Ik heb nu toch weer iets verrassends voor jullie! Oesterzwammen kebab om precies te zijn. Een super smaakvolle kebab-ervaring. Het is de lekkerste vegetarische kebab die ik ooit gegeten heb! Ja ja, dat zei ze echt. Oesterzwammen zijn perfect als vleesvervanger, omdat ze een hele bijzondere, vlezige structuur hebben. Ze zijn stevig, maar toch juicy. Als je ze (keihard) roostert in de oven voorzien van een laagje kruidenpasta, gaat er een wereld voor je open. True story.
Oesterzwammen kebab van Nadia Zerouali
Ter ere van de lancering van hun nieuwe Midden-Oosterse kebab kruidenpasta, werd ik door Fairtrade Original uitgenodigd voor deze online kookworkshop met Nadia Zerouali. Omdat ik er helaas niet live bij kon zijn, keek ik de stream later terug. Ik maakte gelijktijdig de oesterzwammen kebab en was echt blown away. SUPER lekker! Daarom vroeg ik Fairtrade of ik het recept met jullie mocht delen. Guess what? Dat mocht! Lieve mensen, jullie zijn in for a real treat. Gebruik het recept hieronder of kijk de hele stream terug via bovenstaande link, maar wat je ook doet: maak deze vega paddenstoelen kebab. Krijg je zó geen spijt van!
Spiesjes of een bakplaat
Hierboven zie je de before & after foto van mijn oesterzwamkebabspiesen (mooi galgje-woord wel hè?). De beste methode is om de gemarineerde oesterzwammen en rode ui aan van dit soort platte spiesen te rijgen en dan over een ovenschaal heen te hangen. Omdat wij maar een klein oventje hebben (en maar met z’n tweetjes zijn), halveerde ik het recept en maakte ik maar twee spiesen. Dat paste perfect. Mocht je geen spiesen hebben of je hebt gewoonweg geen zin om zwammen te rijgen, dan kun je de paddenstoelen en rode ui ook gewoon op een bakplaat met bakpapier bakken.
Crunchy stukjes
Net zoals bij ‘echte’ kebab is het de bedoeling dat de oesterzwammen kebab van die crunchy randjes en stukjes krijgt. Dat maakt het extra lekker. Daarvoor moet je de oven lekker hoog zetten (wees niet te voorzichtig). Het is de bedoeling dat de spiesen echt keihard roosteren. Ga een beetje voor de look op de foto hieronder, dan zit je goed:
Marineren kun je leren (of niet)
Aangenaam, ik ben een stuk ongeduld. Marineren kun je leren, zou je zeggen. Maar eerlijk gezegd vergeet ik het ALTIJD. Dit recept wordt nóg lekkerder als je de oesterzwamkebab een uurtje of twee laat marineren in de kruidenpasta. Ik marineerde de boel slechts 15 minuten en het smaakte alsnog fantastisch. Kun je nagaan hoe het gesmaakt had als ik nog iets meer geduld had gehad…
Wrap ‘m up
Voor de ultieme streetfood experience rol je de gevulde platbroden op en wikkel je ze in een papiertje. Kies wel voor papier dat geschikt is om voedsel in te verpakken. Bakpapier werkt prima, maar je kunt ook bij Bol.com dit soort papiertjes met een leuk printje bestellen.
Keukentools
- 4 (platte) spiesen
Ingrediënten
- 450 g oesterzwammen
- 1 pakje Fairtrade Original kruidenpasta voor Midden-Oosterse Kebab
- 2 rode uien
- 1 teentje knoflook
- 3 el tahin
- 4 flatbreads
- 6 el yoghurt
- 4 kleine komkommertjes
- handje kerstomaten
- bosje radijsjes
- bosje groene kruiden naar keuze peterselie en/of munt
- 4 el za’atar kruiden
- citroensap naar smaak
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Scheur de paddenstoelen in grote, dikke repen. Pel de uien en snijd ze in kwarten. Haal alle 'blaadjes' van de ui los. Hussel de oesterzwammen en rode ui in een grote kom om met de kruidenpasta. Dit gaat het makkelijkste met je handen. Zorg dat alles bedekt is met een laagje kruidenpasta.
- Rijg de oesterzwammen en ui-blaadjes afwisselend aan platte spiezen. Als je geen spiezen hebt, kun je ze ook over een met bakpapier beklede bakplaat verdelen. Laat alles minimaal 15 minuten marineren (een uur of 2 mag ook, als je tijd hebt).
- Rooster de oesterzwamspiesen in ongeveer 15 minuten gaar en goudbruin in de oven, totdat de randjes knapperig zijn.
- Pers intussen het teentje knoflook uit in een kommetje. Doe hier de yoghurt en tahin bij en meng alles goed door elkaar. Voeg naar smaak zout, peper en citroensap toe.
- Snijd de komkommer, tomaatjes een radijsjes in hele kleine stukjes en doe ze in een kom. Hak de kruiden en meng dit erdoor. Als je wilt kun je nog wat citroensap toevoegen.
- Besmeer de flatbreads met het yoghurtsausje en verdeel de oesterzwammen kebab erover. Schep er wat van de salade over, bestrooi met de za’atar, rol de flatbreads op en wikkel ze eventueel in een papiertje.
Eet smakelijk! Ik ben echt niet-normaal-benieuwd wat je van dit recept vindt. Ik vond het echt zó lekker smaken! Ik kon dan ook niet wachten om het met jullie te delen.
Veel dank aan Fairtrade Original en Nadia Zerouali, van wie ik het recept voor de oesterzwammenkebab vandaag hier op Anniepannie mocht delen.
Meer lekkere recepten met paddenstoelen?
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze oesterzwammen kebab te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Bieslookje zegt
Ziet er lekker uit! Maar op welke temperatuur heb je de oven gezet?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Zie stap 1, 220 graden. Eet smakelijk alvast!