Natuurlijk is zo’n pot kant en klare geroosterde paprika’s hartstikke handig om in de kast te hebben. Maar wist je dat je zelf ook heel makkelijk geroosterde paprika kunt maken? Echt lekker en een stuk voordeliger. Geroosterde paprika kun je op 2 manieren maken: in de oven én op het gasfornuis. Ik probeerde het een keer op het gasfornuis en dat werkte prima! Voor wie geen gasfornuis heeft: je kunt geroosterde paprika’s ook heel makkelijk in de oven maken. In het recept onderaan deze pagina leg ik beide manieren uit.
Geroosterde paprika als borrelhapje
Geroosterde paprika smaakt heerlijk in salades, soep of pasta’s. Bijvoorbeeld deze romige pasta met blauwe kaas en geroosterde paprika. Ze zijn ook heerlijk bij een tapasplankje of als antipasti voorafgaand aan een Italiaans diner. Misschien wel met wat lekkere kaasjes erbij! Met geroosterde paprika’s maak je ook een heerlijke aardappeltortilla, of deze Spaanse broodjes. Genoeg ideeën dus om je zelfgeroosterde paprika’s te verwerken! Zo rooster je ze:
Keukentools
- keukentang (RVS!)
- Plastic zak (bijvoorbeeld een pedaalemmerzak)
Ingrediënten
- paprika’s zoveel als je er nodig hebt
Instructies
1. Geroosterde paprika maken op het gasfornuis
- Zet je grootste gaspit aan en leg er met je keukentang een paprika bovenop. Je leest het goed, gewoon midden in de vlammen leggen! Als de paprika zwart begint te worden aan de onderkant, draai je hem een kwartslag met de tang. Herhaal dit totdat de hele paprika zwartgeblakerd is.
- Zet het gas uit en stop de zwartgeblakerde paprika in de plastic zak. Sluit de plastic zak meteen zo goed mogelijk af en laat de paprika in de zak een kwartiertje afkoelen.
- Daarna haal je de paprika uit de zak en pel je zo het velletje eraf. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd de paprika in repen. Doe ze in een bakje of schaal en giet er wat lekkere extra vergine olijfolie overheen.
2. Geroosterde paprika maken in de oven
- Verwarm de oven naar 220 graden.
- Leg de paprika of paprika's ongeveer 40 minuten in het midden van de oven op de bakplaat, tot ze helemaal zwartgeblakerd zijn.
- Zet de oven uit en doe de paprika in de plastic zak. Sluit de zak laat de paprika een kwartiertje afkoelen.
- Haal de paprika uit de zak en pel de velletjes eraf. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd in repen. Doe de paprikarepen in een bakje of schaal en giet er wat lekkere extra vergine olijfolie overheen.
Enjoy!
Doe als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Handig om te hebben: een RVS keukentang
Makkelijk toch? Geloof me: als je eenmaal zelf geroosterde paprika’s hebt gemaakt, ben je om. De smaak is zoveel intenser dan bij de paprika’s uit pot! En het is echt niet moeilijk, zoals je ziet. Mocht je ze op het gasfornuis gaan roosteren, dan is het handig om een rvs keukentang te hebben. Zo kun je de paprika’s makkelijk keren tijdens het roosteren, zodat ze aan alle zijden goed zwart blakeren.
Na afloop doe je de geroosterde paprika’s gewoon in zo’n soort pedaalemmerzak of een andere plastic zak. Even een paar minuutjes wachten en hop, je pelt zo de velletjes eraf. Let op: dit werkt alleen als je de paprika’s echt goed zwart hebt laten blakeren.
Dit kan je ook allemaal zelf maken:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze geroosterde paprika’s te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Magda zegt
Sinds ik een airfryer heb rooster ik de paprika’s daarin. Airfryestand 10 minuten, omkeren en nog 7 minuten. Leg ze op een plank en na afkoelen trek je de velletjes er zo af, geen plastic zak nodig. In repen snijden in een bakje legen en op ieder laagje een plakje knoflook en een ansjovisjes uit pot of blikje. Overgieten met olijfolie en bewaren in de koelkast, de smaak van knoflook en ansjovis trekken heerlijk in de paprika.
Vio zegt
ik ben opgegroeid met geroosteerde paprika! in de zomer moesten wij 30-40 kilo roosteren voor in de winter.
probeer paprika ook te roosreren in de oven, als je meer tegelijk wil maken.
– meng zonnebloemolie met azijn, zout teentje knoflook, doe de emulsie over de geroosterde paprika. lekker met stokbrood en geroosterde kip
– bak een ui, snijd 2 tomaten jn stukjes, zout, peper, laat het 5 min op het vuur, paprika sleertjes er door mengen, nog 5 min op het vuur. aan het einde meng je 120 g creme fraiche met een eetlepel bloem, samen, dit laat je 10 min op het vuur. wel roeren af en toe. lekker met stokbrood of polenta
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat een heerlijke receptinspiratie! Dankjewel voor je toevoeging aan dit artikel.
Walther zegt
Mooie orginele recepten , zal hier vaker komen …..
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Super leuk om te horen!
Marjolein zegt
Heerlijk!
Ik heb ze op het gas geroosterd, net zoals ik altijd doe met de aubergine voor Baba Ganoush. Het velletje ging er niet overal makkelijk af (echt helemaal zwart waren ze niet, maar wel grotendeels). We hebben ze zo gegeten, als tapa, met goede Spaanse extra virgin olijfolie, knoflook, zout en een klein beetje appelazijn. Echt iets om nog vaak te herhalen!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs leuk om te horen! Hoe zwarter het velletje, hoe makkelijker je het eraf kunt krijgen. Klinkt heerlijk met die appelazijn ook!
Conny zegt
Ik ga het proberen! Hoe lang kun je die geroosterde paprika’s in de koelkast bewaren?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Dat ligt er een beetje aan in hoeveel olie je ze zet, maar ik denk dat ze ongeveer een dag of 5 goed blijven.
Roos jaegers zegt
Heerlijk die geroosterde paprika’s uit de oven …Veel lekkerder dan uit een pot ‘ Op deze manier kun je ook “misvormde”paprika’s goed verwerken “
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Lekker hè? En eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Ik moet snel weer eens een voorraadje maken!