Deze koude bietensoep leerde ik maken toen ik in Finland studeerde. Ik woonde in een gezellige buitenlandse studentenflat in ‘Kortepohja’, Jyväskylä. Tijdens een international night maakte mijn vriendinnetje Viktorija de beroemde roze koude bietensoep van haar Litouwse mamà. Heel anders, maar super lekker! Het is eigenlijk een soort Baltische versie van gazpacho. Maar dan dus een koud soepje met bietjes in plaats van tomaat! Lekker fris en perfect voor warme dagen.
Koude bietensoep versus Hollandse hagelslag
Bij gebrek aan Hollandse ingrediënten in de Finse KKK-supermarkt (ja, zo heet die keten helaas echt) offerde ik mijn meegesmokkelde pak hagelslag op om een paar dozijn oer-Hollandse broodjes te kunnen serveren op de international night. Samen met de koude bietensoep van Viktorija vielen die verrassend genoeg ontzettend in de smaak, hahaha! Who doesn’t love chocolate hè… Die liefde blijkt internationaal. Zo ook de liefde voor bietjes. Deze koude soep van bietjes is een regelrechte aanrader en ik wou jullie het recept dan ook zeker niet onthouden. Geniet ervan!
Ingrediënten
- 3 middelgrote gekookte bieten gepeld en in blokjes gesneden
- 450 g vastkokende aardappels
- 1 komkommer in kleine blokjes
- 5 dl kefir te koop bij Turkse winkels en bij Ekoplaza
- 2 eieren
- 125 ml zure room
- 2 el vers citroensap
- 1 bosje verse dille fijngehakt
- Eventueel: wodka Finlandia, verkrijgbaar bij Gall&Gall
Ook nodig:
- keukenmachine of blender
- plasticfolie
Instructies
- Doe de bieten en de kefir in een keukenmachine of blender. Pureer net zolang tot alles glad is. Breng de soep vervolgens goed op smaak met zout en peper. Roer er het citroensap en de blokjes komkommer door.
- Dek de kom van de blender of keukenmachine af met plasticfolie en zet in de koelkast. Minstens 4 uur, maar het liefst een hele nacht.
- Haal de soep een halfuur voor het opdienen uit de koelkast. Dan de aardappels schoonboenen en in de schil gaarkoken. Laat de aardappels iets afkoelen, schil ze en snijd in niet te kleine blokjes. Schenk een scheut olijfolie in een koekenpan en bak hierin de aardappelblokjes goudbruin en krokant. Breng op smaak met een beetje zout.
- Kook intussen de eieren halfzacht. Pel ze en snijd in kwarten. Serveer de soep in mooie kommen en garneer met een royale lepel zure room en wat fijngehakte dille. Leg in elke kom een kwart ei. Geef de gebakken aardappels er apart in een schaaltje bij.
Eet smakelijk!
PS: Voor een Finse touch drink je er een glaasje ijskoude Finlandia wodka bij. Leg hiervoor niet alleen de fles wodka, maar ook de glaasjes minstens een uur van tevoren in de vriezer. Hölkyn kölkyn! (= proost in het Fins, hahaha!)
Meer koude soep recepten:
Koude avocado soep van Sophie Dahl
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in dit koude bietensoepje? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Rūta zegt
Die bietensoep is mijn favoriet! Ik ben net verhuisd naar Nederland uit Litouwen en ik mis het zo veel…
Maar je me beantwoord waar te kefir kopen! :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik zag laatst dat Kefir ook bij de Marqt te koop is.
Merel zegt
Hmmm ziet er heerlijk uit! Mooi kleurtje ook :)
Andrea zegt
En… heb je ‘m al een keertje gemaakt?