Ik heb ontzettend veel kookboeken thuis. Toch is er maar een kleine selectie waar ik heel vaak uit kook. Herkenbaar? ;-) Hieronder heb ik mijn all time favoriete kookboeken voor je op een rij gezet. Het zijn kookboeken van bekende en minder bekende chefs. Sommigen zijn nog super nieuw, anderen alweer een stuk ouder. Al deze boeken hebben veel invloed (gehad) op de manier waarop ik kook en eet. Hier komen ze, in willekeurige volgorde. Ok, behalve de eerste:
Jamie in 30 minuten – Jamie Oliver
Ik heb leren koken van mijn moeder, maar Jamie Oliver heeft mijn kookkunsten met dit 30 minuten kookboek naar een volgend level getild. Geen poespas of priegelig gedoe, maar koken met creatieve smaken en combinaties. Dit boek staat bomvol menu’s die je in 30 minuten zou kunnen bereiden. Dat is niet helemaal waar, gemiddeld ben je er iets langer mee bezig. Ik maak eigenlijk nooit hele menu’s uit dit boek, maar alleen losse (hoofd)gerechten. Dit boek heb ik in mijn studententijd (letterlijk) stuk gekookt. Ook vandaag de dag kijk ik er nog regelmatig in.
Mijn favorieten uit dit boek zijn: de filodeegtaart met feta, spinazie en nootmuskaat, de mosterdkip, de witlofsalade met groene dressing en de zoete chilirijst met ei. Zaaaaalig! (Overigens ben ik groot Jamie fan, dus ik kan je bijna al zijn andere boeken ook aanraden.)
Azië – Meera Sodha
Dit boek kregen we van onze vrienden Vincent en Tulani en ik ben er zo blij mee! De focus ligt volledig op groente, er staan maar liefst 120 heerlijke vega en vegan recepten in dit Aziatische kookboek. Meera Sodha liet zich voor dit boek inspireren door de keukens van Azië: van India tot Indonesië, van China tot Singapore en van Thailand tot Vietnam. ‘Azië’ bevat gerechten met noedels, rijst, curry’s, salades en heerlijke ovengerechten.
Dit boek is het alleen al waard om te kopen vanwege de tandoori broccoli. Met garam massala, citroen en roomkaas in de oven geroosterde broccoli, die van buiten ultiem crunchy wordt en van binnen creamy en zacht. De kimchi pannenkoekjes zijn trouwens ook HEMELS.
Baking School: The Bread Ahead Cookbook
Als je ooit op Borough Market in Londen hebt rondgestruind, dan kan je de populaire kraam van de Bread Ahead bakery bijna niet gemist hebben. Ze zijn beroemd vanwege hun zuurdesembrood, koekjes, donuts met custard en – mijn persoonlijke favoriet – de cheese and olive sticks. Londen is niet om de hoek, en daarom ben ik extreem blij met het Baking School kookboek. Ik kreeg het van mijn lieve vriendinnetje Mindy.
In dit boek vind je Britse, Franse, Italiaanse, Amerikaanse, Scandinavische en Oost-Europese baksels. Van basisrecepten voor bladerdeeg, desembrood en pitta, tot lekkernijen als kaassticks, worstenbroodjes, walnotenkoekjes, cinnamon buns en brownies. Let op: dit kookboek is in het Engels.
Sirocco – Sabrina Ghayour
Niet moeilijk, maar wel freakin’ lekker, dat zijn de gerechten van Sabrina Ghayour in haar kookboek Sirocco. Als je gek bent op Midden-Oosterse smaken, dan is dit boek een must have. Overigens ben ik groot Sabrina Ghayour fan, en kan ik je haar boeken Persiana, Bazaar en Feasts ook van harte aanbevelen.
Moet je maken uit dit boek: de Midden-Oosterse zalmtartaar, de salade van appel, sumak en granaatappel, geroosterde aubergine met komijn en yoghurtdressing en de kip met citrus en za’atar.
Indorock – Vanja van der Leeden
Zowel hobbykoks als recensenten lopen weg met dit boek en dat is zó terecht! Indorock is echt een anders-dan-anders Indonesisch kookboek. Het heeft lef, het zoekt grenzen op. Nee, dit is geen standaard Indonesisch kookboek! Dat maakt het een must have voor in je kast met kookboeken. En oja, de fotografie is werkelijk fantastisch.
Maak eerst de sayur lodeh, de asinan salade met gerookte mango, de Balinese porchetta, kip met venkel-kokossalade, krokante kip met laos-mayonaise en oja, de saté lilit. Voor meer saté koop je trouwens Vanja’s boek ‘Indostok’, ook zo’n parel.
Echt Eten – Jonathan Karpathios
Wat eerst indruk maakt bij dit boek is Jonathans verhaal over hoe hij de chef is geworden die hij nu is. Vooral de hardhandige leerschool bij Koffmann in Londen gaf me kippenvel, eerlijk gezegd. Maar verder is het kookboek Echt Eten vooral een ode aan de rijkdom die de (Nederlandse) natuur te bieden heeft. Prachtige, eenvoudige do-it-yourself recepten met groenten en kruiden in de hoofdrol. Jonathan brengt je terug naar de bron en volgt het ritme van de natuur.
Aanraders uit dit boek zijn de knolselderijchutney, kruidenparelgort in drie kleuren, koolrabi in zoutkorst en de ravioli van biet en hangop.
Polpo – Russell Norman
Achterafstraatjes zijn de beste straatjes. Daarvan is het kookboek Polpo hét bewijs. Russell Norman neemt je mee op een culinaire reis naar de onopvallendste straatjes van Venetië. In dit boek staan heerlijke recepten, van uitbundig tot de eenvoud zelve. Dit is Italiaans eten zoals het bedoeld is! Het boek is prachtig vormgegeven.
Aardappelkroketten met Parmezaanse kaas, zalmrolletjes met ricotta, pizza met courgette en rode peper, bruschette met venkelsalami en vijgen, ossobucco met saffraanrisotto, need I say more?
Wordt vervolgd, lieve mensen!
Noot: Mocht je een of meerdere kookboeken kopen via een van bovenstaande linkjes, dan ontvang ik een kleine commissie van Bol.com. Jij betaalt níet meer dan normaal (!), maar met je aankoop steun je wel Anniepannie.nl. Win win!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.