Ik kreeg een flesje Licor 43 toegestuurd van een PR bureau, met daarbij twee recepten. Eentje voor boozy stoofpeertjes (lekker) en eentje voor een boozy rocky road (ook lekker). Maar zoals dat wel vaker gaat: dan vind ik het dus al niet meer leuk. Ik wil juist mijn eigen recepten bedenken en lekker experimenteren. Daarom besloot ik te kijken of ik een fudge met drank kon maken. Nou lieverds, dat is gelukt hoor! Potjandorie wat is deze fudge verslavend lekker. Wees gerust, er gaat maar een klein beetje Licor 43 in. Je wordt er dus echt niet dronken van, zélfs niet als je alle fudge in één keer op zou eten.
Fudge met drank: superrr gezond
Een heel grote grap natuurlijk, deze titel. Want deze fudge met Licor 43 is natuurlijk alles behalve gezond. Maar het is o zo lekker (misschien wel daardoor!). Boter, héél veel chocolade en gezoete, gecondenseerde melk zijn de hoofdbestanddelen van deze fudge. Ontzettend makkelijk te maken. Een kind kan de was doen, zoals ze dat zo mooi zeggen. Alleen een beetje jammer dat dat kind dan geen stukje mag, want: alcohol. Haha! Maak het dus gewoon maar lekker zelf, dat is misschien een beter idee. Lieve mensen, geniet, maar eet met mate.
Zout en zoet = heaven
Oeh, ik vergeet bijna iets heel belangrijks! Als je deze fudge met drank helemaal wilt afmaken, dan moet je er echt aan het einde wat grof zeezout over strooien. Het liefst van die flakes van Maldon. Of fleur de sel van Le saunier de camargue, ook een van mijn favorieten. Het haalt de smaak op van de chocolade (en ok, ook die van de Licor 43) en het geeft een beetje het Tony’s Chocolonely karamel-zeezout effect. Als het goed is weet nu iedereen wat ik bedoel. YUM YUM YUM! Maken dit hoor!
Ingrediënten
- 400 gram pure chocolade (in blokjes)
- 200 gram melk chocolade (in blokjes)
- 1 blik gecondenseerde melk (gezoet)
- 65 gram roomboter (ongezouten)
- 60 mililiter Licor 43
- 1 theelepel vanille extract
- 1/4 theelepel zout
- grof zeezout of zeezoutflakes (om erover te strooien)
Instructies
- Zet een pan met een laagje water erin op laag vuur. Plaats daarop een kleinere pan of een metalen kom en zorg dat het water de bodem niet raakt. Doe de chocoladeblokjes in de kom of het pannetje en laat het al roerend helemaal smelten (deze techniek heet 'au bain marie').
- Voeg zodra de chocolade gesmolten is de boter toe en laat het smelten. Dan doe je de gecondenseerde melk erbij. Goed roeren totdat alles helemaal gemengd is. Haal de kom van het vuur af en voeg het vanille extract, het zout en de Licor 43 toe. Roer goed totdat alles mooi gemengd is.
- Vet een vierkante vorm van ongeveer 20×20 centimeter goed in met boter. Schenk het chocolademengsel erin en strijk de bovenkant glad. Laat de fudge nu minstens 2 uur opstijven in de koelkast en snijd hem dan in stukken. Strooi vlak voor het serveren wat grof zeezout over de fudge.
Ik neem nog een stukje hoor!
Wil je nog meer zoetigheid? Kijk dan eens bij deze recepten:
- Mango appeltaart (ofwel: mappeltaart!)
- Frambozentaart met kokosyoghurt
- Blondies met sinaasappel en lavendel (klinkt gek, smaakt fantastisch!)
- Blondies van kikkererwten (vegan)
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen in deze goddelijke fudge met drank? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Anne zegt
Ik heb de fudge met licor 43 een keer gemaakt voor mijn verjaardag en iedereen was meteen verslaafd. Nu is het een recept wat regelmatig gemaakt wordt en blijft favoriet ?? Zo heerlijk met een volle chocoladesmaak en een verrassende combinatie door de licor 43 ?
Elly Stapelkamp zegt
Moet het blik gecondenseerde melk eerst gekookt worden voordat je het mengt met de overige ingredienten?
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Nee hoor, dat is in dit recept niet nodig.
Karima zegt
Ik maakte de fudge met kerst en hij was echt heerlijk! In verband met de kinderen verving ik de likeur wel door een hazelnootsiroop, maar ik ga het zeker nog een keer met licor 43 maken :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Heel leuk om te horen! En wat een goede vervanging, die hazelnootsiroop. Dat ga ik zeker ook een keertje proberen.
Ilona zegt
Dit lijkt me echt fantastische fudge! Ik sla hem op als idee voor friandises :)
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Wat super leuk Ilona! ?