
Wat als jij (of je bezoek) geen vis eet en je tóch een lekker bakje kibbeling op tafel wilt zetten? Dan maak je kibbeling van bloemkool. Bloemkool is ultiem veelzijdig en doet het erg goed in een knapperig jasje. Natuurlijk is dit iets anders dan gewone kibbeling, maar boy o boy, lekker is het zeker! Uiteraard serveer je bloemkool ‘kibbeling’ met een lekker sausje om te dippen. Eet het met je handen en bij voorkeur als het nog nét iets te heet is, dat hoort.
Kibbeling van bloemkool uit de buurt
Bloemkool is geliefd in Nederland. Het is het hele jaar door verkrijgbaar en komt van maart tot en met december zelfs van eigen – vooral Noord-Hollandse – grond. Een slimme groente om te kiezen dus, zeker als je graag lokaal eet! En zo kom ik meteen op de titel van het kookboek waar deze lekkere kibbeling van bloemkool in staat: Lekker Lokaal van Laura de Grave. Een boek dat ons weer terugbrengt naar wat voor prachtige producten we hebben in Nederland.
Tips en adresjes
Naast een schat aan lekkere, vegetarische recepten, vind je in het kookboek van Laura ook handige tips om lokaal te eten. Van kopen bij de boer tot wildplukken en van uitleg over ingrediënten tot een super handige seizoenskalender voor groente en fruit. Lokaal eten wordt ineens een stuk makkelijker. Want heel eerlijk, weet jij waar alles vandaan komt in je winkelmandje? Lekker Lokaal leert je om daar bewuster mee om te gaan. En nog belangrijker: dit boek maakt lokaal eten leuk! En lekker. Deze kibbeling van bloemkool is daarvan het bewijs:

Keukentools
- frituurpan of wok
- keukenpapier
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 3 el kibbeling-specerijenmix (zie hieronder)
- 250 g bloem
- 1 middelgroot ei
- 350 ml volle melk
- 75 ml bier
- 1,5 l frituurolie (bijv. Nederlandse koolzaadolie)
Dipsaus
- 5 el volle kwark
- 2,5 el mayonaise
- 1/2 el fijne of grove mosterd
- 15 g verse bieslook
Kibbeling-specerijenmix
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl gemalen nootmuskaat
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- 1 tl gemalen witte peper
- 1 tl zout
Instructies
- Snijd de bloemkool in roosjes. Snijd grote roosjes in vieren en halveer middelgrote roosjes. Laat de kleine roosjes heel.
- Doe de kibbeling-specerijenmix in een kom en meng (als je de mix zelf maakt) goed door elkaar. Voeg de bloem, het ei, de melk en het bier toe. Klop met een garde tot een glad beslag.
- Verhit de olie in de frituurpan of wok tot 180 graden. Check met een stukje brood of de olie heet genoeg is (de olie begint dan rondom meteen te bruisen). Haal de bloemkool in 4 delen door het beslag en frituur in porties in ongeveer 5 minuten goudbruin. Laat de bloemkoolkibbeling uitlekken op keukenpapier.
- Meng intussen de kwark, mayonaise, mosterd, bieslook en peper en zout naar smaak in een schaaltje. Serveer de kibbeling met de saus.
Eet smakelijk!
Dan nog even dit: Laura kwam mij laatst op haar elektrische motor op veilige afstand haar nieuwste boek ‘Lekker Lokaal’ overhandigen. Ik besloot er een artikel over te schrijven op Anniepannie en mocht daarvoor een recept uitkiezen om met jullie te delen. Het werd deze bloemkoolkibbeling! De foto is gemaakt door Jan Bartelsman. Ben je enthousiast geworden over lokaal eten en de andere recepten in het kookboek van Laura? Je koopt Lekker Lokaal hier op Bol.com.
Meer lekkere recepten met bloemkool:





IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze kibbeling van bloemkool te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie