Vorige week was ik op een perslunch van het Nederlands Visbureau over pijlinktvis. Want wat blijkt: dat is tegenwoordig een lokaal product! Door de klimaatverandering zwemmen pijlinktvissen nu veelvuldig in de Noordzee. Niet helemaal een fijne oorzaak natuurlijk, maar wat is dat is -en waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? Na afloop van de leerzame lunch kreeg ik twee pijlinktvissen mee naar huis om mee te experimenteren. Met de eerste maakte ik gewokte pijlinktvis met zwarte rijstnoedels, rode peper, knoflook en gember. Pijlinktvis asian style dus! Het was echt super lekker en – je verwacht het niet – hartstikke makkelijk om te maken. Mijn tweede creatie zet ik snel online, want die was ook zóóó yum!
Ik daag je uit
Ik moet eerlijk bekennen dat dit de eerste keer was dat ik met pijlinktvis heb gewerkt. Ik was er eerder geloof ik een beetje bang voor. Gewoon een gebrek aan kennis over hoe je zo’n ding schoonmaakt en bereidt denk ik… Mijn visboer heeft ze me een tijdje geleden zelfs een keertje geprobeerd aan te prijzen, maar tevergeefs. Ik liep uiteindelijk toch met een gewoon stukje zalm de deur uit. Daarna vond ik mezelf een lafaard, dat weet ik nog heel goed! Ik nam me voor om wat meer te experimenteren en sindsdien doe ik dat ook. Maar van pijlinktvis was het nog niet gekomen… Nu gelukkig wel en ik kan je vertellen, het was apesimpel. Ik daag je uit om deze gewokte pijlinktvis ook een keer te proberen!
Pijlinktvis schoonmaken
Volgens mij verkopen ze bij de meeste visboeren gewoon schoongemaakte pijlinktvissen. Van die kant en klare ‘tubes’ of ‘zakken’ die je dan vervolgens zelf in ringen kunt snijden of kunt vullen. Maar mocht je thuiskomen met een hele pijlinktvis, schroom niet. Dit kun jij! Zo maak je een pijlinktvis schoon: trek (voorzichtig!) de kop met de tentakels en ingewanden uit de inktvis. Je moet dit echt met aandacht doen, zodat je alles in één keer mee trekt. Snijd de tentakels net onder de ogen van de kop af. De kop en ingewanden gooi je weg. Verwijder de harde, doorzichtige rugpen uit de inktviszak. Trek vervolgens voorzichtig het paarse vel van de inktviszak, samen met de ‘vleugels’. Deze kun je eventueel ook met een mes wegsnijden. Spoel de inktviszak en de tentakels goed af en dep droog met keukenpapier.
Joehoeee, ready to cook! Maak je als eerste deze Asian style gewokte pijlinktvis? Ga je geen spijt van krijgen…
Ingrediënten
- 1 pijlinktvis
- 1 teentje knoflook in dunne plakjes
- ½ rode peper zaadjes verwijderd en fijngehakt
- ½ rode paprika in reepjes
- klein stukje gember ongeveer 1 bij 2 cm, in dunne reepjes
- 2 bosuitjes in reepjes (groene en witte ringetjes apart houden)
- 100 gram zwarte rijstnoedels mihoen kan ook
- 1 el vissaus
- ½ el sojasaus
- 1 limoen gehalveerd
- zonnebloemolie
Instructies
- Maak de pijlinktvis schoon (hoe je dat doet, lees je hierboven) en snijd het lijf in reepjes. Snijd de tentakels van elkaar los.
- Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verhit een scheut zonnebloemolie in een wok. Bak hierin de knoflookplakjes totdat ze lichtbruin en crispy zijn. Haal ze er snel uit voordat ze te donker worden, want dan worden ze bitter. Laat de knoflookplakjes uitlekken op wat keukenpapier.
- Doe de gehakte rode peper en reepjes gember in de wok. Bak kort (op hoog vuur) totdat de geuren vrijkomen. Doe dan meteen de reepjes rode paprika en de witte bosuiringetjes erbij. Wok deze een paar seconden mee. Voeg dan de reepjes inktvis en de tentakels toe en wok alles nog ongeveer 4 minuten op hoog vuur.
- Zet het vuur laag en voeg de vissaus, sojasaus en een flinke kneep limoensap toe aan de pan. Roer om en voeg de noedels toe. Schep alles goed door elkaar en verdeel de noedels en goodies over twee bordjes. Garneer met de groene bosuiringetjes en de knapperige plakjes knoflook.
Eet smakelijk!
Meer recepten met inktvis?
Gegrilde inktvissalade uit Jamie kookt Italië
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om zelf gewokte pijlinktvis te maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
veerle zegt
Gemakkelijk en snel te bereiden en het was heerlijk !!