Niet zo heel blij met de foto’s van deze gezonde ontbijtmuffins met havermout, maar ach, room for improvement zullen we maar zeggen! Ik ga niet mijn recept níet delen omdat ik de foto’s niet perfect vind. Want dat zou betekenen dat ik jullie dit lekkere recept moet onthouden! En dat. kan. echt. niet. Weet je waarom niet? Omdat Roel mij na de eerste hap van zijn ontbijtmuffin aankeek alsof hij weer helemaal opnieuw verliefd werd. Hij vond het lekker, dat is de boodschap.
Compacte rakkers, zijn het, deze ontbijtmuffins met havermout. Ik heb er serieus over gedacht om ze iets van ‘ontbijtbonkjes’ te noemen, of zoiets. Maar ja, wie googelt daar nou op hè? ? Hint: NIEMAND. Haha. Ze zijn behoorlijk vullend, dus het zou zomaar kunnen dat jij aan één zo’n gezonde ontbijtmuffin genoeg hebt. Wij vonden ze zo lekker dat we besloten om er ook nog eentje te delen. Oja, en tip van de dag: neem er wat kokosyoghurt en vers fruit bij. Feestje op de ontbijttafel!
Deze ontbijtmuffins bevatten trouwens geen ei. Omdat er nu even geen eieren te koop zijn in de supermarkt (iets met fipronil, bah) heb ik een plantaardig alternatief gebruikt. Dat wou ik toch altijd al eens proberen! Het blijkt dus dat je van chiazaad en wat water een prima ei-vervanger kunt maken! Moet je echt eens proberen, te grappig. Je doet 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water in een bakje, je laat het even staan (minstens 10 minuutjes) en voilà, je krijgt een ei-achtig papje. En weet je, chiazaad is dus mega gezond. Het zit vol goodies, waaronder plantaardig omega-3 (verhoudingsgewijs zelfs meer dan in zalm!), veel vezels en magnesium. Wow! Klinkt als eigenlijk-bijna-misschien-wel-een-betere-keuze-dan-ei?
De ontbijtmuffins zijn een beetje sticky door de banaan en de pindakaas, maar hebben wel een bite. Dat komt dan weer door de cacaonibs. Verder heb ik maple syrup gebruikt, maar honing kan natuurlijk ook. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om de zoetstof helemaal weg te laten, voor nog gezondere muffins. Ik heb dit trouwens niet getest, dus ik weet niet zeker hoe het zal uitpakken. Mocht je het proberen, zorg dan in elk geval dat je superrijpe banaan gebruikt. Dat geeft een lekkere zoete smaak.
Ingrediënten voor 9 ontbijtmuffins:
150 gram fijne havermout
150 gram rijpe banaan (bij mij waren dat 2 kleine, schattige banaantjes)
1 ei of 1 ‘vegan’ ei (1 el chiazaad + 3 el water)
120 ml water
3 el 100% pindakaas
2 el maple syrup (= ahornsiroop) of honing
3 el cacaonibs
1 tl kaneel
1 tl vanille-extract
½ tl bakpoeder
Snufje keukenzout
Ook nodig: een muffinvorm
Ontbijtmuffins met havermout en banaan
Verwarm de oven voor op 180 ˚C.
Wanneer je gaat voor het ‘ei’ van chiazaad: doe het chiazaad met het water in een grote kom en laat dit 10 minuutjes staan.
Prak de banaan tot moes met een vork. Doe de geprakte banaan bij het chia ei (of het gewone ei ?) in de kom. Voeg ook het water, de havermout, maple syrup, cacaonibs, pindakaas, kaneel, vanille-extract, bakpoeder en zout toe. Roer alles goed door.
Vet de muffinvorm in en vul de holtes met het beslag. Ik maakte er 9 met dit beslag. Zorg dat elke holte voor ongeveer driekwart vol zit.
Bak de ontbijtmuffins in 15 tot 20 minuten gaar. Laat ze afkoelen in de vorm. Je kunt de muffins daarna met een mesje uit de vorm wippen.
Eet smakelijk!
Liefs, Andrea
TIP: deze ontbijtmuffins blijven zeker 3 dagen lekker. Bewaar ze in de koelkast in een afgesloten bak of hersluitbare zak. Handig!
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je vond van deze ontbijtmuffins met havermout wen banaan! Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Inspiratie voor dit recept komt van: Showmetheyummy.
Meer ontbijtbaksels:
Gezond bananenbrood met walnoten en cacao nibs
Pompoenbrood met amandelmeel en abrikozen
Bananenpannenkoekjes voor luie donders
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie