Deze kimchi van venkel is voor mij echt het meest verrassende recept van de maand. Als je wel eens kimchi gegeten hebt, dan weet je dat het echt super lekker is en onwijs bijzonder smaakt. Zelf de originele kimchi maken kan, maar dat kost je verdomd veel tijd en moeite. Iets met een hele grote kool en dan elk blaadje één voor één insmeren met een zelf gefabriceerd mengsel van o.a. Koreaanse chili en dan HEEL LANG wachten totdat het fermentatieproces lekker op gang is gekomen. Ik zeg nooit nooit, maar op dit moment zit ik even niet op te wachten op gedoe. Zal wel met het mooie weer te maken hebben! In mijn nieuwe Poké kookboekje (dat ik toegestuurd kreeg van uitgeverij Good Cook > thanks A LOT), staat een waanzinnig makkelijk recept voor een kimchi van venkel. Halleluja! Makkelijk is een woord naar mijn hart.
Poké is geschreven door Celia Farrar en Guy Jackson en staat vol met bijzondere poké bowl recepten. Daarnaast geven de auteurs tips over inmaken en fermenteren en zijn er aparte hoofdstukjes die helemaal gewijd zijn aan marinades, toppings en lekkere bijgerechtjes. Kimchi van venkel is zo’n bijgerechtje. Een geweldige manier om op snelle wijze toch die bijzondere umami-smaken van kimchi op tafel te toveren. De truc is dat je gebruik maakt van vissaus, een saus die gemaakt is van gefermenteerde vis. Daardoor krijg je dat karakteristieke fermentatiesmaakje op eenvoudige wijze in de venkel. In het originele recept wordt ook trassi gebruikt, een gedroogde garnalenpasta. Dit heb ik weggelaten, omdat ik me er niet helemaal fijn bij voel om dit rauw te eten. Op mijn blokje trassi van de toko staat namelijk nadrukkelijk dat je het goed moet verhitten. Als vervanging gebruikte ik gewoon iets meer vissaus. Werkte prima!
Kimchi van venkel is lekker als bijgerechtje bij sushi, Koreaanse bimibap, gebakken rijst of… in een poké bowl! Ondanks dat er in deze variant geen Koreaans chilipoeder zit, is kimchi van venkel wel degelijk pittig door de ruime hoeveelheid gember. Het geeft echt een kick aan elk gerecht. Probeer het eens. Je zult je verbazen over de volle smaak!
Dit heb je nodig:
160 gram venkel
5 cm verse gember, heel fijn geraspt
4 el vissaus
Sap van ½ limoen (of meer als het een droge limoen is)
1 lente-ui
1 grote teen knoflook
Ook handig: een mandoline óf een super scherp mes + indrukwekkende knife skills
Kimchi van venkel
Snijd de harde kern uit de venkel en verwijder de stelen. Schaaf de venkel in flinterdunne plakjes met de mandoline. Let wel op je vingers. :-)
Pers de knoflook uit in een kommetje en meng met de gember, vissaus en limoensap door elkaar. Snijd de lente-ui in dunne ringetjes en doe dit er samen met de geschaafde venkel bij. Schep alles goed door. Gebruik eventueel je handen om te zorgen dat alles goed verspreid is over de venkel.
Laat de kimchi van venkel een halfuurtje staan en eet het dan direct op. Of, schep de venkel kimchi in een gesteriliseerde weckpot en bewaar maximaal 1 week.
Emjoy!
Ben je benieuwd geworden naar het Poké kookboek? Je koopt het boekje bij Bol.com voor een heel schappelijk prijsje. In deze blog staan affiliate links, wat betekent dat ik een klein percentage ontvang als je iets via zo’n link koopt. Jij een tof kookboek, ik een zakcentje om in Anniepannie.nl te stoppen. Win-win!
Ik ben heel benieuwd wat je van de kimchi van venkel vond. Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Meer recepten met venkel
Geroosterde broccoli en venkel met geitenkaas en pecannoten
Risotto met venkel, zalm en zeekraal
Piadina pizza met broccoli, geitenkaas en kappertjes
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA:
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Willem zegt
Hoi Andrea,
In plaats van standaard trassi kan je ook trassi bakar kopen, deze is al geroosterd en kan je zonder problemen wel toevoegen.
Ik ga dit binnenkort eens maken denk ik.
Petra zegt
Beste Andrea,
Gisteren heb ik het recept gemaakt.
Ik had dubbel zoveel venkel en half zoveel Thaise vissaus, dus twee eetlepels.
Ik vond het wel lekker, mijn partner eigenlijk niet, omdat de vissaus zo overheerst. Kloppen de verhoudingen wel?
Met vriendelijke groeten,
Petra
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Petra! Dank voor je reactie. Het recept klopt, het komt rechtstreeks uit het Poké kookboekje. Ik vind het net als jij ook erg lekker! Misschien is je man niet zo’n vissaus-fan?
Milly zegt
Ik heb de trassie eerst gebakken en daarna toegevoegd: heerlijk ! Bedankt voor dit recept :-)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dat is slim! En graag gedaan! ;-)