Yessss, knolselderij steaks! Je leest het goed. Hét alternatief voor als je geen vlees eet, maar ook hét gerecht voor iedereen die houdt van fantastisch lekker eten. De tijd dat creatieve groentegerechten alleen waren voorbehouden aan vegetariërs ligt ver achter ons. Deze knolselderij steaks met romige geroosterde paprikasaus zijn waanzinnig smaakvol. Serveer ze met rijst, geplette aardappeltjes of krokante krieltjes uit de koekenpan.
Knolselderijsteaks op het menu
Komen er vrienden of familieleden eten? En wil je indruk maken met een bijzonder hoofdgerecht? Knolselderij steaks met romige geroosterde paprikasaus zijn dan ideaal. Geschikt voor iedereen, want ja: ze zijn zelfs vegan te maken als je plantaardige yoghurt gebruikt voor de saus. Zelf heb ik volvette Griekse yoghurt gebruikt. Het contrast tussen de frisse yoghurtsaus met warme knolselderijsteaks is echt fantastisch. Voor het lekkerste resultaat kun je trouwens het beste zelf paprika’s roosteren voor de saus. Dat is heel simpel.
Drie gangen
Als je nog een vegetarisch voorgerecht zoekt, dan heb ik een paar fijne tips voor je. Wat dacht je van een bietentartaar met doperwtencrème en gekarameliseerde pecannoten, een steak tartare van tomaat of misschien wel dit romige boerenkoolsoepje met kokosmelk? Bijgerechten noemde ik al aan het begin van deze blogpost. Het enige wat ik nog wil tippen is een lekker dessert uit dit lijstje. Maak er een heerlijk feestje van! En vergeet #anniepannie en @anniepannie_nl vooral niet te taggen op Instagram als je en van voorgaande recepten of de knolselderij steaks maakt. Vind ik altijd zooo leuk!
Keukentools
- blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 1 kleine knolselderij
- 3 teentjes knoflook uitgeperst
- 3 el fijngehakte peterselie plus extra om te garneren
- 1,5 tl gerookte paprikapoeder
- 5 el olijfolie
Paprikasaus
- 3 geroosterde paprika zelf geroosterd en van het vel ontdaan, of uit pot
- 2 el Griekse yoghurt (10%) kies een plantaardige variant als je vegan eet
- 1/2 el sherryazijn of balsamicoazijn
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Boen de knolselderij goed schoon (niet schillen!) en was hem goed. Droog af met een theedoek. Snijd de knolselderij in 5 of 6 plakken van ongeveer 1,5 cm en leg ze op de bakplaat.
- Meng de knoflook, peterselie, gerookte paprikapoeder en olijfolie door elkaar en breng goed op smaak met peper en zout. Besmeer de knolselderijsteaks aan beide kanten met dit mengsel.
- Bak de knolselderij 50 minuten in het midden van de oven. Draai de knolselderij steaks om, verhoog de oventemperatuur naar 200 en bak ze nog eens 15 minuten.
- Blend intussen de geroosterde paprika's, Griekse yoghurt en sherryazijn (of balsamicoazijn) tot een gladde saus.
- Maak een 'spiegel' van de saus op de borden en leg de knolselderij steaks er bovenop. Garneer met een paar takjes peterselie.
Eet smakelijk!
Ben je benieuwd naar meer groenterecepten die lijken op een vleesgerecht? Dan heb ik een heleboel leuke ideeën voor je. En stiekem vind ik ze vaak nog lekkerder dan de originele versies van vlees! Het mooie is dat deze creatieve vegetarische recepten óók een stuk gezonder zijn. Kijk maar:
Vegetarische varianten van klassieke vleesgerechten:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze knolselderijsteaks te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Mylene zegt
De knolselder was te droog, terwijl hij toch niet zo lang in de oven zat. Dat was jammer. Hoe dit voorkomen?
Marion zegt
Toprecept. Ik serveerde er rijst en geschaafde courgette bij, heel kleurrijk.
Richelle Tetteroo zegt
Ik ga het vanavond voor de 2e x eten, heerlijk!
Cornelia zegt
Ziet er heerlijk uit; heb wel een vraagje: waarom mag je de knolselderij niet schillen? Hij is vaak zo moeilijk schoon te krijgen, met die grillige vorm.
Marion de Boo zegt
Echt heel lekker