Ik ben dol op lasagne, maar het nadeel is dat het altijd zo lang in de oven moet! Daarom deed ik het dit keer helemaal anders. Deze open lasagne met gegrilde groente en knapperige Parmaham hoeft níet in de oven! Je maakt ‘m gewoon direct op het bord klaar. Stapelen maar! Naast lekker is deze lasagne behoorlijk gezond. Tussen de lasagnevellen gaat gegrilde courgette en venkel en ook de saus zelf zit bomvol veggies. Yum!
Genoeg groente
Zoals je misschien al is opgevallen ben ik DOL op groente. Ik vind het lekker, het geeft een bite en oja, het is natuurlijk onwijs gezond. Nu schijnt het zo te zijn dat we met z’n allen nog steeds veeeel te weinig groente eten. Het Voedingscentrum beveelt 250 gram groente aan, maar ikzelf probeer 300 tot 400 gram groente te eten op een dag. Dat lijkt veel, maar als je aan een aantal maaltijden wat groenvoer toevoegt valt het echt wel mee. Een tomaatje met wat sla op je brood, een keer een soepje als ontbijt, reepjes paprika als snack tussendoor en natuurlijk lekker veel veggies bij de avondmaaltijd. Zo gepiept! Bij de avondmaaltijd zorg ik er standaard voor dat minstens de helft van mijn bord vol ligt met groente. Deze open lasagne is daar een mooi voorbeeld van!
Open lasagne bomvol veggies
In de open lasagne gaan gegrilde courgette en venkel. Door de groentes in dunne plakken te snijden en te grillen, krijgen ze een rokerige smaak. Heerlijk! Als saus gebruikte ik de Verspil-me-Nietjes Pastabasis van de Lidl. Die is super lekker en bestaat voor 96 procent uit groente die anders afgekeurd zou worden. Ovale tomaten en kromme wortels, dat werk. De saus bevat verder geen onnodige toevoegingen en is ideaal voor als je snel een lekkere en gezonde pasta op tafel wilt zetten. Wil je ‘m ook proberen? Je vindt de Pastabasis in het groenteschap van Lidl Supermarkten, bij de verse tomaten.
Ingrediënten
- 250 gram verse lasagnebladen
- 500 gram pastasaus
- 250 gram ricotta
- 1 courgette
- 2 venkelknollen
- 4 plakken Parmaham
- verse basilicumblaadjes om te garneren
Instructies
- Bak de plakken Parmaham knapperig in een droge koekenpan en laat ze daarna uitlekken op wat keukenpapier.
- Verwijder de stelen en een plakje van de onderkant van de venkel en snijd in dunne plakken. Snijd de courgette in schuine plakken. Bestrijk de plakken venkel en courgette licht met wat zonnebloemolie. Verhit een grillpan en gril de groenten totdat ze gaar zijn en mooie strepen hebben.
- Kook de verse lasagnebladen in een ruime pan in 4 minuten gaar. Laat de bladen uitlekken op een schone theedoek. Snijd ieder lasagneblad 1x doormidden.
- Verwarm de pastasaus in een pannetje.
- Leg nu op ieder bord een lasagneblad. Schep er wat saus op en leg er een paar plakjes groente op. Eindig met een beetje van de ricotta en leg er weer een lasagneblad op. Herhaal totdat alle groente en lasagnebladen op zijn. Het zou kunnen dat je nog een beetje saus overhoudt.
- Leg de knapperige plakken Parmaham bovenop de open lasagnes en garneer met de basilicumblaadjes.
Eet smakelijk!
Eet je vegetarisch? Dan kun je de Parmaham natuurlijk gewoon weglaten. Ook dan is de open lasagne nog steeds heerlijk.
Eet smakelijk!
Wijntip van Paul & Janou
“Onze wijntip: de Calmel & Joseph Languedoc Rouge 2016. De wijn verrast vooral door de combinatie van rode en zwarte bessen gecombineerd met zachte tannines en een toch romige en subtiele vanillesmaak. Je zou haast denken dat de wijn op hout gerijpt is, maar de wijn is zes maanden gerijpt op betonnen tanks. De druiven die gebruikt zijn: Syrah (50%), Grenache (30%) en Carignan (20%) druiven. Een heerlijke combinatie met de open lasagne!”
Meer Italiaanse recepten:
- Courgetti caprese met pesto en Parmaham
- Romige pasta met gorgonzola en geroosterde paprika
- Focaccia met salie, appel en blauwe kaas
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in zo’n makkelijke open lasagne? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
Dit is een samenwerking met Harvest House.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Martine zegt
Heerlijk makkelijk te maken en superlekker gegeten. Deze gaat zeker keertje op herhaling ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat super om te horen Martine! Leuk dat je de open lasagne vaker gaat maken.