Als je nu geen zin hebt om zo’n heerlijk, knapperig gefrituurd mosseltje van je scherm te pakken, dan weet ik het niet hoor! Zoals je merkt word ik nogal wild van de aanblik van deze gefrituurde mosselen met panko en remouladesaus. Het recept komt uit dit prachtige mosselboek van Bart van Olpen. Het kookboek is een ode aan Zeeuwse hangcultuurmosselen en staat vol met prachtige foto’s en smakelijke recepten. Vandaag mag ik als voorproefje deze knapperige pankomosselen met jullie delen, zo leuk!
Gefrituurde mosselen met een dip
Ik weet niet hoe vaak jij mosselen maakt, maar ik maak ze zelf nog veel te weinig. Dat komt omdat Roel niet zo’n fan is, dan koop je toch minder snel zo’n hele bak voor jezelf. Maar, lieve lezers, er is hoop. Deze gefrituurde mosselen lijken op het oog namelijk wel een (heel klein) beetje op mini kipnuggets. En als hij ergens dol op is… Hahaha! En ik bedoel: eigenlijk alles wat gefrituurd is, is lekker. Ik ga het hem snel een keertje voorzetten.
Ingrediënten
Remouladesaus met bleekselderij
- 1 stengel stengel bleekselderij onderkant en draden verwijderd
- 100 gram mayonaise
- 1 eetlepel fijngesneden augurken
- 1 sjalot gesnipperd
- 1 eetlepel peterselie fijngehakt
- een paar druppels citroensap
- een paar druppels tabasco
Mosselen in panko
- 100 gram bloem gezeefd
- 2 eieren losgeklopt
- 100 gram panko Japans broodkruim of
- ander broodkruim
- 300 gram gekookt mosselvlees
Instructies
- Maak de saus. Snijd de bleekselderij in kleine blokjes. Blancheer ze 1-2 minuten in kokend water met wat zout. Haal de blokjes eruit, laat ze afkoelen in ijswater en laat ze goed uitlekken in een zeef. Meng de mayonaise, selderijblokjes, augurk, sjalot en peterselie. Breng de remoulade op smaak met citroensap, tabasco, zout en peper. Zet hem apart.
- Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C.
- Doe de bloem, het ei en de panko in aparte kommen en zet die naast elkaar. Dep de mosselen goed droog met keukenpapier of met een schone theedoek. Wentel de mosselen nu eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door de panko.
- Frituur de mosselen in de hete olie tot ze mooi lichtbruin zijn. Zorg ervoor dat er voldoende olie in de pan zit, zodat de mosselen onderstaan. Schep ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de mosselen met de remouladesaus.
Eet smakelijk!
Meer lekkere mosselrecepten:
Mosselen met hollandaisesaus
Thaise mosselen in gele currysaus
Griekse mosselen met tomaat en feta (saganaki)
Romige chowder met mosselen en spek
En als je (net zoals ik) écht geen genoeg kunt krijgen van mosselen, bestel dan dit prachtige mosselboek van Bart van Olphen. Het staat bomvol fantastische recepten met mosselen.
Het Zeeuwse Mosselkookboek heb ik gekregen. Ik besloot zelf om er onder andere dit heerlijke recept uit te delen. Vanzelfsprekend schrijf ik alleen over kookboeken waar ik zelf écht fan van ben. Deze valt zeker in die categorie en heeft een mooie plek gekregen in mijn (ietwat uitpuilende) kookboekenkast.
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze gefrituurde mosselen met remouladesaus te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie