Voor alles een eerste keer, dus ook voor koken met thee! Wát? Thee? Ja, thee. Ik had het nog nooit geprobeerd, maar daar is na vandaag verandering in gekomen! Ik maakte een heerlijke en simpele Japanse rijstsoep met een bouillon van thee en super veel lekkere toppings. Ochazuke heet dat, wat je uitspreekt als ‘otjazoekè’. Maar je mag ook お茶漬け zeggen. ? Ochazuke is een soepje dat door de Japanners wordt gebruikt om restjes rijst en vis op te maken. Mega handig!
Toppings
Ok, ok, het is niet zo dat wij hier in Nederland zoveel rijst eten dat we altijd restjes in de koelkast hebben liggen… Maar dat geeft dus niet. Deze Japanse rijstsoep is zó lekker dat het de moeite van het rijst koken helemaal waard is. Dit Japanse soepje doet me op een vreemde manier een beetje denken aan saoto soep. Niet omdat het iets met Suriname te maken heeft, maar omdat saoto soep ook altijd zoveel van die lekkere toppings heeft. En dat maakt zo’n soepje dan ineens heel bijzonder.
Ik gebruikte warmgerookte zalm als ‘hoofd’ topping, omdat ik dat zo lekker vind. En omdat de thee-bouillon niet super sterk is, vind ik het een mooie tegenhanger. Verkruimelde nori, ringetjes bosui en rijstzoutjes geven de Japanse rijstsoep extra smaak en bite. De Japanners voegen het liefst ook nog wat ‘mitsuba’ toe, een Japans kruid. Ik heb me suf gezocht en gegoogeld, maar dat kun je hier in Nederland dus níet vinden. Zelfs niet bij de toko. Maar niet getreurd: waterkers is een waardige vervanger!
Thee
Als je kookt met thee is het belangrijk dat je thee van goede kwaliteit gebruikt. Voor deze Japanse rijstsoep gebruikte ik een Japanse groene ‘sencha’ thee van van Simon Lévelt. Dat is trouwens nog maar één van de heerlijke theetjes van Simon, want ik mocht namelijk even helemaal losgaan in de webshop. (!) Je kunt er allerlei losse theetjes kopen, maar er is ook een hele afdeling voor zakjes-thee. Naast de sencha bestelde ik Zuid-Amerikaanse lavendel-maté, herbal chai (yum!), een mooie earl grey (voor m’n schoonpa, die niets anders drinkt ?) en appel-kaneel thee. Wij kunnen hier dus nog wel een tijdje vooruit!
Misschien ga ik de komende tijd nog wel meer receptjes met thee ontwikkelen. Naast ideeën voor hartige gerechten heb ik namelijk ook wel wat leuke gedachten over zoete dingetjes met thee. Denk: koekjes met thee, cake met thee of zelfs een leuk herfstdrankje… Ik ga nog even verder puzzelen! Maar nu eerst het recept voor de Japanse rijstsoep met thee:
Dit heb je nodig voor 2 personen:
2 zakjes Japanse groene thee (bijv. sencha)
140 g rondkorrelige zilvervliesrijst (zachtkokende, ronde zilvervliesrijst is o.a. te koop bij de bio winkel. Je kunt dit eventueel vervangen door gewone witte rijst, maar dit is wel wat minder gezond)
100 g warm gerookte zalm (te koop bij o.a. AH)
2 el verkruimelde sojacrackers (rijstzoutjes)
1 el sesamzaad
1 bosuitje, het groene deel
2 plukjes waterkers
½ vel nori, verkruimeld
Wasabipasta (naar smaak)
2 el sojasaus
Japanse rijstsoep met thee en zalm – Ochazuke
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Dit kan ook al de dag van tevoren, of gebruik restjes rijst van een eerdere maaltijd.
Verwarm 500 ml water in een steelpannetje totdat het net niet kookt. Laat even afkoelen (bij voorkeur tot ongeveer 80 graden). Doe het water over in een mooi theepotje. Hang dan de 2 theezakjes in het water en laat de thee 5 minuten trekken.
Verhit een koekenpan en bak hierin de sesamzaadjes lichtbruin. Laat ze afkoelen op een schoteltje.
Snijd het groene deel van het bosuitje in super dunne ringetjes.
Verdeel de rijst over twee kommen. Maak een mooi bergje in het midden van elke kom. Verdeel de zalm in vlokken en leg deze op de bergjes rijst. Strooi er dan de verkruimelde nori en sojacrackers, de ringetjes bosui en het sesamzaad over. Spuit op elk bergje een klein toefje wasabipasta (of meerdere toefjes) en eindig met een plukje waterkers.
Giet aan tafel de thee in de kommen. Breng de Japanse rijstsoep eventueel verder op smaak met de sojasaus.
Eet smakelijk!
TIP: je kunt deze ochazuke ook serveren als voorgerecht voor 4 personen. Verdeel dan simpelweg alles over 4 kleine kommetjes. Leuk om een Japans diner mee af te trappen!
Lijkt deze Japanse rijstsoep je lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
Meer Japanse recepten:
Kroepoek met een Japanse topping
Shiitake sushi met komkommer en wasabimayonaise
? Dit is een samenwerking met Simon Lévelt.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
José Poelen zegt
Ik heb deze soep vandaag gemaakt en :O :O wat verrassend lekker. Ik kon mij er niets bij voorstellen eerlijk gezegd, maar was wel geintrigeerd door je post op instagram. Na het lezen van dit leuke informatieve artikel moest ik het gewoon eens uitproberen. Kan niet voor wachten op je eventuele andere ideeën/recepten met thee. I am in :-D ♥
Grtjs José
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk om te horen dat je het zo lekker vond José! Koken met thee lijkt gek, maar kan dus echt heel lekker zijn. Wie weet snel weer een thee-gerechtje…
José zegt
Dat zou heel leuk zijn. We zien het vanzelf wel voorbij komen op instagram, mocht je weer iets met thee bedacht hebben. Vondt dit in ieder geval een hele leuke culi ervaring. Nogmaals dank voor je leuje reacties.
Grt José