Soms heb ik een recept dat zó goed lukt, dat ik niet kan wachten om er een blog over te schrijven! Deze Griekse tortillataart is daar een van.
Het idee van een tortillataart heb ik van Martha Steward. Best een heldin als je ’t mij vraagt. Martha maakte een keer een Mexicaanse tortillataart met kidneybonen. Ik besloot een Griekse variant te maken. En dat lukte HEEL goed.
Als je eters krijgt en je zet ze deze Griekse tortillataart voor, dan weet ik zeker dat je complimentjes gaat krijgen! Het leuke is dat de taart eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om te maken. Even stapelen en hoppaaa in de oven. Heb jij tijd om je gasten te vermaken. Of, om deze snelle tzatziki te maken voor erbij. Want dat is eigenlijk wel echt heel lekker hoor…
Dit heb je nodig voor 1 tortillataart (avondmaaltijd voor 4 à 5 personen)
6 meergranen tortilla wraps
300 gram rundergehakt
1 blik tomatenblokjes
400 gram linzen (uit blik)
300 gram verse spinazie
150 gram feta
Handvol geraspte kaas
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½ paprika, in dunne reepjes
1 tl komijnzaad (licht gevijzeld)
1 tl pikant paprikapoeder
1 tl oregano (gedroogd)
¼ tl nootmuskaat
Cayennepeper (optioneel)
Handje cherrytomaatjes (optioneel)
Zout & peper, versgemalen
Ook nodig: bakplaat en bakpapier (maar het kan ook in een springvorm!)
En zo maak je deze Griekse tortillataart:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Fruit de ui heel zachtjes in een beetje olie. Voeg na 5 minuten de gehakte knoflook, komijn en het paprikapoeder toe. Bak even mee.
Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt bruin en rul. Als het gehakt een mooie kleur heeft voeg je de linzen en de oregano toe. Breng goed op smaak met zout en peper en voeg de tomatenblokjes toe. Laat zachtjes pruttelen en roer af en toe.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of wok en voeg in delen de spinazie toe. Begin met een volle hand. Als de spinazie voldoende geslonken is, voeg je weer een hand toe. Zo ga je door tot je alle spinazie in de pan hebt en het geslonken is. Zet het vuur uit en bestrooi de spinazie met peper en nootmuskaat.
Doe de spinazie over in een vergiet om uit te lekken. Pak een soeplepel en druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Pak steeds een handje spinazie en knijp er met je handen het laatste vocht uit. Leg de uitgeknepen spinazie op een snijplank en hak het grof met een mes.
Bekleed nu een bakplaat met bakpapier en leg er een tortilla wrap op. Schep hier 1/5e van de gehaktsaus op en verdeel dit over de wrap. Verdeel hier 1/5e van de spinazie, 1/5e van de feta en 1/5e van de paprikareepjes over. Dek af met een wrap. Herhaal dit totdat je 5 lagen hebt. Dek de laatste laag saus en spinazie af met de 6e wrap. Bestrooi de taart met de geraspte kaas en strooi er eventueel nog wat oregano en cayennepeper over.
Plaats de tortillataart zo’n 20 à 30 minuten in de oven, totdat de kaas gesmolten is en de randjes en bovenkant van de tortillataart knapperig zijn. Garneer eventueel met in partjes gesneden cherrytomaatjes. Serveer een eenvoudige salade bij de tortillataart en je hebt een volwaardige maaltijd.
Enjoy!
Meer recepten met feta?
Plaattaart met zoete aardappel en feta
Filodeegtaart met prei, wortel en feta
Rode kool salade met feta en hazelnoten
Volg Anniepannie
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie