Ik was nog nooit in een Filipijns restaurant geweest, had nog nooit Filipijns gegeten en was nog nooit in de Filipijnen geweest. Toch heb ik alle drie deze ervaringen nu bíjna kunnen aftikken. Ik was namelijk uitgenodigd voor een Filipijns diner in het Crowne Plaza hotel in Scheveningen. Zo’n 6 à 7 keer per jaar organiseren zij het Promenade Food Festival in hun restaurant Brut International Flavors. Bij elk festival staat een ander land centraal en samen met de ambassade wordt het restaurant omgetoverd in de sfeer van het betreffende land. Er wordt zelfs een chef ingevlogen om samen met de Haagse keukenbrigade de meest heerlijke en authentieke gerechten te bereiden. Dit keer draaide het allemaal om Filipijns eten. Ik ga je er alles over vertellen!
Pittige ketchup van banaan
Zodra we het restaurant binnenliepen zagen we al een grote tafel staan met allerlei typisch Filipijnse producten. Specerijen, biersoorten, chocolade en andere Filipijnse goodies. Aan tafel kregen we al snel een mini-cocktail voorgezet met mango en rum. Een vrolijke start van het diner! En ja, als je mij iets met mango voorzet ben ik natuurlijk meteen al enthousiast. Haha! Het voorgerecht was een trio van Filipijnse snacks. Verse loempia’s met bamboe, gefrituurde loempia’s met varkensvlees en garnalen en een zoet-zuur krokant kipmengsel in een slablad. Als dipsausje zat er een Filipijnse ‘ketchup’ bij die niet gemaakt is van tomaten, maar van banaan! Heel bijzonder en vooral ook lekker pittig. De rode kleur komt duidelijk van de rode pepers die erin zitten!
Filipijns eten uit grote schalen
Het hoofdgerecht werd geserveerd in grote schalen zodat je lekker zelf kon opscheppen. Heel leuk, want in Westerse restaurants zie je dat eigenlijk nooit. Het heeft iets huiselijks en gezelligs als je alles met elkaar kunt delen! Ik heb trouwens ook weleens gehoord dat ze in de Filipijnen soms de hele tafel bekleden met bananenblad en daar dan al het eten op leggen. Iedereen mag vervolgens lekker met z’n handen eten. Lijkt me geweldig! Nu aten we trouwens netjes met mes en vork, je bent toch in Nederland hè. ? De gerechten die we proefden waren in bananenblad gegaarde zalm met kokos en tomatenchutney, kip ‘Inasal’, een groentegerecht met aubergine, pompoen en kousenband en last but not least: adobo. Een super lekker stoofgerecht gemaakt van short rib (rund).
Mango rum en paarse aardappel
Tussendoor kwam chef Maite nog even bij ons langs en wauw, wat is dat een leuke vrouw zeg! Vol passie over haar land en haar vak. Geweldig om te zien. Maite scoorde bij mij nog extra bonuspunten toen ze ons na het dessert nog een glaasje mango rum inschonk. Die was echt heerlijk zeg. Helaas kun je deze rum alleen in de Filipijnen kopen. Super jammer! We namen daarom nog snel een tweede glaasje… Overigens vergeet ik nu bijna over het dessert te vertellen. Dat was ook met mango, maar er zat ook een soort mousse van paarse ‘yam’ bij. Dat is geen zoete aardappel, maar het heeft er zeker iets van weg. De kleur is paars en de consistentie is heel plakkerig. Niet voor iedereen weggelegd (ook niet mijn lievelings) maar het was wel heel leuk om een keer geproefd te hebben!
Het Promenade Food Festival bij Restaurant Brut: een aanrader?
Ja, zeker weten! De beste manier om een andere cultuur te leren kennen is door te eten, vind ik altijd. Nu kun je helaas niet meer Filipijns eten bij Brut, maar de Promenade Food Festivals die eraan zitten te komen zijn ook zéker niet mis: eind augustus is Indonesië aan de beurt en in de maanden daarna kun je genieten van de Zuid-Afrikaanse, Ecuadoriaanse en Italiaanse keuken. Dat belooft veel goeds!
Brut International Flavours
Crowne Plaza Promenade Hotel
Van Stolkweg 1
Website: brasseriebrut.nl
070 352 5161
info@brasseriebrut.nl
VOLG JE ANNIEPANNIE AL OP SOCIAL MEDIA?
Like je Anniepannie.nl al op Facebook? Klik hier!
Volg Anniepannie.nl ook op Instagram en Pinterest.
Geef een reactie