Joehoeeeee!!! Barbecueweer is coming our way! Dat betekent dat dit hét perfecte moment is om een lekker barbecue bijgerecht met jullie te delen: Mexicaanse maissalade. Een romige salade met het zoete van mais, de crunch van paprika, het frisse zuur van vers limoensap en een tikkie pit door de jalapeño peper. De inspiratie voor deze salade komt van het Mexicaanse streetfood ‘Esquites’, ook wel ‘vasito de elotes’ genoemd. Dat betekent zoiets als ‘bekertje met mais’. Ik heb de salade daarom ook in leuke kartonnen bakjes geserveerd met lepeltjes erbij. Ideaal voor een picknick of barbecue!
Barbecue bijgerecht
De reden dat met mais aan de slag ging is omdat ik door Keuken Kampioen werd uitgedaagd om mee te doen aan een wedstrijd! De challenge? Bedenk het lekkerste barbecue bijgerecht met mais als hoofdingrediënt. Zo kwam ik dus op deze Mexicaanse maissalade uit! En echt, it’s a keeper. Roel at zijn vingers er bijna bij op en ik zelf ook! Omdat ik veel teveel had gemaakt hebben we er nog dagen van gegeten tijdens de lunch. Geen straf hoor! Ben je benieuwd naar de inzendingen van de andere foodbloggers? Check dan even de hashtag #keukenkampioenwedstrijd op Instagram. Er staat al heel wat lekkers tussen!
Mexicaanse maissalade
Hoewel deze maissalade uit Mexico echt perfect is voor bij de barbecue, kun je ‘m natuurlijk ook voor andere gelegenheden maken. Wij combineerden de salade al eens met quinoa en een gebakken stukje witvis (wijting is lekker!) of kip. Of vervang de vis/kip door plakjes avocado. Ook super lekker! Hoe je het ook combineert, van deze Mexicaanse maissalade krijg je een op en top zomergevoel. Had ik al gezegd dat ik ‘m je aanraad? Hahaha! #ikbenfan
Ingrediënten voor 8 tot 10 personen (als bijgerecht):
- 2 grote blikken mais
- 1 oranje paprika (rood kan ook)
- 1 groene paprika
- 5 lente-uitjes
- 3 el mayonaise
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- ½ tl korianderpoeder
- ½ tl gemalen komijn
- 30 gram jalapeño plakjes uit pot (te koop bij o.a. AH)
- klein bosje koriander (kun je eventueel vervangen door platte peterselie)
- 100 gram feta
- flinke snuf zeezout
- versgemalen zwarte peper
- 4 el vers limoensap (of meer, naar smaak)
Mexicaanse maissalade (Esquites)
- Doe de mais in een vergiet en spoel af met water. Laat goed uitlekken en doe dan over in een grote schaal.
- Snijd de paprika’s in hele kleine blokjes (even groot als maiskorrels) en de lente-uitjes in ringetjes. Hak de jalapeño super fijn en hak de koriander grof. Doe alles bij de mais in de schaal. Verkruimel de feta erover.
- Meng in een kommetje de mayonaise, het gerookt paprikapoeder, korianderpoeder, de komijn en limoen door elkaar. Breng de dressing op smaak met een flinke snuf zeezout en versgemalen zwarte peper. De dressing moet lekker zuur zijn!
- Giet de dressing over de maissalade en schep alles voorzichtig om. Serveer de Mexicaanse maissalade in kartonnen bakjes of bekertjes voor een ultieme streetfood ervaring!
Eet smakelijk!
Meer recepten met mais?
Hartige muffins met chorizo, mais en paprika
Quinoa salade met kikkererwten, mais en chorizo-roosjes
Dit is een samenwerking met Keuken Kampioen.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze Mexicaanse maissalade? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Karin van Hattem zegt
De bakjes waar de maissalade in zit, waar komen die vandaan?
Ik kan wel cupcakerandjes vinden, met streepjes, maar daar zit geen bodem in.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Karin! De papieren bakjes komen van de Søstrene Grene. Maar ik heb ze onlangs ook bij de HEMA gezien.