Er is iets spectaculairs aan gevulde courgettes. Je krijgt gegarandeerd ‘oh’s’ en ‘ah’s’ en ‘dat ziet er mooi uit’ te horen wanneer je dit op tafel zet. Super leuk, voorál omdat het echt niet moeilijk is om te maken. En kleine-moeite-groots-effect-recepten, daar hou ik van! Daarom deel ik vandaag deze gevulde courgette met geitenkaas, appel en walnoot met jullie. Een verrassende combinatie die heel, heel, HEEL goed werkt. Ik serveer de gevulde courgettes het liefst op zo’n stoere, houten plank. Het oog wil ook wat!
Zure appel
Voor dit gerecht heb je een stevige, zure appel nodig, het liefst van het type Granny Smith. Ik had nog een paar fantastische Granny’s liggen van het – ietwat onbekende – appelmerk Marlene. Ik heb laatst een presentatie (met heerlijke lunch!) over Marlene appels bijgewoond en ik ben fan. Wat een smakelijke en mooie appels! Ze komen helemaal uit de Zuid-Tiroler alpen. Dus mocht je ze een keertje tegenkomen bij de groenteboer: give them a try! Het zuurtje van de Granny Smith appel combineert mooi met de romige geitenkaas en zoete honing. Tel daar het pittige van de mosterd bij op en je hebt alle ingrediënten voor een heerlijke vulling. En vergeet die knapperige walnootjes niet!
Ode aan dragon
Even een aparte alinea over dragon, een kruid dat best wel essentieel is in dit gerecht. Het is een van mijn lievelingskruiden. Dragon staat denk ik op een gedeelde eerste plek samen met dille, komijn, nootmuskaat en venkelzaad. Ach, het is ook moeilijk kiezen uit al die heerlijke kruiden! Maar in dit gerecht straalt de dragon in al z’n glorie. Ik heb gedroogde dragon gebruikt, maar kijk ook eens of je verse dragon kunt vinden! Zo heerlijk. De anijsachtige smaak combineert prachtig met de appel en de geitenkaas.
Reacties van fans op dit recept:
Het aller-állerleukste aan foodbloggen is dat mensen daadwerkelijk je recepten gaan maken. En dat ze je vervolgens laten weten hoe het smaakte! Met mailtjes, berichtjes, foto’s en hele leuke comments. Met deze gevulde courgettes met geitenkaas en appel is dat veelvuldig gebeurd. Het is zelfs één van de populairste recepten op Anniepannie.nl. Hoe leuk! Een greep uit de reacties:
Iris: Lekker recept! We hebben wat van de courgette ook erover gedaan en een rode paprika toegevoegd voor extra vitamientjes.
Elly: De gevulde courgette met geitenkaas was super lekker! Echte aanrader!
Andrea: Ik heb een tijdje geleden je recept geprobeerd! Heerlijk fris! Dus vanavond staat het weer op het programma! Wat mij betreft een vullende maaltijd, eens geen aardappels en vlees! Top!
Haniet: Bedankt voor het delen van je recept! Ik heb de gevulde courgettes gisteren gemaakt voor een etentje (op de barbecue) en het was echt lekker! En ook eens iets anders dan anders. Bijzonder ook, door de combinatie van ingrediënten. Dit wordt voor ons een blijvertje.
Judith: Heerlijk recept, ook de pubers vinden het een traktatie!
Trek gekregen? Mooi! Hieronder staat het recept voor de gevulde courgette met geitenkaas en appel:
Ingrediënten
- 1 courgette gewassen
- ½ Granny Smith appel gewassen en in kleine blokjes
- 50 gram zachte geitenkaas in stukjes
- 2 kneepjes honing
- 2 theelepels grove mosterd
- 2 eetlepel grof gehakte walnoten
- 2 theelepel gedroogde dragon
- versgemalen zwarte peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Halveer de courgette in de lengte en hol beide helften uit met een theelepeltje (niet te diep). Verwijder de zaadlijsten volledig. Deze heb je niet nodig. Bewaar ze bijvoorbeeld voor in een soepje!
- Leg de courgettehelften op de bakplaat en besmeer de binnenkanten gelijkmatig met mosterd. Verdeel de appelblokjes over de courgettehelften en daarna de stukjes geitenkaas en walnoot. Maal er wat zwarte peper over en bestrooi met de dragon. Knijp tenslotte nog wat honing uit over beide courgettehelften.
- Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak de gevulde courgette in 30 minuten gaar.
Eet smakelijk!
Wil je de gevulde courgettes net zoals op de foto serveren? Dan heb je een grote houten plank nodig, zoals deze ronde serveerplank. Zo’n plank is ook ideaal om borrelhapjes op te serveren, of een verzameling kleine gerechtjes of antipasti. Je koopt ‘m onder andere bij Bol.com:
Meer recepten met courgette?
Courgette quiche met feta en kruiden
Bruschetta met gegrilde courgette en citroen-munt ricotta
Vietnamese salade met courgette, wortel en koriander
Gevulde courgette à la caprese
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in gevulde courgette met geitenkaas, appel en walnoot? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
C. zegt
Hoe zit dat met olie? Verbranden ze dan zo niet?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Nee hoor!
Els Charle zegt
Ik vind het recept méér dan toppie !! Een aanrader !
Wat ik wel ondervonden heb, de gaartijd is wel véél langer dan in het recept. Stond bij mij 1 uurtje in de oven op 180 graden. (mèt alufolie bedekt tegen het aanbranden)
Heb het gemaakt met feta – misschien is zachte geitenkaas nog beter ! (maar had de fetakaas in huis ;-) )
Heb er nog extra zongedroogde tomaatjes aan toegevoegd, en als hoofdgerech met couscous met gestoofde champignons (en een uitje en look).
Zal dit zeker nog klaarmaken.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat leuk om te horen Els! Ik gebruik zelf een heteluchtoven en dan is ‘ie altijd perfect gaar in de tijd die ervoor staat. Heb jij ook een heteluchtoven? Sowieso is oven elke oven een beetje anders natuurlijk. Lekkere toevoegingen trouwens!
Joke Sertons zegt
Ik heb alleen een rooster in mijn oven. Kan ik die dan ook bekleden met bakpapier ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Joke! Ik zou ze dan in een ovenschaal leggen. Anders wordt het al snel een rommeltje.
Bianca zegt
Echt heel lekker! Snel en makkelijk te maken ook. Ik heb de gevulde courgette met een rucola salade met parmaham en gepofte uitjes, en een lichte honing mosterd dressing geserveerd. Het gerecht ga ik zeker vaker maken!
Lia van der Voort zegt
Deze gevulde courgettes zijn gemakkelijk te maken en echt heel lekker. En inderdaad: zonder erg veel kookkunst kun je hiermee indruk maken. Bedankt Andrea! Voor grote eters wel iets te weinig.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Lia! Super leuk om te horen dat het heel lekker was. Deze courgettes zijn inderdaad geen hoofdgerecht, maar meer een groot bijgerecht. Het is bijvoorbeeld erg lekker met couscous erbij!
Montsy zegt
Echt een heerlijke combinatie van ingrediënten. Ik ben geen topkok maar door dit gerecht kon ik met weinig inspanning toch iets heerlijks op tafel zetten.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel leuk om te horen! Onwijs bedankt voor het mooie compliment en je lieve reactie. Fijne avond!
Ellen zegt
Het lijkt me heerlijk maar wat kan ik kiezen in plaats van de mosterd ivm allergie?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Ellen,
Je zou mierikswortelcrème kunnen proberen. En anders kun je de mosterd ook weglaten, ik denk dat het dan ook nog heerlijk is. Eet smakelijk alvast!
Groetjes,
Andrea
Judith zegt
Heerlijk recept, ook de pubers vinden het een traktatie!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ontzettend leuk om te horen zeg! Pubers zijn niet zo makkelijk ? Dank voor je leuke berichtje!
Haniet zegt
Bedankt voor het delen van je recept!
Ik heb de gevulde courgettes gisteren gemaakt voor een etentje (op de barbecue) en het was echt lekker! En ook eens iets anders dan anders. Bijzonder ook, door de combinatie van ingrediënten.
Dit wordt voor ons een blijvertje.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat geweldig om te horen! En leuk zeg, dat je de gevulde courgettes op de barbecue hebt bereid. Dat heb ik zelf nog niet eens geprobeerd! Dankjewel voor je enthousiaste reactie.
Anne zegt
Hoi Anniepannie, Andrea
Dit lijkt me een lekker recept, maar ik ben licht allergisch voor walnoot. Heb jij een suggestie voor een alternatief? Ik dacht zelf aan pecannoten of pijnboompitten…
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Anne! Wat leuk dat het je lekker lijkt! Ik heb zeker suggesties: met pecannoten zou het heel lekker zijn, maar hazelnoten kunnen ook. Pijnboompitten vind ik ook een goed idee, kan prima werken! Ik ben heel benieuwd wat je van het recept vindt en… welke nootjes je uiteindelijk kiest natuurlijk! :-)
Anja/FollowMeMove zegt
je deelde dit recept onder een post waar ze om kha recepten vroeg.
Ondanks dat het erg lekker eruit ziet, is het niet kha. de appel en de honing maken dat het niet kha is, misschien nog khb.
Des ondanks, ‘steel’ ik jou idee en ga ik met een aanpassing het zeker uitproberen.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Anja! Wat leuk dat je bij mijn recept bent terechtgekomen. Ik weet duidelijk te weinig over koolhydraatarm! Maar ik weet zeker dat jij het met een aanpassing helemaal geschikt weet te maken voor een koolhydraatarm dieet. Eet smakelijk alvast!
M. Mies zegt
Zonet dit recept gemaakt. Heel heel lekker! Aangezien ik geen dragon in huis had heb ik op de bodem een beetje dragonazijn gedaan en dat smaakte ook wel. Ik maakte er wel nog gebakken aardappelen bij en wij aten met 2 personen 1,5 courgetten (duidelijk grote eters :) ).
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wauw, echt super leuk om te horen dat het zo lekker was. Daar word ik altijd zo blij van. Ennuh… van groente kun je nooit teveel eten! Lekker idee die aardappeltjes! Liefs, Andrea
Nora zegt
Oh wat een leuk idee. Ik vul wel wat vaker een courgette, paprika of aubergine. Maar dit klinkt lekker fris. Ga ik zeker eens proberen! Heb het alvast gepind ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Nora! Dankjewel! Super leuk om te horen. Ik ben hartstikke benieuwd wat je van deze variant vindt. Laat je het weten? Liefs, Andrea
Andrea Jonker zegt
Hoi Andrea, ik heb een tijdje geleden je recept geprobeerd! Heerlijk fris! Dus vanavond staat het weer op het programma! Wat mij betreft een vullende maaltijd, eens geen aardappels en vlees! Top! Groetjes van je naamgenoot! ? Andrea
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heeee Andrea!
Jij bent niet zomaar een naamgenoot, maar ook nog eens een hele leuke! Super-onwijs-mega-LEUK dat je een van mijn recepten hebt geprobeerd. En dat je gisteravond voor een tweede ronde bent gegaan vind ik helemaal een mooi compliment! Als je nog eens een Anniepannie recept maakt, let me know. Vind ik zó leuk!
Liefs,
Andrea
Elly greveling zegt
De gevulde courgette met geitenkaas was super lekker! Echte aanrader!
Wat ik me afvroeg is wat er bij gegeten kan worden.
Iets van salade?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Elly! Wat een goede vraag. Ik ben eigenlijk vergeten wat we er zelf die avond bij aten! Wat me lekker lijkt is inderdaad een salade (eventueel een couscous- of quinoasalade als je naar wat meer vulling zoekt) of bijvoorbeeld lekkere gebakken aardappeltjes. Ook altijd goed: stokbroodje met tapenade o.i.d. Kun je hiermee verder? Liefs, Andrea
Iris zegt
Lekker recept! We hebben wat van de courgette ook erover gedaan en een rode paprika toegevoegd voor extra vitamientjes.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Iris! Wat onwijs leuk dat je het recept hebt geprobeerd. En leuk om te horen dat het lekker was! Die paprika klinkt als een heerlijke toevoeging. Aan vitamines geen gebrek! Liefs, Andrea