Afgelopen week mocht ik samen met Jody van Ongewoon Lekker bij de opening van het mosselseizoen zijn, zo leuk! Het was bij Neeltje Jans mosselen in Zeeland, want: Zeeuwse mosselen. We hebben met een boot de eerste ‘oogst’ hangcultuur mosselen aan boord gehaald! Een ervaring om niet snel meer te vergeten, te meer omdat ik voor het eerst in mijn leven RAUWE mosselen heb geproefd. Gewoon zo hop uit de zee, openmaken met een zakmesje en dan je mond in laten glijden. Een bijzondere ervaring en gelukkig ook nog eens heel lekker. Rauwe mosselen hebben een veel intensere smaak dan gekookte mosselen, grappig is dat. Of hoewel, zo werkt dat met oesters natuurlijk net zo. Lang verhaal kort: tof om een keer mee te maken, dat mosselen oogsten!
Hangcultuur mosselen
Zeeuwse hangcultuurmosselen groeien op unieke wijze in een soort ‘sokken’ (zo noemen ze dat ook echt). De hangmosselen groeien dicht tegen het wateroppervlak, wat ervoor zorgt dat ze een veel rijker voedselaanbod kennen dan mosselen van de bodem. De smaak van hangcultuur mosselen is daardoor niet te vergelijken met die van de ‘gewone’ mossel! De hangcultuurmosselbusiness wordt uitsluitend gerund door Zeeuwse familiebedrijven. Met recht een streekproduct dus! Hangcultuur mosselen zijn verkrijgbaar vanaf de maand mei, nu dus! Grappig weetje: het merendeel van de geoogste mosselen wordt geëxporteerd naar Vlaanderen, daar zijn ze er dol op!
Bekende foodies
Bij een feestelijke opening van het mosselseizoen horen bekende Nederlanders uit de foodwereld. Zo was Bart van Olphen er, van Fishtales. Ken je die blikjes duurzaam gevangen tonijn en sardientjes uit de supermarkt? Daar zit Bart achter. Mooi om hem te horen praten over zijn passies: duurzaamheid en de oceaan (en alles wat erin zwemt en groeit uiteraard!). Ook Syrco Bakker was er, de chefkok van sterrentent Pure C in Cadzand #hierwiliketen. Als kleine jongen was Syrco al dol op mosselen, voor hem een echt familiegerecht. “Met z’n allen aan tafel om een pan mosselen heen, dat is hoe ik het mij herinner”, aldus de enthousiaste chef.
Varen en mosselen oogsten!
Na alle praatjes – overigens onder genot van een Zeeuwse bolus op een stokje – was het tijd om aan boord te gaan van vissersboot ZZ-4. Nu was ik een beetje zenuwachtig omdat ik vroeger als kind nogal zeeziek kon worden, maar die angst bleek totáál onnodig. Na nog geen 5 minuten varen kwamen we aan en konden we zien hoe het hangcultuur mosselen oogsten in z’n werk gaat. Iemand maakte meteen wat (rauwe) mosselen open voor de liefhebbers. Dat waren er op mij en een aantal anderen niet veel, hahaha. Het is ook wel een vreemd idee natuurlijk. Maar lekker dat het was! Ik ben blij dat ik het geprobeerd heb.
Mosselen proeven
Na het mosselen oogsten kregen we verschillende bereidingen van mosselen te proeven van mosselman Gerard de Groot. Eentje met knoflook, tijm en selderij en eentje met zeekraal. Allebei heerlijk, alhoewel ik het meest fan was van de versie met selderij! Bij de mosselen dronken we een fantastische Pinot Gris van wijnhoeve De Kleine Schorre (uit Zeeland dus), die perfect matcht met schelp- en schaaldieren. Er kwamen mosselkroketjes voorbij en heerlijk Zeeuws zeebrood van Spelt bakkers. Onwijs lekker brood dat wordt gemaakt van gezuiverd zeewater uit de Oosterschelde en tarwebloem uit Zeeland. Hierdoor hoeft er bij lange na niet zoveel zout aan te worden toegevoegd als bij ‘normaal’ brood. Ik ben fan!
Visproeverijtje
Nu zou je denken dat we na al dit mosselen oogsten en mosselen proeven onze buikjes vol hadden. Nee hoor, Jody en ik besloten om ons dagje Zeeland compleet te maken met een kleine visproeverij bij het naastgelegen Seafarm. Heerlijk was het! Seafarm vist, verwerkt en exporteert scheermessen en andere schelpdieren binnen Europa. Het bedrijf heeft daarnaast de meest duurzame en energiezuinige tarbot kwekerij van Europa! Geen antibiotica of andere fratsen, gewoon puur natuur. En misschien ken je het oesterhuis Renart Boulon wel? Gestart door, jawel, de mensen van Seafarm. Ik kom hier zeker nog eens terug! Sterker nog, Jody en ik zijn inmiddels helemaal fan geworden van Zeeland en alles wat het te bieden heeft. Dus wie weet volgt er nog eens een uitgebreide tour door Zeeland. Stay tuned! En ga in de tussentijd alvast even Ongewoon Lekker volgen, want dat is sowieso een aanrader.
Met dank aan Zeker Zeeuws voor de organisatie van dit mooie evenement.
Meer leuke events:
OESTOUR: Zeeuwse oesters zoeken met Thijs!
Kaas masterclass met Jamie’s Italian!
Foodtour in Den Haag: van Haagse historie tot exotisch China town!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Marleen zegt
Hej Annie! Heb je ook een lekker recept om uit de zee geviste of gewoon in de supermarkt gekochte mosselen te bereiden?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heeee Marly! Tot mijn spijt: nee! Ik zet ‘m op de ’to cook’ lijst. Eigenlijk een schande dat er nog geen mosselen op Anniepannie staan… Heeft er alles mee te maken dat Roel ze niet lust, ik maak het dus eigenlijk nooit thuis…
Anne-Marie zegt
Ziet er gezellig uit. Ben dol op mosselen!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heerlijk hè? Mij mag je er ook voor wakker maken. Of nouja, wakker maken… Je weet wat ik bedoel! Haha.