Lekker eten kan zo simpel zijn. Daar weten de Fransozen alles vanaf. Hoewel Franse recepten niet altíjd eenvoudig zijn natuurlijk, haha. Gelukkig is hollandaisesaus dat wel, en boy oh boy, wat is dat een goddelijke saus. Wist je dat hollandaise ook heel goed bij mosselen past? Dit recept voor mosselen met hollandaisesaus komt uit Het Zeeuwse Mosselkookboek van visexpert Bart van Olphen. Vandaag mag ik het met jullie delen! En als je een lekkerbek bent, maak dit dan echt een keertje. Simpel, maar o zo lekker…
Mosselen met hollandaisesaus en wijn
Bourgondisch, dat is dit recept. Hollandaisesaus en mosselen, bereid met lekker veel roomboter en een scheut witte wijn. Heel veel meer heb je niet nodig om dit feestje op je bord klaar te maken! Misschien een stuk vers stokbrood, of – doe eens gek – een portie (Franse) frietjes. Jaaaaa, frietjes… Ben jij er ook zo eentje die vindt dat mosselen en friet ultiem goed samengaan? Ik wel hoor! Maar het brood is dan weer ideaal om het mosselvocht en de hollandaisesaus mee op te dippen. Dilemma! Of nouja, én-én mag van mij ook hoor. Het leven is te kort om niet af en toe even alle remmen los te gooien. Geniet!
Ingrediënten
- 3 kilo mosselen in de schelp
- 250 gram boter
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij fijngesneden
- 150 mililiter witte wijn
- 4 theelepel wittewijnazijn
- 4 eetlepel water
- 4 eidooiers
- 5 sprietjes bieslook fijngesneden
Instructies
- Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
- Bereid de saus voor door de boter te klaren. Smelt de boter in een steelpan op laag vuur, zonder dat de boter bruin wordt. Zet de pan naast het fornuis. Schep het schuim van de boter met een lepel. Schenk nu heel voorzichtig het vet in een andere pan of kom. Zorg ervoor dat de vaste bestanddelen en het vocht achterblijven in de eerste pan. De boter is nu klaar voor gebruik.
- Kook de mosselen voor je de saus afmaakt. Verwarm 20 g boter in een kookpan op middelhoog vuur en smoor daarin de sjalot en bleekselderij tot ze glazig en zacht zijn. Maal er wat zwarte peper over. Voeg de wijn toe en na 15 seconden de mosselen. Schud de pan goed, zet het vuur hoog en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen tot ze openstaan. Houd de mosselen warm met de deksel op de pan terwijl je de saus maakt.
- Maak de saus au bain-marie. Breng in een kleine pan een laagje water aan de kook. Hang een hittebestendige kom in die pan, maar zonder dat de onderkant van de kom het kokende water raakt. Doe de wittewijnazijn, het water en de eidooiers in kom en klop dit met een garde in enkele minuten lekker luchtig. Voeg nu druppelsgewijs de geklaarde boter toe, flink kloppend met een garde. De saus wordt nu dikker. Breng hem op smaak met zout en peper.
- Serveer de mosselen met de hollandaisesaus, bestrooid met bieslook.
Eet smakelijk! En vergeet het stuk stokbrood en/of de Franse frietjes niet, dat smaakt heerlijk bij deze mosselen met hollandaisesaus. Een frisse salade mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Hier nog wat lekkere recepten met mosselen:
Gefrituurde mosselen met remouladesaus (Frans)
Mosselen in gele curry saus (Thais)
Mosselen in tomatensaus met feta (Grieks)
Chowder met mosselen en spek (Amerikaans)
Als je nou helemaal fan bent van bovengenoemde recepten, bestel dan dit prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Er staan maar liefst 40 originele mosselrecepten in!
Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze mosselen met hollandaisesaus te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Vincent zegt
Lekkere combinatie lijkt mij dit! Heb nog niet eerder mosselen met hollandaisesaus gegeten, maar ga het binnenkort een keer klaarmaken. Ik zie de mosselen ook weer in de schappen liggen in de supermarkt!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk om te horen Vincent! Ik ben heel benieuwd wat je van het recept vindt. Laat je het weten?