Dit recept voor miso aubergine komt van de (knappe) mannen van Bondi Harvest. Serieus, als je iets hebt met gebruinde-Australische-goddelijk-voedsel-bereidende-surfdudes, grijp je kans en volg ze op Facebook. Of Instagram.
Ik deed wat aanpassingen aan het recept. Maar niet teveel. Want zoals de mannen zelf ook al zeggen: dit gerecht gaat je leven veranderen. Door het ‘lakje’ (tja, hoe noem je zoiets) van misopasta en sake krijgt de aubergine een onwijs diepe smaak. En door de honing die ik toevoegde wordt ‘ie nog eens extra sticky. Ik wist niet dat je aubergine zó lekker en spannend kon klaarmaken!
Bij de miso aubergine eet je een frisse salade van sobanoedels met sinaasappel en munt. Ik deed er ook nog wortellinten en lente-ui door, voor extra yummie-heid.
Dit heb je nodig voor 2 personen
Voor de miso aubergine:
- 1 grote aubergine
- 4 eetlepels bruine miso pasta (toko)
- 2 eetlepels sake (o.a. Gall & Gall)
- 1 eetlepel rijstazijn
- 2 eetlepels honing (maple syrup voor vegan)
- 1 eetlepel sesamzaadjes
Voor de sobanoedel salade
- Ongeveer 150 gram sobanoedels (toko of Ekoplaza)
- 3 lente-uitjes
- 1 sinaasappel
- 2 bospeentjes
- 2 eetlepels gehakte munt
- 2 eetlepels gehakte koriander (optioneel)
Miso aubergine met salade van sobanoedels
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de aubergine en snijd in de lengte door de helft. Maak met een scherp mes diepe inkepingen in het vruchtvlees (pas op dat je niet door het vel heen snijdt), zodat je een ruitpatroon krijgt. (Check eventueel het filmpje van Bondi Harvest)
Verwarm een koekenpan en voeg wat zonnebloemolie toe. Bak de auberginehelften zo’n drie minuten op de bolle kant en draai ze daarna om. Bak de auberginehelften nog drie à vier minuten op de platte kant totdat ze goudbruin zijn. Draai ze daarna weer om. Als het goed is zijn de inkepingen die je hebt gemaakt nu een beetje gaan openstaan.
Meng in een kommetje de misopasta, sake, rijstazijn, honing en de sesamzaadjes. Leg de auberginehelften op de bolle kant in een kleine ovenschaal, of laat ze in je koekenpan liggen als die ovenbestendig is. Besmeer de volledige platte kant van de aubergines met het misomengsel en zorg dat het ook goed in de inkepingen komt. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 20 minuten. De miso aubergines zijn klaar wanneer ze bovenop lekker bubbelen en sticky zijn.
Terwijl de miso aubergine in de oven staat maak je de sobanoedel salade. Kook de sobanoedels volgens de instructies op de verpakking.
Maak slierten van de wortel met behulp van een spiralizer of schaaf er dunne linten van met een dunschiller. Voeg deze in de laatste minuut toe aan de pan met sobanoedels. Giet daarna af en spoel de sobanoedels en wortellinten na met koud water. Laat uitlekken.
Segmenteer intussen de sinaasappel. Dat betekent dat je heel voorzichtig de partjes tussen de vliesjes uitsnijdt. Kijk eventueel het filmpje van Bondi Harvest om te zien hoe je dit doet. Doe het segmenteren boven een kom zodat er geen sap verloren gaat. Het opgevangen sinaasappelsap wordt namelijk de dressing.
Snijd de lente-uitjes in dunne, schuine plakjes. Meng de sobanoedels, wortel, lente-uitjes, sinaasappel en kruiden door elkaar met het opgevangen sinaasappelsap.
Verdeel de sobanoedelsalade over twee borden en leg op ieder bord een warme miso aubergine.
Geniet!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie