Curry’s vind ik heerlijk! En wat er zo leuk aan is, is dat je er zoveel mee kunt variëren. Zo eet ik regelmatig vegetarische curry’s, maar ook curry’s met kip, vis en garnalen zijn hier favoriet. Een curry die ik veel te weinig eet, maar die wel héél lekker is, is de curry met mosselen! Vandaag mag ik het recept voor mosselen in gele curry saus delen uit ‘Het Zeeuwse Mossel Kookboek’ van Bart van Olphen (aanrader!). Is het geen plaatje? Dat plaatje is overigens geschoten door David Loftus, één van mijn grote helden op het gebied van foodfotografie. Een eer dat ik een van zijn foto’s op AnniePannie mag delen!
Mosselen in gele curry saus
Misschien denk je: wow, wat een aparte combinatie, oer-Hollandse (Zeeuwse) mosselen in een Thaise gele currysaus. Maar geloof me, dit werkt. Ik at ook al eens mosselen in rode- en groene currysaus en dat was heerlijk. Gele curry is het minst pittig van alledrie. Een mooi instapmodel dus, mocht je relatief nieuw zijn op het curryfront. Kies mooie, verse (hangcultuur)mosselen uit de Oosterschelde (verkrijgbaar bij Albert Heijn). En mocht je moeite hebben met het vinden van gele habaneropepers, dan kun je deze ook online bestellen.
Ingrediënten
Gele currypasta
- 1 ui
- 1 stengel citroengras harde uiteinden verwijderd
- 4 tenen knoflook
- 2 centimeter gemberwortel geschild
- 4 gele habaneropepers zonder steeltje
- 1 gele paprika zonder zaadlijsten, in grove stukken gesneden
- 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
- 1/2 theelepel kurkumapoeder
- rasp van 1 limoen (biologisch)
- 50 mililiter zonnebloemolie
- zout en witte peper
Overige ingrediënten
- 3 kilo mosselen in de schelp
- 1 stengel citroengras in grove stukken gesneden
- 300 mililiter kokosmelk
- 4 bosuien in ringen gesneden
- 1/2 rode chilipeper in ringetjes gesneden
- 4 takjes koriander blaadjes geplukt
- sap van 1/2 limoen
- 1 limoen in partjes
Instructies
- Maak eerst de currypasta door alle ingrediënten in de keukenmachine te malen tot een grove pasta. Breng die op smaak met zout en peper. Overgebleven currypasta kun je twee weken bewaren in de koelkast.
- Was de mosselen en verwijder kapotte exemplaren.
- Neem een grote kookpan of wok en bak daarin 4 eetlepels van de gele currypasta samen met de stukken citroengras 1-2 minuten. Voeg de kokosmelk toe en meng alles goed. Breng het aan de kook en doe de mosselen erbij. Meng ze goed door de saus en leg een deksel op de pan. Kook de mosselen op hoog vuur 3-5 minuten tot de schelpen openstaan.
- Voeg de helft van de bosui, rode chilipeper en koriander en het limoensap toe en roer goed.
- Serveer de mosselen met de overgebleven bosui, chilipeper en koriander. Serveer met partjes limoen.
Eet smakelijk!
Meer mosselrecepten om van te watertanden?
Gefrituurde mosselen met remouladesaus
Chowder met mosselen en spek
Griekse mosselen saganaki met feta en tomaat
Mosselen met hollandaisesaus
En als je (net zoals ik) dol bent op mosselen, bestel dan zeker dit prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Het staat bomvol met (nog meer) originele recepten met mosselen.
Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze mosselen in gele curry saus te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie