geen gewone pepernoten. Door het beslag gaan gemalen chiliflakes, grof zeezout en wat venkelzaad. Zo krijg je zoete pepernoten met een lekkere kick. Hier thuis zijn ze helemaal goedgekeurd! Let wel op: adults only.
Pittige pepernoten
Mijn vriend Roel raakte een beetje misleid door het ogenschijnlijk onschuldige uiterlijk van deze bad boys. Hij stopte er drie tegelijk in zijn mond en pufte het daarna uit. Eén tegelijk dus, mensen! Haha. Het grappige aan deze pepernoten vind ik dat het een soort Russisch roulette is. Sommige pepernoten zijn behoorlijk pittig, terwijl anderen wel weer meevallen.
Chocoladelaagje
Omdat chocoladepepernoten echt de bom zijn, kon ik me ook bij deze gekke pepernoten niet inhouden. En kom op, de combinatie pure chocola en chili is natuurlijk fantastisch! Het chocoladelaagje is dus niet verplicht, maar wel ERG aan te bevelen. Ik wens je alvast veel plezier met deze pittige pepernoten!
Dit heb je nodig:
125 gram zelfrijzend bakmeel
65 gram bruine basterdsuiker
50 gram ongezouten roomboter + een klein klontje (kamertemperatuur)
2,5 el melk (ik gebruikte trouwens havermelk)
3 tl speculaaskruiden
½ tl gemalen chiliflakes (uit zo’n molentje)
½ tl venkelzaad, grof gevijzeld
Snuf grof zeezout
30 gram pure chocolade
Pittige pepernoten met chili, venkelzaad en pure chocola
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Doe 50 gram roomboter in een grote kom en roer hem zacht. Doe het meel, de suiker, speculaaskruiden, zeezout, venkelzaad, chiliflakes en de melk erbij en kneed met je handen totdat alles goed gemengd is.
Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg dat er voldoende ruimte overblijft tussen de balletjes, ze gaan namelijk nog uitzetten!
Bak de pepernoten in ongeveer 15 à 20 minuten gaar. De pepernoten zijn nog een pietsie zacht als ze uit de oven komen. Dat is ok, ze harden vanzelf uit en worden dan lekker bros. Als ze nog héél zacht zijn doe je ze nog even 5 minuutjes langer in de oven. Laat de pepernoten helemaal afkoelen.
Smelt de chocolade met het klontje boter au bain-marie. Dat houdt in dat je de chocola en boter in een klein pannetje (of metalen schaaltje) doet en dit boven een pannetje met een laagje kokend water hangt. Zorg dat er geen stoom of water bij de chocola kan komen. Laat smelten, roer even om en dip de pepernoten een voor een in de chocolade. Leg ze dan op een groot vel bakpapier en laat de chocola hard worden. Dit kan ook in de koelkast.
Eet smakelijk!
Hartig sinterklaashapje?
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Vind je deze pittige pepernoten helemaal leuk? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Manouk zegt
Pepernoten met pit! Ik heb ze ook mogen proeven, en vind ze verrassend lekker. Het is weer eens wat anders, en dat maakt het eten ervan des te leuker. Vooral de combinatie van chili en choco is een aanrader! Omdat sommige pepernoten toch best pittig zijn, dacht ik dat ik er niet non-stop van zou blijven eten, maar niets is minder waar, ook deze pepernoten zijn verslavend.. :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Haha! Dat heb ik gemerkt. De pepernoten die nog over waren zijn schoon op gegaan! ?