Even geleden maakte ik op Instagram kennis met De Kefir Fabriek en een drankje met de mysterieuze naam Pét-nat kefir. Termen als ‘cider/champagne karakter’, ‘levendig’, ‘fris’, ‘bruisend’ en ‘gezonder dan frisdrank’ kwamen voorbij, in combinatie met zonnige foto’s van de fles zelf. Ik werd zó nieuwsgierig dat ik besloot te vragen waar ik dit interessante alcoholvrije drankje kon proberen. Prompt kreeg ik een paar flessen thuisgestuurd om te proeven. En die waren zo lekker dat ik niet anders kan dan het met jullie te delen!
Roel genoot ook mee van de Pét-nat kefir en samen deden we een soort fotoshoot van de hele proefbeleving. In het Haagse bos, bij ons om de hoek. Het was heel grappig want we trokken onwijs veel bekijks! Waarschijnlijk dachten al die mensen dat wij ons aan het bezatten waren, maar niets was dus minder waar… haha!
Pét-nat kefir is ontwikkeld door Yannick en Floor, twee wijnimporteurs van biologische- en natuurwijnen. Ze wilden graag een goed alcoholvrij alternatief kunnen bieden aan hun klanten, maar dat bleek knap lastig. Lekkere alcoholvrije wijn hadden ze nog nooit geproefd (ik ook niet) en frisdranken zijn vaak te zoet om goed te kunnen combineren met eten. Er zat niks anders op dan zelf iets te ontwikkelen. Dat werd de Pét-nat kefir!
Bruisend als champagne
Pét-nat kefir is een levendig bruisend drankje met smaken van frisse citrus, zacht steenfruit en een subtiel gistkarakter. Daardoor doet het denken aan champagne of cider, aldus Yannick en Floor. Maar dan dus zónder alcohol en – bonus! – caloriearm. Bruisend is het drankje zeker, bij de eerste fles spoot het zelfs een beetje naar buiten. De dop zegt ook ‘plop’, net als bij echte champagne. En we dronken het uit champagneglazen, dat hielp ook mee bij het feestelijke gevoel. Echt een mooi alternatief voor als je geen alcohol kunt of wilt drinken, de BOB bent of gewoon geen zin hebt in een kater!
De smaak
Wat ik fijn vond is dat de Pét-nat kefir lekker droog smaakt. Erg prettig, want dit combineert een stuk beter met eten dan een zoet drankje. Verder had het een licht zuur smaakje en proefden we heel subtiel de smaak van abrikoos. Een blik op het etiket vertelde ons dat er daadwerkelijk abrikoos in is verwerkt, dus wij waren meteen heel trots op onze getrainde smaakpapillen. :) #skills #lifegoals
Wij aten trouwens lekkere aardbeitjes bij de Pét-nat, omdat dat ook altijd zo lekker combineert met champagne. Ging prima samen!
It’s alive!
De makers noemen de Pét-nat kefir ‘levendig’, en dat is het zeker! De basis is namelijk waterkefir, een gefermenteerd drankje vol vitamines en goede, probiotische bacteriën. De bubbels in de Pét-nat kefir zijn op natuurlijke wijze ontstaan door nagisting op de fles. Daar komt ook die gekke naam vandaan. In de ‘wijnwereld’ is pétnat een soort koosnaampje voor wijnen die zijn geproduceerd volgens de methode ancestrale. Deze methode houdt in dat ze de wijn bottelen nog voordat deze helemaal is uitgefermenteerd; de restsuiker van de druiven wordt dan op de fles verder gefermenteerd, waardoor op natuurlijke wijze CO2 ontstaat (bubbels dus). Pét-nat is dan ook kort voor pétillant naturel, dat zoiets betekent als ‘natuurlijk mousserend’.
Wat zit er in?
We kunnen het er kort of lang over hebben, Pét-nat kefir is een gezond alternatief voor wijn of frisdrank. ‘Retegezond’ zelfs, volgens maker Yannick. Dat komt door de probiotische bacteriën en vitaminen in het drankje, maar ook door het lage suiker (en dus: calorie) gehalte. Als je het vergelijkt met frisdranken, cola’s of biologische vruchtensappen, waar ongeveer 10 gram suiker in zit, dan is de Pét-nat met slechts 0,5 gram suiker per 100 mililiter een gezondere keus. Daarnaast zijn er geen geur- kleur- of smaakstoffen toegevoegd, ook altijd fijn.
Mix it up
Omdat we een pure proefbeleving wilden, hebben Roel en ik de Pét-nat kefir gewoon zo gedronken. Maar, je schijnt de kefir ook prima te kunnen mixen! Floor en Yannick hebben zelf al flink geëxperimenteerd en gaven me de volgende succesvolle combinaties om met jullie te delen:
- Citrus: 1/3 vers grapefruitsap, 2/3 kefir en een goede scheut citroensap
- Cosmopolitan style: 1/4 cranberrysap, 3/4 kefir en een goede scheut limoensap
- Fruity: verse aardbeiensap, ananassap, appelsap of een heel klein scheutje frambozensiroop
Proeven?
Pét-nat kefir wordt geschonken in verschillende horecagelegenheden in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Dus als je het op de kaart ziet staan, probeer dan eens een glaasje!
Woon je niet in één van de genoemde steden, dan kun je gewoon een doosje Pét-nat kefir bestellen. Sterker nog, je kunt zelfs een abonnementje afsluiten voor een doosje per week, per twee weken of per maand. De prijs per doos van 6 flessen (à 750 ml) is 31 euro, inclusief verzendkosten. Natuurlijk mag je ook eerst één doosje of een paar flessen bestellen om het te proberen! Mail hiervoor naar proost@kefirfabriek.nl.
De Kefir Fabriek
Veemarkt 92
1019 DE Amsterdam
www.dekefirfabriek.nl
Fotografie: Roel van Osch. Styling: Andrea Tegel.
NB: Voor deze review heb ik een aantal flessen Pét-nat kefir toegestuurd gekregen.
Trek gekregen in aarbeien?
Spinaziesalade met aardbeien en mozzarella
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie