Deze geroosterde rode kool uit de oven is heerlijk met rijst, amandelen en een avocadodressing. Dit gerecht bewijst dat vegan eten echt niet saai hoeft te zijn!Geroosterde rode kool met balsamico en tijm is echt mijn ontdekking van de week. Samen met rijst, amandelen en een avocadodressing vormt het een voedzame avondmaaltijd. Oh en nee, ik ben niet ineens vegan geworden. Wel kook ik regelmatig vegan, omdat ik het een uitdaging vind en je er extra creatief van wordt. Daarnaast merk ik dat als ik vegan kook, ik de groente véél meer in het middelpunt zet. En dat vind ik positief, want groente is naast hartstikke lekker ook nog eens super gezond! Neem nou de rode kool, die zit bomvol vezels, antioxidanten, C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur.
Geroosterde rode kool met crunch
Het is trouwens wel zo, dat rode kool het aller gezondst is als je het rauw eet. Maar dan moet je wel van knagen houden. In dit gerecht rooster ik de rode kool in de oven, zodat het zacht wordt, een beetje karamelliseert én de uiteindjes een tikkie crunchy worden. Mega lekker echt! Het is net zo’n ervaring als dat je voor het eerst geroosterde bloemkool eet. Dat is ook zo’n openbaring. Roosteren zorgt gewoon voor een heerlijke smaak bij groenten. Me like!
Keukentools
- Ook nodig: staafmixer met mengbeker
Ingrediënten
- 150 gram zilvervliesrijst
- 20 geroosterde amandelen
Voor de geroosterde rode kool:
- 1/3 rode kool
- 3 tenen knoflook ongepeld
- 2 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel gedroogde tijm
- zeezoutflakes & versgemalen peper
Voor de avocadodressing:
- ½ avocado in stukken
- 1 eetlepel appelciderazijn of een andere soort
- 1 theelepel dijon mosterd
- 8 eetlepels water ongeveer
- zeezoutflakes & versgemalen peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de rode kool in reepjes en hussel om met de olijfolie, balsamicoazijn, tijm en de (ongepelde!) knoflookteentjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en alles hierover uit. Bestrooi met versgemalen peper en een snuf zeezoutflakes.
- Laat de rode kool in ongeveer 45 minuten gaar worden. Houd de boel na een halfuur extra goed in de gaten. Knapperige stukjes kool zijn lekker, maar pas op dat het niet zwart wordt.
- Kook intussen de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pluk de hele, geroosterde knoflookteentjes van de bakplaat en druk de inhoud eruit. Doe dit in de mengkom van je staafmixer, samen met de avocado, appelciderazijn, dijon moserd en 6 eetlepels water. Mix alles goed. De consistentie moet romig maar schenkbaar zijn. Voeg daarom eventueel nog wat extra eetlepels water toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
- Verdeel de rijst over twee borden, leg daarop de geroosterde rode kool en dan de amandelen. Schenk er sierlijk wat van de avocadodressing over en serveer de rest van de dressing ernaast.
Eet smakelijk!
MEER VEGAN LEKKKERS?
Probeer ook eens deze frisse rode koolsalade:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt dit gerecht met geroosterde rode kool je helemaal lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Bram zegt
We hadden rode kool. Op zoek naar een vegan recept. Deze kwamen we tegen. We hadden alles in huis voor dit recept. Maar, het zag er niet zo lekker uit… maar dat was het wel! Zo bijzonder, de smaak van de rode kool. En die dressing, ik likte de staafmixer schoon…:)
Ik zal de volgende keer wel wat meer kool nemen.
Bedankt!
Maya zegt
Wij vonden het heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar. Nog even een opmerking over de oventijd. Ook bij ons was de rodekool na krap een half uur in de oven, op 180 graden, meer dan gaar. 45 minuten zou ook bij ons veel te lang geweest zijn. Desalniettemin erg lekker. Bedankt voor het plaatsen.
I zegt
Goed recept. Lekker met blanke amandelen en een salade van rucola met tomaat en de rest van de avocado en de dressing.
200 graden vind ik te hoog in mijn oven.
Fleur zegt
Wij hadden erg veel zin in dit gerecht maar helaas was het niet zo’n groot succes. Ik houd het voortaan bij gewone rode kool met aardappel en vega draadjesvlees.
Britta zegt
Dit was echt héér-lijk! Smaakt naar meer! ?
Tanja Gort-Heere zegt
Ik heb het gemaakt : 200 graden en binnen 20 min was ik al klaar…dus die graden lijkt mij teveel en de tijd te lang..
het ruikt heerlijk hier !
Misschien grover snijden?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi hoi, wat leuk dat je het gemaakt hebt! 20 minuten is inderdaad wel heel snel, ik denk dat ik het zelf dan iets grover snijd. Natuurlijk is elke oven anders. Was jouw rode kool na 20 minuten al wel lekker gekaramelliseerd?
Kheira zegt
Oh wat ziet dat er bijzonder en lekker uit! Ik ben vooral heel erg benieuwd hoe zo’n avocado dressing smaakt!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Kheira! De dressing smaakt heel lekker romig. Echt een must in dit recept!
Marjolein de Bruijn zegt
Wat een mooi gerechtje! Ik wil altijd wel wat smeuïgs bij de rijst en dat heb je hier goed geregeld met die avocado dressing. ? Toevallig zat ik ook aan de rode kool vandaag, maar dan niks crunchy meer. ? Rode kool stamppot met worst. Ook lekker maar wat minder verfijnd. ?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Ook heerlijk toch! Hier vandaag ook een stamppotje, is dat misschien iets typisch maandags? ?
José Poelen zegt
Van dit recept wordt ik blij :-D
Rode kool is zo een lekkere en veelzijdige groente. Deze bereiding kende ik nog niet en ik ga hem zeker uitproberen. En ook ik ben niet vegan of vegetarisch. Ik ben gewoon ontzettend dol op groente en heb eigenlijk niet altijd behoefte aan vlees en of vis. Als ik het al eet is het bio of msc of bio vis. Tegenwoordig verkopen ze ook bijvangst vissoorten.
Ben heel benieuwd hoe deze manier van rode kool bereiden gaat smaken.
Grt. José
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat ontzettend leuk om te horen José! Dit soort berichtjes maken mij dan weer blij. ?Laat je weten hoe je het vond?