Wat is geroosterde bloemkool toch lekker! Vroeger at ik alleen gekookte bloemkool en dat vond ik altijd een beetje meh. Wat ik toen trouwens wél heel lekker vond was rauwe bloemkool met ketchup. Nu nog steeds eigenlijk! Sinds ik weet dat je bloemkool ook heel lekker kunt wokken en zelfs kunt roosteren ben ik helemaal fan. In dit gerecht rooster ik de bloemkool met wat zeezout en vadouvan kruiden. Die zijn zó lekker! Mocht je nog nooit geroosterde bloemkool hebben gegeten, probeer dan echt dit recept. It’ll rock your world!
De inspiratie voor dit gerecht komt trouwens uit het boek Super Diners van David Bez. Ik heb al eens eerder gezegd dat dat een top boek(je) is, en ik zeg het nu gewoon nog een keer. Super creatieve combinaties staan er in! Zo ook de combinatie van bloemkool met dragon, feta en granaatappel. Ik sleutelde wel wat aan het recept. Zo paste ik de hoeveelheden aan, voegde vadouvan kruiden toe en gebruik ik kapucijners in het recept. Die zoetige kapucijners passen echt geweldig bij de rest van de ingrediënten!
Het eindresultaat werd hier trouwens met gejuich ontvangen door Roel. Dat betekent dus dat je het vlees niet mist in dit gerecht, haha!
Ingrediënten voor 2 personen:
150 gram bruine rijst
200 gram jonge kapucijners uit blik (uitlekgewicht is 130 gram)
½ bloemkool
1 el vadouvan kruiden
100 gram feta
4 el granaatappelpitjes
2 tl zwart sesamzaad
Dressing:
2 el tahin
Sap van ½ citroen
2 el olijfolie
3 el water
2 tl gedroogde dragon
Peper & zout
Geroosterde bloemkool met rijst, feta en granaatappelpitjes
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Snijd de bloemkool in hele kleine roosjes. Schep ze om met een scheut olijfolie, de vadouvan kruiden en wat grof zeezout. Zorg dat alle bloemkoolroosjes bedekt zijn met een laagje olie en kruiden.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en rooster de bloemkool in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Als het goed is worden ze zelfs een beetje knapperig. Yum!
Kook intussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar en meng goed door. Als het goed is heb je nu een schenkbare dressing. Is de dressing nog te dik? Voeg dan nog wat water toe.
Snijd het stuk feta schuin doormidden. Snijd dan elke plak in de lengte doormidden, zodat je dunnere plakken krijgt. In totaal heb je nu 4 dunne, driehoekige plakken feta.
Doe de kapucijners in een vergiet en spoel ze af met water. Laat goed uitlekken
Verdeel de gekookte rijst over twee borden. Leg daarop de geroosterde bloemkool en verdeel ook de kapucijners over de borden. Leg in het midden van elk bord twee plakken feta. Strooi de granaatappelpitjes en het sesamzaad over de borden en serveer met de dressing ernaast.
Eet smakelijk!
TIP: dit gerecht is koud ook heel lekker. Je kunt het daardoor prima meenemen als werklunch. Houd wel de dressing apart.
En…? Lijkt deze geroosterde bloemkool met rijst en feta je helemaal het einde? Of zit je misschien wel te wachten op een heel ander recept? Ik ben super benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram!
Nog een recept met bloemkool:
Hele bloemkool uit de oven met vadouvan, krieltjes en ravigottesaus
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie