Deze maaltijdsalade met aardappel, avocado en mais is super voedzaam en lekker. De dressing maak je met tahin (sesampasta) en citroen, waardoor deze bowl ook nog eens helemaal vegan is! Mag ik het nu officieel een buddha bowl noemen? Of nog beter, een ‘bliss bowl’? Haha! Volgens mij zijn die termen alweer een beetje op hun retour tegenwoordig. Anyway, ik vind de smaken in deze salade super goed bij elkaar passen, wat dit een van mijn favoriete recepten maakt als ik zin heb in een gezonde, goed vullende maaltijdsalade. Ik zou zeggen: probeer ‘m eens!
Maaltijdsalade met aardappel en heel veel groente
Naast aardappel (wat ik zelf ook altijd meetel als groente) bevat deze maaltijdsalade broccoli, mais, avocado en alfalfa. Een echte groentebooster dus! Ideaal voor als je de afgelopen dagen (of weken, of… maanden?) een beetje te weinig groente hebt gegeten. Ik gebruik het liefst een verse maiskolf in zulke salades. Daar kun je na het koken (of stomen) met een scherp mes heel mooi de korrels vanaf snijden. Ze blijven dan nog een beetje aan elkaar zitten en dat vind ik er altijd wel leuk uit zien. Natuurlijk kun je ook gewoon mais uit blik gebruiken! Spoel de mais dan wel goed af in een vergiet.
Roze aardappels
Op de foto’s kun je zien dat ik voor deze maaltijdsalade roze/paarse aardappels heb gebruikt. Dat vond ik er extra leuk uitzien! Natuurlijk kun je iedere aardappelsoort gebruiken die je wilt. Je kunt bijvoorbeeld ook krieltjes (in de schil) gebruiken, of oranje zoete aardappel. Maar mocht je ‘Lily Rose’ aardappels tegenkomen, neem dan zeker een zakje mee voor deze salade. Een lust voor het oog!
Investeer in goede tahin
Deze maaltijdsalade met aardappel wordt nóg lekkerder als je een goede kwaliteit tahin gebruikt voor de dressing. Hiervoor kun je het beste naar een goede Turkse of Marokkaanse winkel gaan. Mocht je een Israëlische winkel kennen, dan kun je vragen naar tahin of ’techina’ van het merk Al Arz. Dat is veruit de lekkerste tahin die ik ken. Je kunt Al Arz techina ook online kopen bij Esther’s Cookery.
Ingrediënten
- 300 gram Lily Rose aardappels of andere aardappels naar keuze
- 1 maiskolf of een klein blikje mais
- ½ broccoli
- 1 avocado
- paar plukjes alfalfa
- 3 eetlepels tahin sesampasta
- 2 eetlepels citroensap
Instructies
- Was de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 6 minuten gaar.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes en laat deze de laatste 4 minuten meekoken met de aardappels. Giet af, spoel met koud water en laat de groenten uitlekken.
- Kook de maiskolf in ongeveer 15 minuten gaar. Hij is gaar als je met een vork makkelijk in de mais kunt prikken. Spoel de maiskolf na het koken koud af, laat uitlekken en snijd dan met een scherp mes de maiskorrels eraf. Gebruik je mais uit blik? Spoel de mais af in een vergiet en laat uitlekken tot gebruik.
- Klop de tahin en 1 eetlepel citroensap door elkaar en verdun met een beetje water. Blijf net zo lang kloppen tot je een gladde dressing krijgt. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Halveer de avocado en snijd beide helften in plakjes. Sprenkel er meteen de rest van het citroensap over zodat de avocadoplakjes niet bruin worden.
- Verdeel de broccoli, mais en stukjes aardappel over twee borden. Leg de avocadoplakjes erop en eindig met plukjes alfalfa. Sprenkel een deel van de dressing erover en geef de rest erbij.
Eet smakelijk! En hou je wel van een (wit) wijntje? Anniepannie’s wijnteam geeft een heerlijke tip:
Wijntip van Paul & Janou
“Bij deze maaltijdsalade kan de Viña Sol van Torres heel goed. Door de blend van parelladadruiven en garnacha blanca druiven is het een toegankelijke, frisse en ook fruitige witte wijn. Wij ontdekten perzik, bloesem en sappige peer. Lekker bij salades, maar ook gewoon een goede borrelwijn! Salud!“
Meer maaltijdsalades met aardappel?
Salade met haring, ei en aardappel
Aardappelsalade met zeekraal, venkel en wortel
‘Ontbijt als avondeten’ maaltijdsalade (English breakfast style)
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze maaltijdsalade met aardappel, avocado en mais? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
Ik ontwikkelde deze maaltijdsalade in opdracht van Landjuweel, specialist in het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailmarkt.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie