Rode kool is ontzettend gezond. Het bevat veel vitamine C en schijnt ontstekingsremmende eigenschappen te hebben. En laat het nou ook nog eens een super veelzijdige groente zijn! Des te meer reden om deze wonderknol niet links te laten liggen. Natuurlijk kun je rode kool op de traditionele manier klaarmaken, met appeltjes en kaneel. Ik vind het leuker en spannender om er ingelegde rode kool van te maken.
Ingelegde rode kool of ‘pickle’ van rode kool is onwijs lekker op een broodje pulled pork of een hotdog. Maar, je kunt het ook in salades gebruiken. Echt een heerlijke toevoeging! Na wat experimenteren met verschillende, soms ingewikkelde recepten voor ingelegde kool kwam ik uiteindelijk tot een apesimpel basisrecept. En dat deel ik natuurlijk maar al te graag met jullie! Je moet dingen niet moeilijker maken dan nodig, vind ik.
Dit is een snelle, makkelijke versie van ingelegde rode kool waarvoor je het inmaakvocht niet hoeft te koken. Je mengt gewoon alles door elkaar, voegt de gesneden rode kool toe en laat het een tijdje staan voor een intense smaak. Én een intense kleur, moet ik nog even toevoegen. Ik vind het fascinerend om te zien hoe de rode kool van dieppaars transformeert tot knalroze. Een feestje voor het oog! En nog lekker ook…

Van dieppaars…

…naar knalroze!
Dit heb je nodig:
1/4 rode kool
250 ml witte wijnazijn
250 ml water
1 el bruine basterdsuiker
1 el keukenzout
Zo maak je zelf ingelegde rode kool
Snijd de rode kool met een groot mes in zo dun mogelijke reepjes.
Meng in een bak of grote kom de witte wijnazijn, het water, de suiker en het zout door elkaar.
Doe de koolreepjes erbij en kneus ze flink. Dat doe je door met je hand een stuk of 5 keer heel stevig in de kool te knijpen.
Zorg dat de kool goed onder staat. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik. Hoe langer het staat, hoe lekkerder het wordt. Zorg dat de rode kool minstens 3 uur kan trekken, maar een hele dag is nog beter.
Geniet ervan. Waar ga jij deze ingelegde rode kool mee combineren?
Meer recepten met rode kool
Rode kool salade met feta en hazelnoten
Meer zelf maken
Zelf maken: geroosterde paprika
Zelf maken: rucolapesto
Zelfgemaakte kip kerrie salade
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Hoi ik heb de kool ook gemaakt
ik heb er nog een handje rozijnen aan toegevoegd heerlijk en de suiker vervangen door zoetstof.
Ik heb de rode kool net gemaakt! Benieuwd naar het resultaat! Ik heb wel minder gemaakt aangezien ik het van de week anders weer opnieuw wil maken.
Morgen ga ik het combineren met Italiaanse groente en een ei tijdens mijn thuiswerkdag
Hi, ik vroeg me af hoe lang de kool goedblijft. Aangezien je het mengt met water, bederft het dan niet? En je kookt de kool ook niet, bederft het daardoor ook niet? Wel Superleuk recept!
Hoi Mary! Dit is een snelle pickle van rode kool, het is dus niet zo lang houdbaar. Ik zou het binnen een paar dagen tot een week opeten. Hoe schoner je bewaarbakje of pot, hoe langer houdbaar.