Kuku wat? Kuku sabzi! Een Perzische kruidenomelet die zó bomvol kruiden zit dat ‘ie prachtig groen wordt. Eigenlijk vind ik het meer een kruidenfrittata, omdat ‘ie zo mooi dik is en je hem heel langzaam gaart. Er gaan ook walnoten en gedroogde cranberries in de kuku sabzi. Heerlijk! Wat een uitvinding. Ik gaf een Anniepannie twist aan het recept door er diepvriesdoperwten aan toe te voegen. Gezond, lekker én groen! Ook leuk: het recept is hartstikke makkelijk om te maken.
Iraanse lente met kuku sabzi
Ja, ik weet dat de herfst voor de deur staat en dat de lente nog wel even op zich laat wachten. Maar kuku sabzi schijnt dus een typisch lentegerecht te zijn. De Iraniërs luiden er het begin van de lente – en daarmee het nieuwe jaar – mee in! Toch laat ik me daar nu even niet door tegenhouden. Deze heerlijke Perzische frittata is namelijk jaarrond lekker! Ook nu dus! Toch wou ik jullie dit leuke feitje niet onthouden. Het zal vast te maken hebben met alle frisse kruiden die in de kuku sabzi gaan!
Niet zuinig zijn
Wat de verse kruiden betreft geldt: hoe meer hoe beter! Gebruik dus alsjeblieft níet minder dan ik in het recept aangeef. Sterker nog, als je iets grotere bosjes peterselie, koriander en dille hebt, gebruik deze dan gerust! De kruiden zijn de ster van de kuku sabzi en geven de frittata de kenmerkende, groene kleur. Bij de Turkse of Marokkaanse winkel kun je vaak goedkoper verse kruiden kopen dan in de supermarkt. Toch gebruikte ik zelf – uit luiheid, ik geef het eerlijk toe – verse kruiden van de Albert Heijn.
Handig om mee te nemen
Kuku sabzi smaakt afgekoeld ook heerlijk en is daardoor perfect voor in de lunchbox! Serveer er wat yoghurt en een frisse salade bij en je hebt een heerlijke maaltijd te pakken. In Iran stoppen ze ook weleens een stuk kuku sabzi tussen een stuk (plat)brood. Ook een lekker idee! Dat ga ik de volgende keer proberen. Maar, genoeg gekletst. Tijd voor jou om dit heerlijke gerecht te gaan maken! Het recept staat onder de foto.
Ingrediënten
- 200 gram diepvries velderwten Bonduelle
- 6 eieren
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl komijnzaad
- 1/2 tl zeezout
- flink zwarte peper
- 7 lente-uitjes
- 20 g verse platte peterselie fijn gehakt
- 20 g verse koriander fijn gehakt
- 20 gram verse dille fijn gehakt
- 60 gram walnoten grof gehakt
- 40 gram gedroogde cranberries grof gehakt
- 1 el olijfolie
- Griekse yoghurt voor erbij
Ook nodig:
- koekenpan met antiaanbaklaag en deksel
Instructies
- Doe de diepvriesvelderwtjes in een vergiet en spoel ze af onder koud, stromend water. Het gaat erom dat de erwtjes ietsje ontdooien en je geen aan elkaar gevroren klonten meer hebt. Laat de erwtjes goed uitlekken.
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan en laat ze daarna afkoelen op een bord.
- Maak de lente-uitjes schoon en hak ze zo fijn mogelijk. Hak daarna de kruiden super fijn. Doe je best!
- Doe de eieren in een grote kom, samen met de kaneel, komijn, peper en zout. Kluts goed door totdat alles gemengd is. Voeg dan de doperwten, de gehakte kruiden en lente-uitjes, walnoten en cranberries toe. Meng alles goed door.
- Vet de hele koekenpan in met 1 el olijfolie en verhit op middelhoog vuur. Voeg zodra de pan warm is het eiermengsel toe. Zet het vuur laag en leg een deksel op de pan. Laat de kuku sabzi in ongeveer 12 minuten gaar worden. De frittata is gaar wanneer de eieren helemaal gestold zijn.
- Serveren: laat de kuku sabzi voorzichtig op een bord of serveerplank glijden en snijd in parten. Geef er een schep dikke yoghurt bij en een frisse salade.
Notities
Eet smakelijk!
Meer Midden-Oosterse recepten:
Rijstsalade met ingelegde citroen, olijven en abrikozen
Libanese kipspiesjes | Shish taouk
Muhammara: Libanese spread van geroosterde paprika en walnoten
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om zelf kuku sabzi te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie