Soms ontvang ik kookboeken waar ik zó dolgelukkig mee ben! Jamie kookt Italië is daar een van. Er is bijna geen boek van Jamie Oliver dat ik niet in huis heb, dus deze nieuwe mocht natuurlijk niet ontbreken in mijn collectie. Ik kreeg een exemplaar van Kosmos Uitgevers om uit te testkoken. Tot nu toe heb ik de antipastiplank, de Salina kip en deze gegrilde inktvissalade geprobeerd. Stuk voor stuk zalige gerechten! Zoals ik gewend ben van Jamie kloppen zijn recepten en zijn de gerechten goed op smaak. Daarnaast zijn de foto’s in het boek weer prachtig. Dat laatste is te danken aan fotograaf David Loftus, een goede vriend van Jamie en een meester in foodfotografie. Deze kleurrijke foto van de inktvissalade is door hem gemaakt.
Inktvis
Helaas is verse inktvis niet zo makkelijk te verkrijgen in Nederland als in Italië. Je moet echt je best doen om mooie exemplaren te scoren (die niet uit de diepvries komen). Daarom heb ik voor dit recept voorgekookte octopusarmen gebruikt die je bij de (grotere) Albert Heijn kunt vinden. Let op: deze inktvis is dus al gaar. Als je deze gebruikt, hoef je ze echt maar héél kort te grillen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de inktvisarmen koud te verwerken. Ik vind ze zelf kort gegrild het lekkerst. Het heet niet voor niets ‘gegrilde inktvissalade’, haha!
Bijzondere salsa
De ster van deze gegrilde inktvissalade is de salsa, als je het mij vraagt. Een heerlijke ‘saus’ van kappertjes, ansjovis, pistachenootjes, rode peper, citroen en frisse munt. Wauw! Jamie kreeg zijn inspiratie van Nonna Franchina: “Geïnspireerd door de liefde die Nonna Franchina in haar inktvisvulling steekt, bedacht ik dit recept, waarbij we eigenlijk hetzelfde principe hanteren, maar dan andersom. Begin met het maken van een waanzinnige salsa en leg daarin de hete, gegrilde inktvissen. Het resultaat? Een perfecte mix van smaak en textuur. De salsa is ook erg lekker met gegrilde groenten, lamsvlees of andere zeevruchten, door de pasta of op een crostini.” Nou Jamie, dat geloof ik maar al te graag.
Nieuwsgierig geworden? Je kunt Jamie kookt Italië hier kopen via Bol.com.
Het recept voor de inktvissalade vind je onder de foto.
Ingrediënten
- 2 el kappertjes
- 2 citroenen
- extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 verse rode chilipeper
- 4 ansjovisfilets in olie
- 30 g gepelde ongezouten pistachenoten
- ½ bos verse munt 15 g
- 4 grote inktvissen schoongemaakt
- 500 g grote rijpe tomaten
Instructies
- Week de kappertjes in een kom water. Pers de citroenen uit boven een grote platte schaal en doe er 4 eetlepels olie bij. Pel de knoflook en hak hem met de rode peper, ansjovis, pistachenoten, uitgelekte kappertjes en muntblaadjes door elkaar. Schraap de salsa in de schaal en roer alles goed door elkaar.
- Leg de tentakels even opzij en snijd de inktvislijven aan een kant in de lengte in zodat je ze als een boek kunt openklappen. Kerf de binnenkant met tussenruimtes van 0,5 cm heel licht kruislings in. Bereid de inktvis volgens de methode van Franchina, maar leg wel eerst de tentakels in de gloeiendhete grillpan of op de barbecue, en daarna pas de lijven van groot naar klein. Bak de stukjes 1 minuut aan elke kant – zonder olie of peper en zout –, tot ze licht geschroeid zijn en opkrullen. Leg de inktvislijven met de ingekerfde kant in de pan en houd ze voortdurend in beweging zodat ze gelijkmatig garen. Leg de stukjes die gaar zijn meteen in de salsa en meng ze erdoor.
- Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een schaal. Snijd de inktvislijven in dunne reepjes, trek de tentakels uit elkaar en leg ze op de tomaat. Schep de overgebleven salsa erover en serveer de inktvis warm of op kamertemperatuur. Neem de deksel van de pan en schep het kookvocht 1 minuut over de vis. Controleer of de vis gaar is door net achter de kop te voelen of het vlees makkelijk loskomt van de graat. Schep de vissen op een bord, schep de groenten erover, gevolgd door wat van het kookvocht, en sprenkel er een scheutje extra vergine olijfolie over. Maak de vissen af met de geplukte kruiden en het citroensap. Heerlijk met een stuk brood om de saus mee op te deppen of met nieuwe aardappeltjes, couscous of rijst.
Eet smakelijk!
Calorieën | Vet | Verz. Vet | Eiwit | Koolhyd. | Suiker | Zout | vezels |
266 kcal | 18,4 g | 2,8 g | 19 g | 6,5 g | 4,7 g | 0,9 g | 1,8 g |
Jamie kookt Italië is o.a. verkrijgbaar via Bol.com.
ISBN: 9789021569598 | Prijs: €29,99 | Uitgeverij: Kosmos Uitgevers.
Fotocredits:
Fotografie © Jamie Oliver Enterprises Limited, 2018
Fotografie cover © David Loftus, 2018
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie