Laatst at ik tijdens een WijnSpijs wandeling ravioli van knolselderij met een vulling van krab, garnalen en appel. Het was echt super lekker! Kortom, dit moest en zou ik thuis namaken. Maar hóe ik dat precies zou gaan doen was nog de vraag. Toen ik voor de maandelijkse foodblogswap werd toegewezen aan Pienskeuken zag ik op haar site een klassieke ravioli met een vulling van gerookte zalm staan. Eén en één is twee en zo ontstond het idee voor deze knolselderij ravioli met een vulling van gerookte zalm. Het resultaat? Záááálig echt! Maak dit een keer, ik kan het je zwaar aanraden!
Ravioli van groente
Ik blijf fan van ravioli van pasta, zoals het eigenlijk is bedoeld. Maar van groente kun je ook zúlke lekkere ravioli maken! Het is een stuk lichter op de maag, het heeft veel smaak en het ziet er fantastisch uit. Neem nou deze ravioli van rode biet, dat is toch een plaatje? En dan te bedenken dat je dat recept ook met gele bietjes kunt maken, of met die mooie wit-roze gestreepte choggia bietjes. Kleurtjes maken me blij, heb je het door? Haha! Deze knolselderijravioli heeft natuurlijk geen knalkleur, maar de gele vadouvanmayonaise geeft het geheel een mooie kleur. Zou trouwens ook mooi staan op een zwart bord, deze ravioli van knolselderij. Dan steken ze mooi af tegen de donkere ondergrond.
‘Open’ knolselderij ravioli
Anders dan bij ravioli van pasta (die je dicht moet maken omdat ze nog moeten koken) kun je ravioli van groente ‘open’ laten. Dat houdt in dat je de randen niet stijf tegen elkaar aan hoeft te plakken. Dat geeft een speels effect en zo kun je de vulling al een beetje zien. Een extra leuk gezicht, vind ik! Voor ravioli van groente is het belangrijk dat je héle dunne plakken snijdt, zo dun dat ze een klein beetje transparant worden. Als je plakken te dik zijn, ziet je ravioli er niet mooi uit en krijgt de vulling te weinig aandacht. Ik gebruik een mandoline, daarmee schaaf je super mooie, dunne plakken. Pas wel op voor je vingers!
Ingrediënten
- 1 knolselderij (je gebruikt ‘m niet helemaal)
- 1 el citroensap
- 100 gram gerookte zalm
- 1/2 appel friszuur
- 1 el gehakte bieslook (houd een beetje achter om te garneren)
- 2 el crème fraîche
- versgemalen peper
- 2 el mayonaise
- 1 tl vadouvan
- snufje kurkumapoeder optioneel
Ook nodig:
- mandoline
- stoommandje of stoomoven
- kookring of een grote, ronde steker
Instructies
- Schil de knolselderij. Snijd nu een stuk van de knolselderij af dat zo groot is als het oppervlak van je mandoline. Zorg dat het stuk knolselderij zo groot is als mogelijk! Schaaf met de mandoline dunne plakken van het stuk knolselderij. Zó dun dat je er een beetje doorheen kunt kijken. Je hebt in totaal 12 plakken nodig.
- Steek met de kookring 12 mooie rondjes uit de plakken. Leg de uitgestoken plakjes knolselderij in een stoommandje en stoom ze in ongeveer 3 minuten beetgaar. Spoel ze na afloop af met koud water en dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Besprenkel de plakjes knolselderij met citroensap.
- Snijd de gerookte zalm en de halve appel in hele kleine stukjes. Meng ze met de gehakte bieslook en de crème fraîche in een kommetje. Breng op smaak met wat versgemalen peper.
- Klop een sausje van de mayonaise en vadouvan. Eventueel kun je nog een snufje kurkuma toevoegen om de vadouvanmayonaise nog geler te krijgen.
- Borden opmaken: leg op ieder bord 3 plakjes knolselderij. Lepel met twee theelepels wat van het zalm-appelmengsel op ieder plakje knolselderij. Niet te zuinig, maar laat de randen vrij. Sluit de ravioli af met de overgebleven plakjes knolselderij. Garneer de knolselderij ravioli met wat van de achtergehouden gehakte bieslook. Lepel op ieder bord tussen de ravioli drie kleine toefjes vadouvanmayonaise en veeg er met de achterkant van een theelepel doorheen.
Eet smakelijk!
Meer ravioli recepten?
Fancy ravioli van rode biet en geitenkaas
Klassieke ravioli met ricotta en spinazie van ‘Da noi’
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze knolselderij ravioli met gerookte zalm? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Lia de Jong zegt
Ik heb dit recept al vaak gemaakt en steeds met succes. Nu wil ik het opnemen in een Italiaans menu. Wat zou je aanraden? Vooral na weglaten van Vadouvan. Vervangen door citroen/zeste?