Met Kerst kreeg ik het boek Kaneel en Kardemom cadeau van mijn werk. Een echt (zoet)(ge)bakboek, dus in eerste instantie dacht ik ‘huh, is deze voor mij?’. Maar eigenlijk past ‘ie wel heel mooi bij mijn goede voornemen van 2016: vaker uit m’n comfortzone stappen! Met name in de keuken dan hè… ;) Daarnaast is het ook nog eens een heel mooi en inspirerend boek. Ik ben er dus blij mee!
Kaneel en Kardemom is geschreven door de Joodse Anne Shooter. Ze groeide op in de wijk Romford in Londen, omringd door smaken als vanille, sinaasappel, honing, sesamzaad, vijgen en amandelen. Kaneel en Kardemom is dan ook een weerspiegeling van de Joodse bakcultuur. Fruitcakes, sticky baklava, tulbanden, cheesecakes, macarons, oranjebloesemkoekjes en fruitcakes passeren de revue. Maar – en daar gaat mijn hartige hart uiteraard nóg harder van kloppen – Anne deelt ook recepten voor Midden-Oosters platbrood, Irakese Sambousek, een Marokkaanse filodeegtaart, New Yorkse bagels en Duits amandelbrood. Lekker!
Toch moet je Kaneel en Kardemom niet kopen voor de hartige baksels. De verhouding zoet-hartig in dit boek is ongeveer 80-20. Ik heb een stelletje ultieme baking queens en zoetekauwen in mijn omgeving die dat geloof ik helemáál niet erg vinden: Emma, Merel, Leonneke, Anouk P. én Anouk M. voelen jullie je een beetje aangesproken? :) Overigens moet ik er wel bij zeggen dat de recepten in Kaneel & Kardemom ook voor de minder ervaren bakker erg goed te doen zijn.
Zoals je aan de namen van de baksels die ik hiervoor noemde misschien al zag, staan in Kaneel & Kardemom naast traditionele familierecepten ook recepten uit alle hoeken van de wereld. Anne schrijft zelf dat dit voor haar de essentie vormt van Joodse baksels. Daarnaast heeft ze veel gereisd voor haar werk als journalist. Grappig weetje: Anne werkte 20 jaar voor een krant, maar besloot op haar 40e van haar passie voor koken haar beroep te maken. Nogal een carrièreswitch! Super mooi om te lezen.
Maar, genoeg gekletst! Tijd voor een recept. Eentje die ik onlangs uitprobeerde tijdens een etentje met mijn eetclub. Met succes! Ik maakte een citruscake met lavendelsiroop. Klinkt tof hè? Misschien klinkt het wat gek, lavendel in een cake, maar het was echt heerlijk. Niet overheersend ofzo, gewoon subtiel. Ik geef je het recept:
Ingrediënten voor 10-12 personen
200 gram boter, op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten
200 gram fijne kristalsuiker
3 eieren, gesplitst
1 theelepel vanille-extract
2 theelepels bakpoeder
Geraspte schil van 2 onbespoten sinaasappels
Geraspte schil van 1 onbespoten citroen
2 theelepels gedroogde lavendel (koop je bij de natuurwinkel, toko of Dille & Kamille)
300 gram gemalen amandelen
100 milliliter yoghurt
Voor de siroop:
100 gram fijne kristalsuiker
Sap van 2 sinaasappels
Sap van 1 citroen
1 theelepel gedroogde lavendel
Zo maak je de citruscake met lavendelsiroop:
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een springvorm van 22 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
Klop de boter met de kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig. Voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Roer het vanille-extract erdoor. Doe het bakpoeder, de geraspte sinaasappel- en citroenschil, de gedroogde lavendel en de gemalen amandelen erbij en roer goed. Roer de yoghurt erdoor.
Klop de eiwitten in een aparte kom tot stijve pieken en spatel voorzichtig door het cakebeslag. Schenk het beslag in de springvorm.
Bak 50 minuten, tot de cake gaar is en een satéprikker er schoon weer uit komt (bij mij moest ‘ie nog wat langer de oven in). Dek de cake na 20 minuten af met aluminiumfolie als hij te bruin wordt.
Doe voor de siroop de kristalsuiker, het sinaasappel- en citroensap en de gedroogde lavendel in een kleine pan. Breng aan de kook en laat zachtjes inkoken tot een mooie, dikke siroop. (let op: NIET je vinger in steken om te proeven, zoals ik deed…)
Prik met een satéprikker gaatjes in de cake en sprenkel de siroop erover als de cake nog warm is. Serveer warm of laat volledig in de vorm afkoelen voordat je de cake in punten snijdt.
En het resultaat:
Heerlijk was het! Ik ga gauw weer een keer wat bakken uit mijn nieuwe boek. Eerst de kleverige kaneelbroodjes met pecannoten van pagina 174. En daarna de kaneelballetjes van bladzijde 116. Of toch andersom? Hmmm… moeilijk!
Wil jij dit boek ook hebben? Je koopt ‘m bij Bol.com voor €24,95.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Briesje zegt
Mag ik vragen waar u uw onbespoten sinaasappel koopt?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Natuurlijk! Die haal ik bij de natuurwinkel (bijvoorbeeld de EKOplaza).
EminasLifestyle zegt
Ik ben gek op koken en kookboeken! Dit boek staat al op mijn verlanglijstje.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ik ook! Maar dat was denk ik al duidelijk, haha. Dit boek is echt een aanrader. Ook heel persoonlijk door de familiefoto’s en de uitgebreide inleiding van Anne Shooter zelf.