Omdat ik fan ben van geroosterde groentes, besloot ik weer eens wat pompoen de oven in te gooien. Maar niet gewoon met wat peper en zout, nee, met een heuse sticky miso marinade. Als je van de smaak van miso houdt, dan vind je dit vast heerlijk! Ik mengde de misopasta met ahornsiroop en rijstazijn voor dé ultieme sticky geroosterde pompoen met miso. Erbij een frisse, romige avocadomousse en wat pittige waterkers. Het resultaat? Een Japans voorgerechtje waar je van zult smullen!
Dit is miso
Denk je nu: goh, lijkt me eigenlijk best lekker maar ik heb geen idee wat miso is? No problemo! Ik ken het ook nog niet zo lang, maar sinds ik het ken maak ik dit gerecht met miso en aubergine héél vaak. Miso is een pasta die gemaakt wordt van gefermenteerde sojabonen, maar ook van bruine rijst, boekweit of tarwe. Hier wordt een pasta van gemaakt en dit rijpt gedurende 1 tot 2 jaar in houten vaten. In dit recept gebruikte ik de Mugi miso pasta van TerraSana (te koop bij de Ekoplaza), maar je kunt ook zeker even kijken bij de toko. Miso is naast heel lekker (het zit bomvol umami, de hartige ‘vijfde smaak’) ook nog eens heel gezond. Het is goed voor de spijsvertering en zit vol probiotica. Chill!
Pompoen met schil
Voor dit gerecht gebruikte ik trouwens een biologische pompoen van de Albert Heijn. Normaal gesproken ben ik fan van de flespompoen, maar in dit gerecht vind ik zo’n ronde bio pompoen lekkerder. Maak je geen zorgen om de schil, die kun je er gewoon aan laten zitten. In de oven wordt de schil heerlijk zacht en kleverig. Benieuwd naar het recept? Lees dan gauw verder. Het is makkelijker dan je denkt!
Ingrediënten voor 2 personen:
- ½ kleine biologische pompoen (ongeveer 275 gram zonder pitjes)
- 2 el misopasta
- 1 el ahornsiroop (=maple syrup)
- ½ el rijstazijn
- ½ el zonnebloemolie
- 1 avocado
- 3 el gehakte koriander
- 1 ½ el citroensap
- 2 plukjes waterkers
- 2 tl sesamzaad
Ook nodig: staafmixer met hakmolentje
Geroosterde pompoen met miso, avocadomousse en waterkers
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Was de pompoen goed, halveer hem (je gebruikt maar 1 helft voor 2 personen) en schep de zaden er met een lepel uit. Snijd de halve pompoen dan met een scherp mes in plakken van iets meer 1 centimeter.
- Meng in een kom de misopasta, ahornsiroop, rijstazijn en zonnebloemolie goed door elkaar. Doe hier de pompoenplakken bij en schep goed om totdat alle pompoen is bedekt met de miso marinade. Verspreid de pompoenplakken dan over de bakplaat en zet in de oven voor 25 à 30 minuten. De pompoenplakken zijn klaar als ze zacht, bruin, sticky en gekarameliseerd zijn. Houd de oven tegen het einde van de baktijd in de gaten om te voorkomen dat de pompoen aanbrandt.
- Maak intussen de avocadomousse. Snijd de avocado doormidden, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in de hakmolen van je staafmixer. Doe de koriander en het citroensap erbij en blend alles tot een gladde mousse. Breng op smaak met wat peper (géén zout) en mix nog even goed door.
- Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan totdat het goudbruin is. Laat het sesamzaad daarna afkoelen op een bordje.
- Verdeel de avocadomousse over twee borden en spreid het een beetje uit met de bolle kant van een lepel. Verdeel de pompoenplakken erover, bestrooi ze met sesamzaad en eindig met een plukje waterkers.
Aan tafel!
Meer pompoen recepten?
Stoofpotje met pompoen, pruimen en kaneel
Spaghettipompoen met blauwe kaas, boerenkool en pijnboompitjes
Pompoensoep met gember en lente-ui
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Lijkt deze geroosterde pompoen met miso en avocadomousse je helemaal lekker? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Esmee zegt
Wauw! Ik gebruik miso vaak voor soep en vis, maar dit klinkt echt heerlijk! Ik ga het binnenkort op het menu zetten hier!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dankjewel Esmee! Dan is dit inderdaad een leuke aanvulling voor je miso repertoire. Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Eet smakelijk alvast!