Zin in sticky goodness, heel licht pittig maar ook een tikkie zoet? Dan is deze malse mango kip met groene kruidenrijst hét recept voor jou! Ik kwam op dit gerecht omdat ik nog een half potje mangochutney vond in de koelkast. Ineens vond ik het nogal suf dat ik hier nog nooit mee had geprobeerd te koken. Ik gebruikte het alleen bij Indiase curry’s, gewoon hop – een klein schepje op je bord. Maar wat nou als ik het zou gebruiken in een marinade voor kip? Om zo een lekker kleverig resultaat te krijgen? Beste idee ooit, leek me. En ja hoor, het resultaat was god-de-lijk!
Malse, sticky kippendijtjes
Laat je niet intimideren door de hoeveelheid ingrediënten, het recept is eigenlijk best simpel. Je blendert even een marinade bij elkaar en daar laat je de kip een tijdje in badderen. Een uur is genoeg (ok, minder mag ook als je haast hebt), maar een hele nacht zou ultiem zijn. Vervolgens gooi je de kippendijtjes op de bakplaat en laat je ze langzaam garen in de oven. Je krijgt zo heerlijke, malse kippendijtjes en het laagje marinade wordt een beetje sticky. Yum!
Verse kruiden
De rijst is gewoon een kwestie van rijst koken en er vervolgens een kruidensausje doorheen mengen. Die kruidensaus maak je ook met de staafmixer, zo klaar dus! Dit recept vraagt om veel verse kruiden (peterselie en koriander), dus het voordeligst is om even een bezoekje te brengen aan je lokale Turkse of Marokkaanse winkel. Geen optie? Gelukkig verkoopt de Albert Heijn tegenwoordig ook wat grotere bosjes koriander en peterselie.
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de mangokip:
- 4 middelgrote kippendijen
- klein bosje verse koriander, grof gehakt
- 1 sjalot, grof gesnipperd
- 1 flinke teen knoflook, in stukjes
- 4 el dikke yoghurt
- 3 el mangochutney (bijv. van Patak’s)
- ½ rode peper, in stukjes
- ½ el curry madras
Voor de groene kruidenrijst:
- 200 gram witte basmati rijst
- 40 gram gehakte koriander en platte peterselie (mix)
- 2 el dikke yoghurt
- 2 el citroensap
- 1 handje spinazie, grof gehakt
- snuf zeezout
En verder:
- ½ mango, in blokjes
Ook nodig: staafmixer met hakmolentje.
Mango kip met groene kruidenrijst
- Mangokip: doe alle ingrediënten behalve de kippendijen in de hakmolen van een staafmixer. Mix alles goed door elkaar totdat je een gladde marinade hebt. Doe de kippendijen in een schaal en giet er de marinade over. Laat minimaal een uur marineren, langer mag altijd!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de gemarineerde kippendijen op. De aanhangende marinade mag eraan blijven zitten. Bak de kippendijen in 40 minuten goudbruin en gaar. Check altijd even op gaarheid door de dikste kippendij door te snijden.
- Groene kruidenrijst: Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak dan het groene kruidenmengsel door de koriander en peterselie met de spinazie fijn te hakken in de (schoongemaakte!) hakmolen van je staafmixer. Als de kruiden zoveel mogelijk zijn fijngehaktedoe je er de yoghurt, het citroensap en zeezout bij. Mix tot je een dikke, enigszins vloeibare kruidensaus hebt. Te dik? Voeg dan een klein beetje water toe, of wat extra yoghurt.
- Giet de rijst af en laat even uitwasemen. Roer het kruidenmengsel er goed doorheen en verdeel de rijst over 4 borden. Leg op ieder bord een stuk mangokip en garneer met blokjes mango en eventueel nog wat extra verse kruiden. Eet smakelijk!
(Wij aten hier trouwens gewokte spinazie bij, maar een wortelsalade of wat broccoli met citroensap is denk ik ook erg lekker!)
Meer recepten met kip?
Couscous met kip, komkommer en granaatappelpitjes
Caribische ovengroente met kip
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt deze sticky mango kip met kruidenrijst je helemaal lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Anita zegt
Ik zag je recept van de kip en dacht dat wil ik! Manlief eet tijdelijk geen koolhydraten dus ipv rijst maakte ik je recept met veel beetgaar gekookte boontjes en broccoli .De kip had ik gemarineerd en in vacuumzak 2 dagen laten marineren ,Supermals en heerlijk was het.
Makkelijk recept de oven doet t werk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oeh wauw, lekker lang gemarineerd! Daar wordt het alleen maar lekkerder van ? Leuk om te horen dat het zo heerlijk was!
Yil zegt
Nice!!! Dit weekend ga ik dit recept zeker maken! Maak jij de kippendijen nog enigzins schoon? Ik ben altijd zo’n mier die de adertjes enzo wegsnijdt ? Mag een keukenmachine ipv een staafmixer ook?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Oh super leuk zeg!!! Ik koop altijd kippendijfilets zonder vel en bot. Die hoef je verder niet schoon te maken. En jahoor, een keukenmachine kan ook. Gebruik dan wel de kleinste mengkom. Succes en eet smakelijk alvast! Groetjes, Andrea
Yildiz zegt
Thanks! Hier ook altijd de filet, maar zit vaak nog een klein stukje bot aan of wat adertjes en die heb ik er toch maar weer even uitgehaald ? Kip zit id marinade!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
En… hoe smaakte het? :-)
Kheira Oudejans zegt
Oh wat ziet dat er prachtig uit. Helaas heb ik net het potje mango chutney moeten weggooien. Voor de volgende keer kan ik dat potje gewoon hiervoor gebruiken!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Aiiii zonde. Maar de volgende keer weet je er wel raad mee!
Marjolein de Bruijn zegt
Ik doe dus ook niets met dat halve potje mangochutney. Wat een heerlijk receptje dit! Het ziet er ook prachtig uit met die groene rijst erbij. And I just love a sticky chicky! ;-)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel! Heerlijk hè die sticky goodness? Ik ben er ook dol op.