Kijk, ik ben dus nogal fan van hartig. Daarom vind ik het super leuk om van een zoete klassieker als de tompouce een hartige variant te maken! Een stuk gezonder en ja, ik vind het ook lekkerder. Met deze hartige tompouce verras je vriend en familie. En omdat ‘ie er nogal sjiekdefriemel uit ziet is het eigenlijk ook best een knap voorgerecht om een fancy diner mee af te trappen. Maken dus, deze hartige tompoucen!
Ingrediënten voor 2 hartige tompoucen:
Voor de tompoucen:
2 plakjes roomboter bladerdeeg
80 gram gerookte zalm
linten van ¼ courgette (over de lengte)
1 ei
peper en zout (grof)
Voor de basilicumolie:
12 basilicumblaadjes
4 eetlepels olijfolie extra vergine
Voor de geitenyoghurt:
80 gram zachte geitenkaas
2 el Griekse yoghurt
rasp van ½ citroen
Ook nodig: een blender of hakmolentje.
Zo maak je het:
Verwarm je oven voor op 200 graden.
Haal de plakjes bladerdeeg uit de vriezer en leg ze op een snijplank om te ontdooien.
Maak de geitenyoghurt. Doe de geitenkaas, yoghurt en het citroensap in de blender of hakmolentje en maal totdat je een romige geitenyoghurt hebt. Doe in een kommetje en roer er het citroenrasp door. Zet de yoghurt in de koelkast tot gebruik.
Halveer de plakjes bladerdeeg zodat je 4 rechthoekige stukjes hebt. Kluts het ei en bestrijk hiermee 2 stukjes. Dit worden de dakjes van je tompoucen. Bestrooi ze met een klein beetje grof gemalen zout. Prik de andere 2 stukjes bladerdeeg een paar keer in met een vork, zodat ze plat blijven in de oven. Dit worden de bodems van de tompoucen. Leg de plakjes bladerdeeg op een stuk bakpapier op de bakplaat. Laat het bladerdeeg 20 minuten bakken of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Doe voor de basilicumolie de basilicumblaadjes en de olie in je blender of hakmolentje en maal totdat je een mooie groene olie hebt. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
Maak de courgettelinten aan met 1 eetlepel van de basilicumolie. Bewaar de rest van de olie.
Nu kun je gaan stapelen! Pak twee mooie borden en leg op elk bord een bladerdeegbodem. Zijn ze toch gaan rijzen in de oven? Druk ze dan een beetje plat. Verdeel de aangemaakte courgettelinten over de bodems en leg daar bovenop de zalm. Doe dit alles heel voorzichtig, zodat de tompoucen niet omvallen. Lepel over iedere hartige tompouce een eetlepel geitenyoghurt. Leg de bladerdeegdakjes op de tompoucen en lepel er sierlijk wat basilicumolie omheen.
Eet smakelijk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Bas zegt
Die zien er heerlijk uit! Wat creatief zeg!
Andrea zegt
Dankjewel Bas! :)
Marijke zegt
Mmm, dat ziet er heerlijk uit, ga ik binnenkort proberen! Vraagje: zijn de courgettelinten rauw?
Andrea zegt
Ja! Gewoon rauw.