Over ondergewaardeerde groentes gesproken. De koolrabi, doe jij er weleens wat mee? Ik ben dus echt dol op dat vrolijke, frisse knolletje! Niet te verwarren met koolraap, trouwens. Reepjes rauwe koolrabi zijn heerlijk om mee te dippen in hummus of andere lekkere dips. Maar mijn nieuwe lievelingsmanier om koolrabi te eten is deze: gepofte koolrabi. W-A-U-W wat is dat lekker zeg! Je weet niet wat je meemaakt. Sowieso worden groentes extreem lekker en smaakvol van roosteren en poffen (ze verliezen immers geen smaak aan kookwater of iets dergelijks!). Beloof je me dat je dit een keertje probeert? Gepofte koolrabi is echt life changing lekker.
Gepofte koolrabi met boterbonenpuree
Ik besloot de koolrabi te combineren met een zachte puree van boterbonen. Heel makkelijk te maken en de ideale begeleider voor de stoere, gepofte koolrabi. Doordat de boterbonenpuree koud is, geeft het een mooi temperatuurcontrast met de loeihete koolrabi. De peterselieolie heb ik toegevoegd voor de kleur én omdat peterselie en koolrabi heel goed samengaan. Het zijn echte smaakvriendjes, boezemvrienden zelfs, bevestigt dit boek van Angélique Schmeink. Mijn bijbel als het gaat om perfecte smaakcombinaties.
Poffen kan in de oven of op de barbecue
Ik heb mijn koolrabi in de oven gepoft, maar je kunt dit ook zeker op de barbecue doen. Leg de koolrabi dan tussen de gloeiende (grijze) kooltjes en laat hem helemaal zwart blakeren en zacht worden. Maar zoals gezegd, de oven werkt ook prima. Mijn koolrabi was na 1,5 uur perfect, ik baseerde die tijd op dit recept voor geblakerde koolrabi. De knol was na het poffen heerlijk zacht en super intens van smaak. Wacht even totdat de koolrabi een beetje is afgekoeld en pel dan de schil er zo vanaf. Easy does it!
Ingrediënten
- 2 koolrabi's
- 1 blik boterbonen
- 100 mililiter slagroom sojaroom als je vegan eet
- klein bosje platte peterselie grof gehakt
- 3 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1,5 eetlepel appelciderazijn
- 1/2 teentje knoflook optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230 graden. Bekleed een bakplaat met wat aluminiumfolie.
- Was de koolrabi en droog hem af. Smeer in met een dun laagje olie en prik de koolrabi met de punt van een mes een paar keer in. Leg hem in het midden van de bakplaat en pof de koolrabi 1,5 uur in het midden van de oven.
- Maak intussen de boterbonenpuree. Giet de bonen af in en vergiet en spoel ze even om. Pureer de bonen samen met de room. Hiervoor kun je een keukenmachine, blender of een staafmixer met een hoge, smalle mengkom gebruiken. Voeg zoveel water als nodig toe om er een smeuïge puree van te maken. Breng op smaak met zout en peper.
- Pureer ook de olijfolie, azijn, peterselie en knoflook tot een mooie, groene olie. Breng op smaak met peper en zout.
- Laat de gepofte koolrabi's kort afkoelen en pel ze dan zo snel mogelijk. Als ze nog warm zijn gaat dat het beste.
- Verdeel de boterbonenpuree over de borden en leg er de koolrabi's op. Druppel er wat peterselieolie omheen. Je houdt wat peterselieolie over.
Eet smakelijk!
Meer recepten met koolrabi:
- Koolrabisalade met appel, munt en rozijnen (populair)
- Koolrabifrietjes uit de oven met kerrie
- Koolrabi carpaccio met za’atar kruiden en geitenkaas
- Salade met rivierkreeftjes, koolrabi en grapefruit
- Lavendelmayonaise met koolrabidippers
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze gepofte koolrabi uit de oven? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Sophie zegt
Ik vond de hoeveelheid koolrabi te groot voor een portie. De smaak vond ik ook niet overweldigend lekker, helaas
Leonie zegt
Heerlijk gerecht! Deze gaan we koken voor de schoonfamilie op eerste kerstdag :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat onwijs leuk Leonie!!! Eet smakelijk alvast.
Lies zegt
De koolrabi in de slowcooker gegaard en daarna nog 20 minuutjes onder de grill. Alles was heerlijk!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel tof om te horen! Leuk dat je het even laat weten. Slim ook, die slow cooker, dat ga ik zeker ook een keer proberen.
Amanda zegt
Superlekker, makkelijk te maken en toch heel bijzonder, leuk voor als er mensen komen eten!
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Mega leuk om te horen dat het zo is bevallen Amanda! Dankjewel voor je leuke reactie. ???