Call me crazy, maar voor mij is witlof uit de oven echt comfort food. Dat komt vast omdat we het vroeger vaak aten. Mijn moeder maakte het met kaas (en soms ook ham) uit de oven. Gastblogger Daniëlle deelt vandaag een twist op die klassieker: geroosterde witlof met serranoham, kaas en tijm. Door de gedroogde ham krijgt deze witlof uit de oven ineens een Spaans tintje. Heerlijk!
Geroosterde witlof met room: lekker feestelijk!
Dat Daniëlle dol is op bourgondische recepten hoef ik vast niet meer te vertellen. Hoe kan het dan ook anders dan dat zij aan deze geroosterde witlof een scheutje room toevoegt? Die toevoeging, plus de luxere serranoham, tilt deze witlof uit de oven ineens naar een hoger niveau. Dit bijgerecht past daardoor perfect bij een fancy diner. Dus mocht je nog een mooi groentegerecht zoeken voor Kerst, sla deze even op of Pin ‘m op Pinterest!
Hoe ik deze witlofschotel zou eten
Bij een meergangendiner zijn drie halve stronkjes witlof per persoon genoeg als bijgerecht. Je eet dan naast je hoofdgerecht immers ook een voorgerecht, eventueel een tussengerecht en een dessert. Maar als ik doordeweeks geroosterde witlof zou eten (en trust me: dat gebeurt regelmatig!), dan zou ik het combineren met knapperig gebakken aardappeltjes uit de koekenpan of geplette zoete aardappels. Dat laatste kan natuurlijk alleen als je oven groot genoeg is, want deze witlof bereid je ook al in de oven. Sommige mensen hebben zelfs twee ovens… jaloers!
Ingrediënten
- 8 stronkjes witlof
- 80 g serranoham
- 4 takjes verse tijm
- 50 ml room
- 50 g Parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan met ruim water aan de kook.
- Kook de witlof 4 minuten en laat uitlekken. Verwijder de onderkant van de stronkjes, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de harde kern.
- Snijd/scheur de plakjes serranoham in de lengte in tweeën, rol in elk plakje serranoham een half stronkje witlof en leg in een ovenschaal.
- Ris de blaadjes van de tijm en verdeel dit samen met de Parmezaanse kaas en wat versgemalen peper over de witlof. Schenk tot slot de room tussen de witlof en plaats de ovenschaal 30 minuten in het midden van de oven.
Eet smakelijk!
Dit is een recept van Daniëlle
Daniëlle is gastblogger bij Anniepannie.nl. Lekker koken en eten is haar grootste hobby, een ‘obsessie’ zelfs! Daniëlle is héél benieuwd wat jullie van haar gerechten vinden. Plaats dus zeker even een reactie onderaan deze pagina als je enthousiast bent! En vergeet Daniëlle niet te volgen op Instagram.
Bekijk hier alle recepten van Daniëlle >
Dit is ook een lekker recept met witlof:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze geroosterde witlof uit de oven te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie