Ik probeer even wat minder brood te eten en dan moet je ineens gaan nadenken over je ontbijt en lunch. Die lunch vind ik eigenlijk niet zo ingewikkeld, een lekkere salade of een soepje doet het altijd goed. Of boekweitcrackers met humus, ook een nieuwe favoriet. Voor het ontbijt kwam ik even niet verder dan mijn standaard havermoutje. Daar moet verandering in komen! Onlangs maakte ik al dit lekkere pompoenbrood met amandelmeel en abrikozen. Zalig als ontbijt! Vandaag komt daar een gezond bananenbrood bij.
Inspiratie voor dit gezonde bananenbrood kwam van Cookie and Kate, een van mijn favoriete Amerikaanse foodblogs. Zij haalde het recept overigens ook weer ergens anders vandaan. Ik voegde een aantal heerlijke ingrediënten toe, zoals kokos en cacaonibs. In plaats van gewoon meel gebruikte ik boekweitmeel. Nog gezonder en meteen glutenvrij voor wie dat belangrijk vindt.
Als je niet zo into zoet bent: je kunt ook minder honing gebruiken. Met deze hoeveelheid krijg je een lekker zoet bananenbrood. Heerlijk! Vooral met een likje pindakaas erop. Mocht je iets hartiger willen gaan, voel je vrij om wat minder honing te gebruiken. Je kunt trouwens ook prima maple syrup gebruiken als vervanging.
Dit heb je nodig voor 1 gezond bananenbrood:
2 grote, rijpe bananen (hoe meer bruine spikkels, hoe beter), fijngeprakt
230 gram boekweitmeel
100 gram honing
55 gram kokosolie (verwarmd totdat het vloeibaar is)
2 eieren
60 ml water
1,5 tl bakpoeder
1 tl vanille extract
½ tl zout
½ tl kaneel
3 el cacao nibs
2 el kokosrasp
Handje walnoten, in stukjes gehakt
Ook nodig: cakevorm
Gezond bananenbrood
Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de cakevorm met bakpapier.
Mix in een kom de kokosolie en honing met een garde. Voeg dan de eieren toe en klop dit goed door elkaar. Voeg het water toe, samen met de tot moes geprakte bananen, het bakpoeder, zout, vanille-extract en de kaneel. Klop dit alles even heel goed door elkaar.
Pak nu een spatel of grote lepel en meng het boekweitmeel door het beslag. Roer vooral niet te lang, als je nog wat klontjes ziet is dat niet erg. Doe de kokosrasp, gehakte walnoten en de cacao nibs erbij en ‘vouw’ deze voorzichtig door het beslag.
Doe het beslag over in de cakevorm en zet deze ongeveer 55 à 60 minuten in de oven. Het bananenbrood is gaar als je er een satéprikker in steekt en deze er schoon uitkomt.
Laat het gezonde bananenbrood een kwartiertje afkoelen in de vorm en haal hem er dan pas uit. Laat verder afkoelen op een plank of taartrekje voordat je ‘m aansnijdt.
Smullen geblazen!
Tip: Gezond bananenbrood is ook heerlijk als tussendoortje of als verantwoorde traktatie als je kind jarig is. Ik heb gehoord dat dat tegenwoordig een ding is. ?
Ik ben natuurlijk heel benieuwd wat je ervan vond. Laat je het weten? Dat kan in een reactie hieronder, of… tag @anniepannie_nl op Instagram en deel je creatie met de rest van de wereld!
Ook een lekker recept:
Pompoenbrood met amandelmeel en abrikozen
VOLG ANNIEPANNIE OP SOCIAL MEDIA:
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Bloglovin’.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie