Met maar 5 ingrediënten maak je de lekkerste recepten. Kijk maar naar deze filodeegpakketjes met ham en prei! Ze zien er prachtig uit en smaken werkelijk verrukkelijk. Het filodeeg wordt lekker krokant in de oven en biedt een heerlijk contrast voor de romige vulling van ham en prei. Ondanks dat deze ham-prei pakketjes makkelijk zijn om te maken, kun je ze door hun looks ook prima tijdens een (Kerst)diner serveren. Serveer de pakketjes met een frisse salade, bijvoorbeeld van tomaat.
Filodeegpakketjes zijn écht niet moeilijk
Sommige mensen zijn een beetje bang voor filodeeg. Dat komt omdat het heel kwetsbaar oogt en snel scheurt. Maar wist je dat dat eigenlijk helemaal niet erg is? Van filodeeg gebruik je altijd meerdere lagen, soms wel vier of meer. Een scheurtje in één van de lagen wordt dus altijd wel weer opgevangen door een ander velletje filodeeg. Ik vind filodeeg daardoor juist het meest vergevingsgezinde deeg dat er is. En hoe rommeliger je het in elkaar frommelt, hoe leuker het eindresultaat. Geen grap!
Variatietips
Voor wie wil variëren met de vulling van deze filodeegpakketjes of voor wie liever vegetarisch eet: je kunt de ham ook vervangen door stukjes zongedroogde tomaat of vegetarische spekjes. En nog iets leuks: je kunt in plaats van eenpersoons filodeegpakketjes ook een grotere ‘pie’ maken. Vul een ovenschaal met de romige vulling en dek de schaal af met filodeeg. Frommel het een beetje in elkaar voor een speels effect.
Ingrediënten
- 20 plakjes plakjes filodeeg
- 4 preien schoongemaakt
- 200 g hamblokjes
- 2 el crème fraîche
- 1 el grove mosterd
Instructies
- Ontdooi het filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Snijd de preien in dunne, halve ringetjes. Verhit in een ruime pan wat boter of olijfolie en bak de prei 10 minuten op matig vuur. Voeg halverwege een eetlepel water toe.
- Doe de hamblokjes bij de prei in de pan en voeg de crème fraîche en de mosterd toe. Roer alles goed om en breng op smaak met zout en peper.
- Leg nu 4 vellen filodeeg op het aanrecht en bestrijk deze met wat olijfolie of gesmolten boter. Leg daarop weer een velletje filodeeg en herhaal dit totdat het filodeeg op is. Schep in het midden van ieder stapeltje filodeeg een kwart van het ham-preimengsel en vouw de pakketjes naar boven toe dicht. Bestrijk ze eventueel van de buitenkant ook nog met wat olie of boter.
- Bak de ham-preipakketjes in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Houd goed in de gaten of ze niet te donker worden, iedere oven is anders.
Eet smakelijk!
Dit recept verscheen eerder op NU.nl. Daar schreef jullie Anniepannie in 2019 en 2020 elke vrijdag een 5 ingrediënten recept. En nu mag ik al die recepten hier ook met jullie delen. Onwijs leuk!
Meer lekkere recepten met filodeeg:
IDEEËN VOOR ANNIEPANNIE?
Helemaal zin gekregen om deze knapperige filodeegpakketjes te gaan maken? Of zit je misschien te wachten op een ander soort recept? Ik ben benieuwd! Plaats hieronder een reactie, of… reageer/tag @anniepannie_nl op Instagram! Vind ik super leuk!
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Yvonne zegt
Mooi recept en hoe cool is dat je de aantal personen kunt veranderen. Ik hheb er rode en gele puntpaprika aan toegevoegd.
Martine Buis zegt
Wat een heerlijk pakketje! Gaat zeker nog een keer op herhaling.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Martine, wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel voor je enthousiaste reactie. ?
Ilona Mollema zegt
Het lijkt me een verrukkelijk recept!
Hoeveel gram prei heb je nodig? Er zit nogal verschil in formaat. Je kan dikke en dunne preien kopen.
Andrea (Anniepannie.nl) zegt
Hoi Ilona,
Denk aan 4 preien van bij elkaar ongeveer 450 gram.
Groetjes,
Andrea