We gaan op de Duitse tour vandaag met dit recept voor ‘bratkartoffeln’, ofwel gebakken aardappels met spek, uien, bieslook en zure room. Mmm, zo lekker! Echt comfort food voor in de herfst of in de winter. Hoewel ik dit altijd zou kunnen eten hoor, haha. Gebakken aardappeltjes gaan er bij mij altijd in. Ik zou ook echt niet zonder aardappels kunnen, jij wel? Een volledig koolhydraatarm dieet zit er voor mij niet in geloof ik…
Bratkartoffeln: Duitse friet
Wat ik trouwens super interessant vond om te ontdekken, is dat bratkartoffeln ook wel bekend staan als ‘German fries‘. Duitse friet dus. Rond 1870 stond het ook vaak zo vermeld in Britse en Amerikaanse kookboeken. Maar toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak waren gerechten (en andere dingen) met het woord ‘Duits’ erin logischerwijs niet meer zo populair. De Franse frietjes (‘French fries’) namen het over in Amerika en dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Nu zijn ‘German fries’ ook niet echt frietjes, het zijn in de pan gebakken of gefrituurde aardappelstukjes, vaak met spek, ui of bieslook erdoor.
Ik ontwikkelde dit recept voor de Le Bistro website en gebruikte daarom hun heerlijke Rouge aardappeltjes (met rode schil). Je kunt ook andere aardappels gebruiken, zoals krieltjes in de schil.
Wat eet je bij gebakken aardappels met spek?
Duitsers zouden waarschijnlijk een flinke schnitzel of wat worstjes bij deze gebakken aardappels met spek serveren. En dat is natuurlijk ook heerlijk. Maar, je kunt het ook op de wat gezondere tour gaan en er een lekkere salade bij eten. Met geitenkaas, augurken en tomaatjes ofzo! Lijkt mij een verrukkelijke combinatie. Bovendien bevatten de bratkartoffeln al vlees, dus voor mij hoeft er dan niet per se nog een stuk vlees naast. Wat zou jij bij dit gerecht eten? Ik ben heel benieuwd!
Ik bak deze aardappeltjes het liefst in een goede antiaanbakpan. Zo hoef je minder olie te gebruiken en worden de aardappeltjes wél lekker knapperig!
Ingrediënten
- 350 gram aardappels (roodschillige aardappeltjes zijn lekker)
- 1 ui gesnipperd
- 100 gram spekreepjes
- 75 gram zure room losgeklopt
- 2 eetlepel gehakte bieslook
- zonnebloemolie (om in te bakken)
Instructies
- Was de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze 5 minuten, giet af en laat uitstomen.
- Verhit een koekenpan zonder olie en bak hierin de spekreepjes uit. Haal de spekreepjes uit de pan maar laat het vet achter. Fruit hierin de ui gedurende 5 minuten. Haal ook de gefruite ui uit de pan en veeg de pan schoon met een stuk keukenpapier.
- Verhit wat zonnebloemolie in de koekenpan en bak hierin de aardappels goudbruin en knapperig in ongeveer 10 à 15 minuten. Voeg dan de ui en de spekjes weer toe aan de pan en warm alles nog even goed door.
- Garneer met de gehakte bieslook en geef de zure room erbij.
Eet smakelijk! Doe trouwens als ik en bestel je weekboodschappen online. Vét handig.
Mijn favo pannen om aardappeltjes in te bakken zijn deze:
Meer bijgerechten met aardappel?
Ik ontwikkelde deze bratkartoffeln in opdracht van Landjuweel, specialist in het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen voor de retailmarkt.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
siegfried zegt
” De Franse frietjes (‘French fries’) namen het over in Amerika en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.”
Onzin, het heeft niets met Frans te maken!!
Hoewel het woord “French” in “French fries” doet vermoeden dat de oorsprong ervan in Frankrijk ligt, zijn de oorspronkelijke “frietjes” eigenlijk niet afkomstig uit Frankrijk. De term “French fries” is eerder een Engelse benaming die de dunne reepjes gefrituurde aardappelen beschrijft.
Gervel zegt
Heey ik ga hem vanavond maken.. kan ik de zure room vervangen voor creme fraiche?
annelies zegt
hallo, ik heb een vraagje. aangezien de aardappels maar 5 min gekookt worden, zijn ze dan wel zacht als je ze eenmaal serveert?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Annelies, jazeker! Als je de aardappels zo bereidt als in het recept, heb je bij het serveren aardappeltjes die knapperig van buiten zijn en romig en zacht vanbinnen. Je kookt de aardappeltjes gedurende 5 minuten voor, omdat je ze al in kleinere stukjes hebt gesneden. Ze garen daardoor sneller dan dat je halve of hele aardappels zou koken. Daarnaast bak je de stukjes aardappel ook nog in de pan, waardoor ze nog verder garen.
Peter zegt
Heeeeeertlijk.
Zo verschrikkelijk simpel en zo lekker, onze favoriet,
Bedankt annie pannie
*****
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel tof, zo’n enthousiaste reactie! Dankjewel Peter! En hopelijk geniet je nog vaak van het recept.