Deze orzo salade met sperziebonen, feta, olijven, kappertjes en ovengedroogde tomaten komt uit het boek Feasts van Sabrina Ghayour. Een geweldig kookboek, waar ik al heel wat lekkers uit gemaakt heb! Zoals deze Perzische rijstsalade met ingelegde citroen. Ook de Griekse orzo salade van de foto was weer een topper. Ik serveerde ‘m als bijgerecht bij een Kerstbuffet en het viel goed in de smaak! Iedereen heeft er heerlijk van gesmuld. En van al het andere lekkers, overigens!
Afwasbesparing
Het recept paste ik iets aan, zo kookte ik de orzo en de sperziebonen samen in 1 pan, dat scheelt toch weer een hele pan afwas. Ook roosterde ik de pijnboompitten even kort in mijn favo koekenpan, want dat geeft ze zoveel meer smaak! Terwijl ik dit typ bedenk ik me dat je hierdoor dus alsnog 2 pannen gebruikt. Maar ok. Let’s see it through the fingers, shall we? ?
Buffet, picknick of barbecue
Nu maakte ik deze salade voor het Kerstbuffet dat we met de familie deden, maar ik zie mezelf deze salade net zo goed in de zomer maken. Handig voor bij een gezellige picknick of barbecue in the park. Wat dat betreft is deze orzo salade klimaatneutraal! Alle ingrediënten zijn het hele jaar door goed te verkrijgen. Fijnnn!
Feta is feta
Het succes van deze salade staat of valt overigens met de kwaliteit van de ingrediënten. Koop dus échte feta, bij voorkeur schapenfeta. De regel: als het feta heet, is het feta, als het witte kaas heet is het geen feta. En zo smaakt het dan dus ook niet. Gebruik echte kalamata olijven en kies voor semi-zongedroogde of ovengedroogde tomaten in plaats van de gewone (ietwat stugge) zongedroogde tomaten. Oja, voor ik het vergeet: de sperziebonen zijn het lekkerst als ze beetgaar zijn. Zeker niet langer dan 7 minuten koken dus!
Zoals ik al aangaf komt dit recept uit het boek Feasts van Sabrina Ghayour. Een dikke aanrader als je het mij vraagt!
Ingrediënten voor 6-8 personen:
- 350 gram orzo (pastasoort, te koop bij o.a. de EKOplaza en de Turkse winkel)
- 300 gram semigedroogde/ovengedroogde tomaten op olie, in reepjes
- 400 gram sperziebonen, schoongemaakt en gehalveerd
- 200 gram kalamata-olijven zonder pit, gehalveerd
- 50 gram bladpeterselie, blaadjes en steeltjes fijngehakt
- 400 gram feta, verkruimeld (gebruik échte feta, dus geen ‘witte kaas’)
- 240 gram kappertjes, uitgelekt
- 100 gram pijnboompitten, goudbruin geroosterd in een koekenpan
- Zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
Orzo salade met sperziebonen, feta en olijven
- Kook de orzo volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water. Doe de sperziebonen de laatste 7 minuten bij de orzo in de pan. Mijn orzo moest trouwens precies 7 minuten koken, ik kon de orzo en de sperziebonen dus tegelijkertijd in de pan doen. Handig!
- Giet de gekookte sperziebonen en orzo af in een vergiet en spoel goed met koud water. Laat 10 minuten uitlekken.
- Doe de afgekoelde, uitgelekte sperziebonen en orzo in een grote schaal en doe er 3 eetlepels van de olie van de tomaten bij. Schep even om. Voeg dan alle andere ingrediënten toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Roer nog één keer door en serveer.
Eet smakelijk!
TIP: Ben je met 3 of 4 personen? Dan doe je het recept gewoon door de helft!
Dol op Griekse gerechten? Deze zijn ook heerlijk:
Griekse tortillataart
Couscous met kip, komkommer en granaatappelpitjes
Fetapakketjes met dragon en roze peper
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt deze orzo salade in Griekse stijl je helemaal lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie