Vandaag deel ik een heerlijk romige mayonaise van koolzaadolie met jullie. Koolzaadolie wordt in Nederland geproduceerd en is prachtig geel van kleur. Als je deze olie voor je homemade mayo gebruikt, krijgt het een luxe, goudgele gloed. Love it! Mijn liefde voor de citroenmayonaise van D&L zal niet snel bekoelen, maar er gaat toch echt níets boven zelfgemaakte mayonaise. Het is zó makkelijk om zelf te maken! Zeker met dit recept. Probeer het eens, er zal een wereld voor je opengaan.
Makkelijk, makkelijker, makkelijkst
De dagen dat zelf mayonaise maken mislukte zijn voorbij. Geen gedoe meer met een kom en een garde! Van Matt Preston (een van die leuke juryleden van Masterchef Australia) leerde ik dat je mayonaise gewoon kunt maken met je staafmixer. Een fool proof methode, echt waar! Volg de instructies in mijn recept en je zult zien: jou lukt dit ook. Zelf mayonaise maken heeft iets magisch. Je gooit een ei en een bak olie in een maatbeker, doet er wat smaakmakers bij en na 10 seconden blenden heb je ineens een romige mayonaise. Elke keer vind ik het weer bizar dat olie en ei op deze manier met elkaar samenkomen. Pure magie is het!
Mayonaise van koolzaadolie
Ik gebruik in dit recept koolzaadolie om de mayonaise mee te maken. Maar, je kunt ook zonnebloemolie of simpele (goedkope) olijfolie gebruiken. Bij mayonaise is het juist de truc om een olie te gebruiken die neutraal is van smaak. Laat die superdure fles extra vergine olijfolie dus vooral in de kast staan! Voor deze koolzaadolie mayonaise gebruik ik de olie van Brassica. Dat is een Nederlands koolzaadolie merk. De olie heeft een waanzinnig mooie kleur!
Ingrediënten
- 350 ml koolzaadolie
- 1 ei
- snuf zout
- ½ citroen
- 1 el Dijonmosterd (afgestreken)
Ook nodig:
- staafmixer
- maatbeker
Instructies
- Breek voorzichtig een heel ei in je maatbeker. Probeer de eidooier heel te houden. Voeg nu de Dijonmosterd toe, een snuf zout en het sap van een halve citroen.
- Plaats nu je staafmixer in de maatbeker en zorg dat de staafmixerkop de eidooier compleet bedekt. Giet er nu de koolzaadolie bij.
- Zet de staafmixer aan maar beweeg hem niet. Zodra je witte slierten mayonaise omhoog ziet komen trek je de staafmixer een heel klein stukje omhoog. Trek de staafmixer steeds een klein stukje hoger totdat alles is samengekomen. Heb vertrouwen! Het komt goed.
- Proef nu je mayo en breng hem eventueel verder op smaak met wat meer zout of citroensap. Je kunt ook kruiden of specerijen toevoegen, denk aan kerriepoeder (voor kerriemayonaise) of kruiden zoals fijngehakte peterselie of bieslook.
Enjoy! Deze homemade mayonaise smaakt trouwens heerlijk bij deze crunchy Roseval aardappels.
Meer mayonaise recepten?
Lavendelmayonaise met koolrabi dippers
Zeewiermayonaise van dulse
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om zelf deze mayonaise van koolzaadolie te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Verloef zegt
Deze methode met staafmixer is van Joop Braakhekke, overleden maar beroemde kok en eigenaar geweest van
”Le Garage”‘ in Amsterdam.
Ere wie ere toekomt.
Uw recept ga ik zeker maken!
Yara zegt
Bij mij blijft hij lopend. Alles volgens het recept gedaan
Juniarti zegt
Ik heb gister met oudejaarsavond deze mayo gemaakt, wel met veel minder olie want ik vond hem voor mij te dun, heb ‘m ipv zuur (kwart citroen) iets zoeter gemaakt met een simpele siroop en een klein beetje rijstazijn en afgetopt flink wat zout en peper, nog wat gedroogde peterselie erdoorheen en ik was klaar. Op mijn consumptief opleiding heb ik ook mayo geleerd te maken, maar deze manier is wel echt veel makkelijker! Geen kramp meer ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel voor je uitgebreide reactie! Bij mij wordt hij met deze hoeveelheid olie perfect dik, maar mayonaise blijft een wonderlijk – bijna magisch – iets. De ene keer wordt ‘ie nét iets anders dan de andere keer. Leuk dat je een zoetere variant hebt gemaakt! Mijn vriend is ook altijd fan van zoete mayonaises. Ikzelf ben van team romig, maar wel zuur en fris!
Kleijn Ben zegt
Gebruik jij ook het eiwit
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
In dit geval gebruik ik inderdaad gewoon het hele ei.
Wendy zegt
Anderhalve fles lijnzaadolie gaat er in???
Wendy zegt
Koolzaadolie bedoel ik!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Wendy, ik weet natuurlijk niet hoe groot jouw fles koolzaadolie is, maar om de mayonaise te maken heb je 350 milliliter olie nodig. Geniet met mate. ?
Wendy zegt
Omdat met andere recepten 250 ml olijfolie wordt gebruikt… maar prima! Ik ga het proberen :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Er zijn een heleboel mayonaiserecepten, sommigen gebruiken minder, anderen zelfs richting 500 ml. Je kunt altijd kijken of je met minder toekunt als je dat prettiger vindt, maar ik gebruik zelf deze hoeveelheid voor het beste resultaat. Leuk dat je het gaat proberen en… eet smakelijk alvast!
Hela zegt
Ziet er goed uit.
Hoe lang is de mayo houdbaar?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Hela, in een goed gesteriliseerde pot moet je hem zeker een ruime week kunnen bewaren. Maar zo lang kun je er vast niet vanaf blijven. :-) Groetjes, Andrea