Uuuuultra makkelijk en tegelijkertijd super indrukwekkend, deze kabeljauwpakketjes uit de oven! Op z’n Frans (en dus op z’n sjieks) heet het eigenlijk kabeljauw ‘en papillotte’. Je verpakt de kabeljauw samen met wat smaakmakers in bakpapier en laat het vervolgens gaarstomen in de oven. Een heerlijke manier van vis bereiden, want alle smaken blijven perfect behouden! Ennuh, het is nog eens gezond ook. Bonus! Oja, oja: en je hebt maar 5 ingrediënten nodig voor dit gerechtje. Nog meer bonus!
Noordzeevis
Ik kwam op het idee voor deze pakketjes door dit recept van Pienskeuken. Voor de foodblogswap mocht ik op haar site rondneuzen en ik bleef al vrij snel hangen bij haar lekkere zalmpakketjes. Vis met pesto, wat een onwijs goed idee! En tomaat is natuurlijk altijd fijn. Ik besloot een variant op Piens recept te bedenken met kabeljauw. Sinds de workshop van het VISSCH festival probeer ik bewust vaker voor Noordzeevis te kiezen. Het schijnt namelijk dat van alle Noordzeevis die in Nederland aan wal wordt gebracht, zo’n 90% wordt geëxporteerd! Tegelijkertijd importeren wij dan wel weer super veel andere vissoorten, zoals zalm, tonijn en tilapia. Alle gekheid op een stokje toch?
Kabeljauwpakketjes uit de oven: caprese stijl!
Ok ok, het is niet helemaal à la salade caprese, want de mozzarella ontbreekt in mijn recept. Die is simpelweg niet nodig. Maar, de elementen basilicum (in de pesto) en tomaat zijn er wel! Daardoor doen deze ovenpakketjes met kabeljauw me toch denken aan caprese. Lekker Italiaans, lekker zomers! Ik voegde ook nog courgetteplakjes toe. Die zuigen de smaak van de pesto en vis zo heerlijk op. Het geheime ingrediënt in dit recept is trouwens de geraspte citroenschil die je door de pesto roert. Zo lekker fris! Kijk wel uit dat je alleen het gele van de schil raspt, het witte gedeelte is bitter en bah. Oja, nog een dikke tip: serveer een stukje stokbrood bij de kabeljauwpakketjes om de heerlijke sappen mee op te dippen. Onmisbaar! Wij aten er verder ook nog gebakken aardappeltjes en salade bij.
Woensdag wijndag
Omdat het woensdag was en ik voorstander ben van het vieren van het midden van de week, dronken we een fijn wijntje bij dit heerlijke gerecht. Laatst kreeg ik een pakketje met twee biologische wijnen cadeau van Pitch PR. Beide uit de Pays d’Oc. De witte variant, een sauvignon blanc van wijnhuis Louis Fabre zou volgens de beschrijving een goede match zijn voor visschotels uit de oven. Dat moest getest worden! Ik twijfelde een beetje of de wijn ook zou samengaan met de tomaat, maar dat bleek prima te kunnen. Jippie! Ik heb geloof ik een goede wijn-spijs combinatie gemaakt. Alle échte wijnexperts mogen zich nu verzamelen om te zeggen of ik het goed heb gedaan of niet. Wij vonden het in elk geval heerlijk. ?
Ingrediënten
- 2 porties kabeljauw van ongeveer 130 gram per stuk
- 14 plakjes courgette
- 10 plakjes tomaat
- 5 tl pesto
- rasp van een halve onbespoten citroen (bio)
- versgemalen peper
Ook nodig:
- 2 vellen bakpapier
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Roer de citroenrasp door de pesto.
- Leg op elk vel bakpapier 7 plakjes courgette, overlappend. Plaats daarop de stukken kabeljauw. Besmeer de stukken kabeljauw met het pestomengsel en maal er wat peper over. Leg dan op ieder stuk kabeljauw 5 plakjes tomaat, ook weer overlappend.
- Vouw beide pakketjes goed dicht. Dat doe ik zo: breng de stukken bakpapier langs de lange zijde van de vis naar elkaar toe en vouw ze in elkaar. Pak dan beide uiteinden en vouw en frommel deze ook goed dicht. Het is belangrijk dat het pakketje aan alle kanten goed dicht zit en er geen lucht meer kan ontsnappen.
- Leg de pakketjes op een bakplaat en schuif ze in het midden van de voorverwarmde oven. De pakketjes zijn in 15 tot 20 minuten gaar. Dit hangt een beetje af van de dikte van je stukken kabeljauw. Dikke stukjes? 20 minuten. Dunner? Dan is 15 minuten waarschijnlijk al voldoende.
Eet smakelijk!
Meer recepten met Noordzeevis:
Visstoofpotje met wijting, bonen en mosterd
Zoete aardappelsalade met makreel
Snelle tomatensoep met Hollandse garnalen
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om zelf deze kabeljauwpakketjes uit de oven te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie