Wauw, I did it again! Ik heb een heerlijke focaccia gebakken, gebaseerd op deze goddelijke focaccia met salie, blauwe kaas en appel. Dat was echt een topper en ik durf wel te zeggen dat deze focaccia met chorizo, peterselie en Parmezaanse kaas minstens even lekker smaakt! Het is wel nogal een fusionreceptje dit keer, want focaccia is natuurlijk zo Italiaans als wat, terwijl chorizo nogal Spaans is. Heiligschennis! Foei, Annie! Maar weetje, als iets zó lekker smaakt kan het toch alleen maar de bedoeling zijn? Ik vind van wel, lekker puh. Overigens bedenk ik me net dat de roquefort in het eerder genoemde recept natuurlijk ook zo Frans als wat is, hahaha. Ik ben niet vies van een beetje fusion, dat is wel weer duidelijk!
Focaccia met chorizo
Het idee om een focaccia met chorizo erin te bakken deed ik op op de website van Saudalicious. De leuke Sabine heeft zich helemaal op de Portugese keuken gestort en daar eten ze blijkbaar ook erg graag chorizo. Ze plaatste een tijdje terug een heerlijk recept van chorizobroodjes met peterselie en ei, een snack die je op elke hoek van de straat schijnt tegen te komen in Portugal. Omdat ik al een tijdje geen brood meer had gebakken leek het me een tof idee om een aantal van de ingrediënten in een focaccia te verwerken! En zo geschiedde. Soms maak je iets waar je tijdens het fotograferen eigenlijk maar moeilijk vanaf kan blijven en dat gold zeker ook voor dit recept. Probeer jij maar eens rustig foto’s te maken terwijl er een heerlijke geur op je afkomt. Is lastig hoor!
Wat vind jij?
Wat ik zo leuk vind aan brood is dat je met een goed basisrecept alle kanten op kunt. Zo denk ik na vandaag alweer na over nieuwe combinaties die ik kan bedenken! En voor het gemak kijk ik dus verder dan alleen strikt Italiaanse ingrediënten. Ineens heb je een wereld aan mogelijkheden! Call me crazy, maar ik zit al te denken aan een Griekse focaccia met feta, tomaatjes en kalamata olijven. Moet ik dat misschien maar eens gaan proberen? Als jij denkt: ‘top idee, maken die handel’, dan hoor ik het graag in een reactie onderaan deze blogpost. Maar als je denkt ‘Annie, je gaat te veeeeel te ver’ dan mag je het natuurlijk ook zeggen. ;-) Voor nu: veel plezier met dit recept voor focaccia met chorizo!
Ingrediënten
- 500 gram 00 bloem bij de AH verkrijgbaar als pizzabloem
- 10 gram grof zeezout + een flinke snuf om aan het einde over het brood te strooien
- 15 gram kristalsuiker
- 1,5 zakje droge gist ongeveer 10 gram
- 300 ml lauw water
- 40 ml olijfolie extra vergine
- 50 gram chorizo in hele kleine blokjes
- 40 gram Parmezaanse kaas in kleine blokjes
- klein bosje platte peterselie fijngehakt
Instructies
- Meng in een grote kom de bloem, zout, suiker en gist door elkaar. Voeg langzaam het lauwwarme water toe.
- Kneed het deeg met je handen. In het begin zal het deeg nog wat plakkerig zijn, maar al vrij snel moet het wat steviger worden. Wanneer dat gebeurt, bestuif je je (schonaanrecht met wat bloem en leg je het deeg daar op. Strooi nu de peterselie en chorizoblokjes over het deeg en kneed het er met je handen doorheen. Blijf het deeg nu nog 8 minuten lang goed doorkneden.
- Besmeer een schone kom met wat olijfolie. Vorm een bal van het deeg en leg deze in de kom. Besmeer ook de bovenkant van de deegbal met wat olie en dek de kom af met een schone theedoek. Laat het focacciadeeg 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
- Haal het deeg uit de kom en kneed het kort totdat het weer stevig aanvoelt. Leg het deeg op plank met daarop een vel bakpapier en rol het uit tot een lap van 2 cm. Besmeer de lap deeg royaal met olijfolie. Maak met je duim holletjes in het deeg. Druk helemaal door naar beneden totdat je de plank voelt, maar zorg wel dat het deeg heel blijft. Bestrooi met wat grof zeezout. Dek de focaccia af met de theedoek en laat het nu nog een half uur rijzen op een warme plek.
- Verwarm de oven voor op 220 graden met de bakplaat erin.
- Haal de theedoek van de focaccia. Druk nogmaals je duim in alle kuiltjes en verspreid de stukjes Parmezaanse kaas over het deeg. Duw ze een beetje in het deeg. Sprenkel weer royaal olijfolie over de focaccia.
- Haal de warme bakplaat uit de oven en til de focaccia er met bakpapier en al op. Bak de focaccia in 15 tot 20 minuten gaar in het midden van de oven.
- Haal de focaccia uit de oven en besprenkel eventueel met nog wat extra olijfolie.
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie