Toen ik bezig was met het maken van deze korstloze quiche zei er een stemmetje in mijn hoofd: ‘Waarom zou je een van de lekkerste onderdelen van een quiche, de korst, weglaten? You crazy?!’. Maar toen was ik al begonnen… Het idee voor een korstloze quiche ontstond omdat ik op zoek was naar een manier om een quiche wat gezonder te maken. Meestal zitten quiches al vol met kaas en room en dan komt daar ook nog een korst bij vol roomboter. Vandaar dus de introductie van de korstloze quiche! Het eindresultaat was helemaal niet verkeerd. Roel was zelfs zo enthousiast dat hij de volgende dag een gigantisch stuk meenam naar zijn werk.
Nou is de combinatie van spinazie, blauwe kaas en walnoten natuurlijk magisch. Voeg daar nog vijgen en sticky balsamico-uitjes aan toe en het feest is compleet! In plaats van room gebruikte ik yoghurt, wat een lekker fris effect gaf. Het meel dat door het beslag gaat is van havermout. Gewoon even wat havermout fijnmalen in je keukenmachine en hoppa, je hebt zelfgemaakt meel dat nog gezond is ook. Bonus! Wees trouwens niet bang dat er nu alleen nog maar korstloze quiches op Anniepannie verschijnen. Binnenkort ga ik er namelijk eentje delen mét korst. Maar, geef deze lekkere quiche ook zeker een kans! You won’t be disappointed.
Dit heb je nodig voor 1 grote quiche:
300 ml volle yoghurt
4 eieren
80 gram havermout
450 gram verse spinazie
1 rode ui
90 gram blauwe kaas (Roquefort of Bleu d’Avergne – die laatste is wat milder)
60 gram walnoten
4 gedroogde vijgen
5 gram bakpoeder
½ bol nootmuskaat
1 el balsamicoazijn
Ook nodig: keukenmachine en een springvorm (20 à 25 cm)
Korstloze quiche met spinazie, blauwe kaas en vijgen
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snipper de ui. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en fruit de ui zo’n 5 minuten. Voeg dan de balsamicoazijn toe en laat de ui even sticky worden. Haal de uitjes uit de pan en hou apart.
Voeg dan de spinazie in delen toe aan de warme pan en laat het helemaal slinken. Doe de spinazie over in een vergiet om af te koelen en uit te lekken.
Snijd de vijgen in stukjes en verbrokkel de blauwe kaas. Doe in een kom. Maal de havermout fijn in de keukenmachine totdat je een mooi havermeel overhoudt. Voeg ook toe aan de kom, samen met de yoghurt, eieren, walnoten, uitjes, nootmuskaat, het bakpoeder en wat versgemalen zout & peper. Roer alles goed door elkaar.
Leg een snijplank klaar. Pak nu steeds een handvol spinazie en knijp deze met twee handen zo goed mogelijk uit en leg op de plank. Herhaal dit totdat je alle spinazie zo goed mogelijk hebt uitgeknepen. Hak de spinazie even grof met een groot mes. Voeg toe aan de rest van de ingrediënten en roer het geheel nog een keer goed door.
Vet de springvorm in met wat olijfolie en giet de inhoud van de kom erin. Plaats de springvorm in de oven gedurende 45 minuten.
Eet smakelijk!
Deze korstloze quiche is zowel warm als koud lekker. Je kunt dus prima een stuk meenemen naar je werk als lunch.
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je ervan vond. Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer recepten met blauwe kaas
Romige pasta met blauwe kaas en geroosterde paprika
Plaattaart met peer en Gorgonzola
Blauwe kaas salade met pancetta en paddenstoelen
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA:
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Jelle zegt
Ik heb gelukkig ook nog een stukje van deze heerlijke quiche mogen proberen, tijdens de lunch vandaag. En hij was heerlijk! Ik snap niet dat er gisteravond nog iets over is gebleven! Goede combinatie van smaken, en geen enkel ingrediënt was te overheersend. Echt een lekker recept Annie, keep up the good work!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ahhh Jelle, wat GOED om te horen dat mijn recept helemaal is goedgekeurd! You’ve just made my day. Ik hoop dat je snel weer wat lekkers voorgeschoteld krijgt.
Manouk zegt
Deze quiche is heerlijk! Ik vond hem niet ingewikkeld om te maken, en het resultaat is echt om te smullen! Gelukkig heb ik nog een stukje over, dus die neem ik straks als lunch. Een echte aanrader!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Yesss, wat onwijs leuk om te horen! Geniet van je lunch straks!