Ziet dit er niet super uit?! Een hele bloemkool uit de oven is een echt spektakelstuk. Een beetje vergelijkbaar met een hele kip uit de oven. Dat ziet er ook altijd zo tof uit. Met zo’n hele bloemkool maak je trouwens niet alleen vega’s blij. Ook meatlovers smullen hiervan!
Deze hele bloemkool uit de oven (mét aardappeltjes en tomaat) is een topmaaltijd als je even wat meer groente wilt binnenkrijgen. Bijvoorbeeld omdat je overdag nog niet echt je rauwkost-goals hebt behaald. Happens all the time. ? Per persoon krijg je met deze maaltijd 475 gram groente binnen. Dit is dus met recht een echt groentebooster recept! Overigens zien sommige mensen een aardappel niet als groente. Ik snap dat persoonlijk niet, want het is een plant en aardappels zitten vol met vitamines enzo. Maar zelfs als je de krieltjes niet meerekent zit je nog op zo’n 225 gram groente per persoon. BINGOOOOO…
Super belangrijk als je een hele bloemkool uit de oven maakt: je moet ‘m flink op smaak brengen. Alleen dan krijg je een mooi goudbruin en smakelijk korstje. Ik gebruikte de Vadouvan kruiden van Jonnie Boer, die zijn echt waanzinnig lekker. Ik pimpte de kruidenmix met wat extra venkelzaad, verse knoflook, citroen en grof zeezout. Fingerlickin’ good! Zeker met een lekker ravigottesausje erbij…
Ingrediënten voor 4 personen
1 bloemkool (niet te groot, ongeveer 600 gram)
1 kilo ongeschilde krieltjes
300 gram cherrytomaatjes
1,5 el Vadouvan kruiden (blikje Original Spices, Jonnie Boer)
1 tl grof zeezout
1 tl venkelzaad
6 teentjes knoflook
4 el olijfolie
1 citroen (helft uitgeknepen, andere helft in plakjes)
Voor de ravigottesaus:
4 el mayonaise
2 el dikke yoghurt
1 el kappertjes, fijngehakt
4 kleine zure augurkjes in mini-blokjes
1 sjalotje, gesnipperd
Klein bosje peterselie, fijngehakt
½ el gedroogde dragon (of 1 el verse dragon, fijngehakt)
1 el citroensap
Hele bloemkool uit de oven met vadouvan, krieltjes en ravigottesaus
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de bloemkool en schud hem vervolgens goed uit. Droog de bloemkool goed af met een (schone) theedoek.
Meng in een kommetje de Vadouvan kruiden, het venkelzaad, een halve theelepel zeezout, sap van de halve citroen en 2 eetlepels olijfolie door elkaar. Knijp er 2 teentjes knoflook boven uit en meng goed door.
Giet het kruidenmengsel over de bloemkool en smeer de hele bloemkool goed in. Dit gaat het beste met je handen. Zorg dat de marinade goed verdeeld is over de bloemkool
Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak in het midden een cirkeltje van de citroenplakjes, ter grootte van de bloemkool. Leg hier de gekruide bloemkool bovenop. Pak een stuk aluminiumfolie en pak hiermee de bloemkool in. Goed instoppen aan de onderkant.
Bak/stoom de bloemkool in zo’n 40-60 minuten beetgaar. Prik er even met de punt van een mes in. Als die er makkelijk in gaat, zit je goed.
Meng intussen de ingrediënten voor de ravigottesaus door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.
Was de krieltjes en droog ze met de theedoek. Schep de krieltjes in een kom om met 2 eetlepels olijfolie, een halve theelepel zeezout en de overgebleven knoflookteentjes.
Haal de bakplaat uit de oven, verdeel de krieltjes en knoflookteentjes rondom de bloemkool. Verwijder het aluminiumfolie van de bloemkool en rooster alles nu in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Houd de bloemkool goed in de gaten zodat hij niet aanbrandt. Verdeel in de laatste 10 minuutjes de cherrytomaatjes over de bakplaat. De bloemkool is klaar als hij zacht is van binnen en goudbruin (en licht knapperig!) aan de buitenkant.
Serveer met de ravigottesaus en eventueel nog wat extra peterselie en partjes citroen.
Eet smakelijk!
Liefs,
Andrea
TIP: je kunt deze hele bloemkool uit de oven ook voor 2 personen maken. Halveer de hoeveelheid krieltjes en tomaten, maar maak wel de hele bloemkool klaar. Je houdt simpelweg wat bloemkool over. Stop roosjes leftover bloemkool de volgende dag in wraps met wat hummus, rucola en gegrilde paprika. Yum!
Ik ben super benieuwd of deze hele bloemkool uit de oven je lekker lijkt! Heb jij je hier al eens aan gewaagd? Laat het weten in een reactie hieronder, of… reageer of tag @anniepannie_nl op Instagram!
Meer recepten met vadouvan kruiden:
Vadouvan kip van het spit!
Zelfgemaakte kip kerrie salade
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie