Een patatje stoofvlees is natuurlijk super lekker. Maar als je geen vlees kunt of wilt eten (en daar heeft iedereen zijn eigen redenen voor), dan kan ik me voorstellen dat je ook weleens een vegetarisch patatje stoof wilt. Patatje paddenstoel to the rescue! Deze stoof van paddenstoelen heeft zóveel smaak, dat ook niet-vegetariërs hier helemaal wild van worden. Als lichtend voorbeeld noem ik mijn vriend Roel, een ontzettende vleesliefhebber. Als ik hem dit patatje met paddenstoelensaus voor zet, is zijn bord binnen no time leeg. ‘Is er nog meer?’, vraagt hij dan hoopvol. En ja, er is altijd meer in huize Anniepannie. ;-)
Paddenstoelen zijn de bom
Misschien heb je het al gemerkt, maar ik ben fan van paddenstoelen. Je kunt er onwijs veel mee, van shiitake-sushi tot paddenstoelenstoof met linzen en van teriyaki noedels met portobello tot portobello burgers. Stuk voor stuk yummie gerechten. Net zoals dit patatje paddenstoel. De paddenstoelensaus krijgt een rijke, diepe smaak door de toevoeging van sojasaus en worcestersaus. En ja, ook de umami (hartige smaak) van de paddenstoelen zelf helpt daarbij mee! Je maakt dit gerecht trouwens heel eenvoudig veganistisch, door plantaardige roomboter, worcestersaus en mayonaise te gebruiken.
Patatje paddenstoel mét truffelmayonaise
Oh truffelmayonaise, wat moesten we toch zonder jou? Truffelmayonaise maakt bijna alles lekkerder, zo ook dit patatje paddenstoel. Eigenlijk is dat niet eens zo gek, want een truffel is natuurlijk ook een soort paddenstoel. Mijn dringende advies is dan ook om zéker een potje truffelmayo aan te breken. De combinatie met de paddenstoelensaus en crunchy friet is gewoonweg hemels. Probeer dit recept, lieve jij. Je krijgt er echt geen spijt van, dat durf ik te garanderen. Laat je me – bijvoorbeeld via Instagram – en/of in een reactie weten wat je van het recept vindt? Vind ik mega leuk!
Ingrediënten
- 500 g frietaardappelen
- 200 g gemengde paddenstoelen bijv. shiitakes, oesterzwammen en kastanjechampignons
- 1 kleine ui in dunne ringen
- 70 ongezouten roomboter of kies plantaardige roomboter
- 2,5 el bloem
- 3 el sojasaus
- 1 el worcestersaus of kies plantaardige worcestersaus
- 5 takjes tijm
- truffelmayonaise of kies plantaardige mayonaise
Instructies
- Smelt 1/3e van de boter in een grote koekenpan en bak hierin op hoog vuur de paddenstoelen en ui totdat ze goed bruin zijn. Schep alles op een bord.
- Zet het vuur lager en smelt de rest van de boter in de koekenpan. Doe de bloem erbij en laat dit al roerend even bakken. Voeg nu in scheutjes 400 ml water toe (niet in één keer!) terwijl je goed blijft roeren. Zorg dat de saus blijft pruttelen.
- Voeg de sojasaus en de worcestersaus toe. Ris de tijmblaadjes van de takjes en roer die ook door de saus. Breng de saus op smaak met peper en voeg het paddenstoelenmengsel toe. Roer de saus goed door en houd warm.
- Verhit de frituurpan tot 160 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in frieten van ongeveer 1 centimeter dik. Spoel ze goed af in een vergiet en dep ze droog ze in een schone theedoek. Bak de frieten 3-4 minuten voor in kleine porties. Laat ze uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Bak de voorgebakken friet op 190 °C af in kleine porties gedurende ongeveer 2 minuten. Laat uitlekken en hussel om met wat zout. Verdeel de friet over twee borden.
- Schep op ieder bord wat van de paddenstoelensaus en een lepeltje truffelmayonaise. Garneer eventueel met een takje tijm.
Eet smakelijk!
Ik maakte dit recept voor een eerdere samenwerking met Landjuweel en mag het nu ook met jullie delen. Leuk!
Meer lekkere recepten met paddenstoelen:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om dit patatje paddenstoel te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Anneke zegt
Het was super lekker.
Anneke zegt
Het smaakte heerlijk!
Mark zegt
Hi, hoe krijg je de saus zo donker.
Bij mij blijft die een creme kleur behouden
Henk zegt
Superlekker!!! (Had al een reactie geplaatst, maar die is verdwenen.)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hij staat er hoor! Nogmaals dank voor je leuke bericht.
Henk zegt
Superlekker!! Verrassend.
En ook véél sneller klaar dan echte stoof.
Groetjes van een verstokte vleeseter.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahh, wat SUPER om te horen. Dankjewel voor je enthousiaste reactie! 😃
Eva zegt
Maak je dit met Japanse sojasaus?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Yes, gewone (zoute) sojasaus!
Emmy Pos zegt
Super lekker gegeten. Had oesterzwammen, shii-takes en kastanje champignons, patat uit de Airfryer.
Wij zijn 70+ maar je app staat prominent op de eerste site van mijn iPhone.
Gr Emmy
Ageeth zegt
Wat een topgerecht…super lekker en dat zonder vlees
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat tof om te horen dat je er zo van hebt genoten! Bedankt dat je het even liet weten.
Justine zegt
Superlekker! Fijn dat er een vega versie is.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk dat het lekker was! En jaaa, voor alles is een vega versie!