Waarom ik zo dol ben op Grieks eten? Vooral omdat er feta aan te pas komt. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de heerlijke, dikke tzaziki en smaakvolle olijven uit de Griekse keuken. Ik besloot om een Griekse aardappelsalade te maken, met sperziebonen, feta en kalamata olijven. Citroen en peterselie voor een frisse touch en een heerlijk stukje gebakken kabeljauw om de maaltijd compleet te maken. Oeh, ik vergeet de tzaziki helemaal. Die mag natuurlijk niet ontbreken. Deze maaltijd is een winnaar. Gezond, makkelijk én lekker!
Griekse aardappelsalade
Er zijn al heel wat aardappelsalades op Anniepannie te vinden, zoals de aardappelsalade met zeekraal en venkel, deze zoete aardappelsalade met yoghurt-dille dressing, een salade met aardappel, avocado en mais of de iets klassiekere aardappelsalade met spekjes, wortel en doperwten. Maar een Griekse aardappelsalade ontbrak nog! Vandaag is de dag. Wij eten deze salade heel regelmatig, omdat hij zo lekker simpel is. Je kunt ‘m lauwwarm of koud eten, waardoor je deze Griekse maaltijd eigenlijk het hele jaar door kunt eten. Handyyy!
Authentiek Grieks
Of deze salade van aardappels, sperziebonen en feta nou een authentiek Grieks gerecht is weet ik niet. Ik heb het zelf verzonnen en er het label ‘Grieks’ op geplakt. Hoewel ik de sterke overtuiging (hoop) heb dat deze Griekse aardappelsalade de goedkeuring kan wegdragen van Griekse kook-oma’s, wil ik je toch even verwijzen naar twee prachtige kookboeken over de Griekse keuken. Deze is geschreven door George Kolombaris (één van die leuke juryleden van Masterchef Australië) en deze is van Rianne Buis. En dan nu… mijn aardappelsalade op Griekse wijze:
Ingrediënten
- 300 g snelkookaardappelen
- 200 g sperziebonen schoongemaakt en gehalveerd
- klein bosje peterselie fijngehakt
- ½ citroen uitgeperst
- 2 el kalamata olijven
- 80 g feta
- 2 kabeljauwhaasjes ongeveer 260 gram
Voor de tzaziki:
- 200 g Griekse yoghurt
- ¼ komkommer
- 1 klein teentje knoflook
Instructies
- Snijd het stuk komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snijd de komkommer in flinterdunne plakjes (grof raspen mag ook). Meng de komkommer door de Griekse yoghurt, pers het teentje knoflook erboven uit roer goed door. Breng op smaak met wat peper en zout.
- Was de aardappelen maar schil ze niet. Snijd ze in gelijke stukken en kook ze 4 minuten in ruim water met zout.
- Voeg de sperziebonen toe aan de pan met aardappels, breng het water opnieuw aan de kook en kook de aardappels en sperziebonen samen nog 8 minuten. Giet af en laat uitstomen in de pan.
- Verhit wat olie of boter in een koekenpan en bak de kabeljauwhaasjes in ongeveer 7 minuten gaar.
- Giet het citroensap en een scheutje olijfolie bij de aardappels en sperziebonen in de pan. Doe er de fijngehakte peterselie en olijven bij en verbrokkel de feta erover. Hussel alles door elkaar en verdeel over twee borden.
- Leg de gebakken kabeljauw bovenop de aardappels en sperziebonen en maal er wat peper over. Serveer de tzatziki erbij en garneer eventueel met partjes citroen.
Eet smakelijk!
Ik maakte dit recept voor een eerdere samenwerking met Landjuweel en mag het nu ook met jullie delen. Leuk!
Meer recepten met een Griekse twist? Kijk hier:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze Griekse aardappelsalade met sperziebonen en feta te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Heidi zegt
Dat was heel erg lekker. Bedankt voor dit recept.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat super leuk om te horen! Dankjewel voor je reactie en mooie beoordeling.