Kijk even wat een plaaaatje, deze kokoskoekjes met lemoncurd! Kun jij geloven dat je hier maar 5 ingrediënten voor nodig hebt? En dan is de lemoncurd ook nog eens zelfgemaakt. Deze kokoskoekjes doen het goed bij de thee (high tea!), maar zijn door hun looks ook helemaal geschikt voor Pasen. Ik vind het door de kokosrasp net een soort nestje met een geel ‘eitje’ erin. Je zou de kokoskoekjes zelfs wat ovaler kunnen vormen, zodat ze meer de vorm van een ei krijgen. Laat je het weten als je ze gaat maken? (óf al hebt gemaakt? Vind ik zóóó leuk!
Kokoskoekjes met lemoncurd en… Zero Waste!
Als je het recept voor deze kokoskoekjes leest, zal het je opvallen dat er letterlijk niets wordt verspild! Je gebruikt zowel de eidooiers als de eiwitten en zelfs de rasp van de citroenen gaat niet verloren. Niet geheel toevallig, want de koekjes komen uit het kookboek ‘Zero Waste’ van uitgeverij PEPEAT. Een boek vol recepten die je leren dat bijna alles bruikbaar is en je dus nooit meer citroenschillen, restjes brood, bloemkoolbladeren of radijsloof hoeft weg te gooien. Een aanrader! Ik heb er al veel van geleerd.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 170 gram suiker
- 120 gram geraspte kokos
- 2 biologische citroenen (of 1 bio limoen en 1 bio citroen)
- 70 gram ongezouten roomboter
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190°C. Splits de eieren. Meng de eiwitten, 100 gram suiker en de geraspte kokos met een garde tot een egaal beslag.
- Rol balletjes van het deeg en leg deze op een bakplaat met bakpapier. Laat voldoende ruimte tussen de balletjes, want je moet ze nog een beetje platdrukken zonder dat ze elkaar raken. Maak een kuiltje in elk kokosballetje met de achterkant van een lepeltje. Bak de kokoskoekjes 15 minuten in het midden van de oven.
- Rasp de schil en pers het sap van de citroenen. Verwarm de boter, het citroensap en de geraspte citroenschil in een pannetje op een laag vuur. De boter moet helemaal gesmolten zijn, maar het mengsel mag niet koken.
- Klop de eierdooiers en 70 gram suiker op in een grote kom. Voeg de gesmolten boter toe, meng door elkaar en giet weer in het pannetje. Verwarm al roerend op laag vuur tot de lemoncurd begint in te dikken; zorg dat het niet gaat koken. Haal de pan van het vuur als de lemoncurd volledig de achterkant van een spatel bedekt. Schep de curd in een koude kom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Giet daarna in een goed afsluitbare bak.
- Vul het kuiltje van de kokoskoekjes vlak voor het serveren met de citroencrème.
Notities
Eet smakelijk!
Meer heerlijke zoetigheid:
Tropische mango curd met limoen
Vegan appeltaart met kokosslagroom
Mango-appeltaart (‘mappeltaart’)
Kokosblondies
Blondies met sinaasappel en lavendel
Meer ‘no waste’ recepten:
Als je benieuwd bent naar meer ‘no waste’ recepten zoals deze kokoskoekjes met lemoncurd, dan raad ik je aan om het boek Zero Waste te bestellen. Het staat vol recepten die verspilling tegengaan: van pesto van radijsloof, tot gepekelde venkelstelen en in koffiedik gestoofde groenten.
Dankzij de gratis Admented app bekijk je met je smartphone of tablet ook direct de receptvideo’s met de Vlaamse tv-chef Jeroen De Pauw. Door Augmented Reality komt hij letterlijk tot leven in het kookboek Zero Waste. Je scant met de app de afbeelding en via je telefoon gaat op de plek van de afbeelding een filmpje spelen. Je moet het zien om het helemaal te begrijpen, haha. Heel tof gedaan!
Het Zero Waste boek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere deze leuke kokoskoekjes uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze kokoskoekjes te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie