Hartige soesjes met kaas, ofwel gougères, komen uit de Franse keuken. Ze zijn eigenlijk precies hetzelfde als de zoete variant, maar dan dus hartig. Zacht en fluffy van buiten, luchtig van binnen. Over het algemeen wordt er voor hartige kaassoezen geraspte Gruyère, Comté of Emmentaler gebruikt, maar ik ging dit keer voor pittige, belegen kaas uit Noord-Holland. Heerlijk! Ik moet natuurlijk wel een beetje trouw blijven aan mijn roots hè, haha. Gougères zijn het allerlekkerst als je ze nog warm serveert. Geef deze hartige soesjes bij de borrel, bouw er een voorgerecht van (serveer ze naast een frisse salade met appel bijvoorbeeld) of serveer ze bij een feestelijke brunch. Smullen geblazen!
Meteen naar recept >>Hartige soesjes met kaas: zo lukken ze gegarandeerd!
Het is niet moeilijk om hartige soesjes te maken. Maar je moet je wel aan een simpele regel houden. Wat die regel is? Simpel: blijf tussendoor van de oven af. Niet de deur opendoen om even te gluren, nee, gewoon vertrouwen hebben! Of een glazen ovendeur, dat helpt ook. ;-) Verder is het recept vrij simpel. Volg alle stappen en je zult een prachtig eindresultaat krijgen. Met hartige soesjes maak je indruk bij de borrel, brunch of lunch. Ik zou ze zeker eens proberen als ik jou was!
Ga jij ook hartige soezen maken?
Mocht je deze hartige soesjes met kaas gaan maken, laat je het dan weten in een reactie hieronder? Ik ben zo benieuwd hoe je ze vindt! Een leuke foto delen op Instagram kan ook. Gebruik dan #anniepannie en tag mij (@anniepannie_nl) zodat ik je post kan zien en erop kan reageren. Hier is het recept:
Keukentools
- 1 hersluitbare zak
Ingrediënten
- 100 g extra belegen kaas
- 50 ml halfvolle melk
- 50 g roomboter
- 50 g bloem gezeefd
- 1 tl Dijonmosterd
- 2 middelgrote eieren
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Rasp de kaas op een fijne rasp.
- Verwarm in een ruime steelpan de melk en de roomboter met 100 ml water op laag vuur. Als de boter helemaal gesmolten is en het vocht kookt, voeg je in 1 keer de bloem en ½ theelepel zout toe. Roer met een houten lepel of garde tot een stevig deeg dat loskomt van de wand van de steelpan. Laat ongeveer 2 minuten al roerend bakken totdat het deegje mooi glanst. Schep het deeg over in een kom, voeg de mosterd en driekwart van de kaas toe en laat iets afkoelen.
- Klop de eieren los en klop lepel voor lepel het ei met een garde door het deeg. Klop tot een glad en dik beslag. Schep het beslag in een spuitzak of hersluitbare zak (knip een puntje van de zak) en spuit gelijke hoopjes van ca. 4 cm doorsnee op de met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat ruimte tussen de gougères.
- Bestrooi de gougères met de rest van de kaas en bak ze in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar. Open de oven tussentijds niet. Zet de oven na 15 minuten uit, open de deur en laat nog 10 minuten met de deur op een kleine kier afkoelen. Serveer de gougères warm.
Enjoy!
Andere lekkere hapjes om bij de hartige kaassoesjes te serveren:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze hartige soesjes met kaas te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie