Oh my, wat was dít lekker zeg! Af en toe daag ik mezelf uit om een lekkere vegan maaltijd te bedenken. Nou lieve leukerds, dat is weer gelukt hoor! Deze paddenstoelenstoof met linzen en walnoot is zó vol van smaak, dat je echt (maar dan ook echt) het vlees niet mist. Mocht je daar erg aan gehecht zijn. ?
No meat today
Kastanjechampignons en vooral shiitakes zijn vol en aards van smaak. Daardoor zijn deze paddo’s de perfecte vleesvervanger! Nee, die vegaburgers en vegastukjes heb je dus eigenlijk helemaal niet nodig! Alhoewel dat ook lekker kan zijn hoor, ik eet het zelf ook wel eens. Maar hoe mooi dat je vleesvervangers ook gewoon onbewerkt uit de natuur kunt halen! Vooral shiitakes vind ik echt magische paddenstoelen. Ze zijn heel ‘vlezig’ van structuur en zitten rammetje vol smaak. en daarnaast: paddenstoelen zijn superduper gezond! Zo’n stoofpotje van paddenstoelen is dus een harstikke goed idee.
Paddenstoelenstoof: gezond, gezonder, gezondst!
Over voedingswaarden hoef je je geen zorgen te maken bij deze paddenstoelenstoof. Dat er veel groente in zit is je vast niet ontgaan (zoete aardappels, ui, twee soorten paddenstoelen). Maar ook de linzen zijn ultra gezond. Ze zitten bomvol ijzer en andere goodies zoals vitamine B, eiwitten en magnesium. Om de paddenstoelenstoof wat dikker en voller te maken heb ik bovendien nog een pasta van walnoten bedacht, die alles extra romig en smaakvol maakt. En jawel: ook walnoten zijn hartstikke gezond. Een maaltijd om blij van te worden!
Ingrediënten
- 2 middelgrote zoete aardappels
- 200 gram kastanjechampignons schoongemaakt
- 100 gram shiitake paddenstoelen schoongemaakt
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 100 gram dupuis linzen
- 300 mililiter groentebouillon
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 laurierblaadje gedroogd
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 30 gram walnoten
- 3 eetlepels amandelmelk (of water)
- Optioneel: verse basilicum om te garneren
Instructies
- Verwijder de steeltjes van de kastanjechampignons en de shiitakes en snijd ze in plakken.
- Verhit wat olijfolie in een braadpan en fruit de ui héél zachtjes gedurende 5 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje zachtjes mee. Zet het vuur iets hoger, voeg de paddenstoelen toe en bak alles nog een paar minuten. Blus af met de balsamicoazijn en voeg de tijm toe. Breng op smaak met zout en flink wat peper.
- Voeg nu de groentebouillon en de linzen toe aan de pan. Doe ook het laurierblaadje erbij. Breng het geheel aan de kook en laat alles zachtjes (met het deksel op de pan) zo'n 30 minuten pruttelen.
- Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan. Stamp ze tot een puree met een pureestamper. Houd warm.
- Doe intussen de walnoten in het hakmolentje van je staafmixer of keukenmachine. Voeg de amandelmelk of het water toe en maal alles tot een dikke pasta. Hiermee ga je straks de paddenstoelenstoof ‘binden’.
- Check na 30 minuten of de linzen mooi gaar zijn en of er nog veel vocht in de pan zit. Voeg, afhankelijk van hoe vochtig de stoof is, meer of minder walnotenpasta toe. De bedoeling is dat je een stevige saus-achtige structuur krijgt, maar dat de boel nog wel enigszins vloeibaar is. Roer alles goed door.
- Verdeel de zoete aardappelpuree over de borden en serveer met een flinke schep paddenstoelenstoof. Lekker met wat verse basilicum erover.
Eet smakelijk!
Meer heerlijke vegan recepten?
Stoofpotje met pompoen, pruimen en kaneel
Sticky tempeh bowl
Broodje pulled jackfruit met ketjap, koolsla en avocado
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze vegan paddenstoelenstoof? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Yeti zegt
Ik heb dit recept al een aantal malen gemaakt en het is verrukkelijk. Vanavond ga ik het aan mijn bezoek voorzetten en ik hoop dat het weer een groot succes is, net als vorige keren.
Door de balsamico en de walnotenpasta lijkt het op een soort stoofvleesschotel, en ook onverbeterlijke vleeseters vinden dit een heerlijk gerecht.
Robert zegt
Paddenstoelenstoof met linzen, walnoot en zoete aardappelpuree;
Een toch wel iets bewerkelijk recept maar erg lekker en zeker een aanrader.
Bedankt.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel voor je reactie Robert! Heel leuk om te horen dat je de paddenstoelenstoof erg lekker vond.
Dana zegt
De boodschappen zijn besteld en komen morgen binnen. Kan niet wachten om dit verrukelijke gerecht te proberen!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oh leeeeeuk!!! Ik ben heel benieuwd hoe het je bevalt. Eet smakelijk alvast!
Heidy zegt
Deze stoof gemaakt tijdens een retreat waar ik het eten mocht verzorgen.
Écht een aanrader, viel bij alle deelneemsters zeer in de smaak!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoe ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie! Altijd fijn om te horen dat mijn recept in de smaak is gevallen. :-)
Jet zegt
Echt verrukkelijk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Jet! Wat ontzettend leuk om te horen.